Jean Roose en Mariette Decroix vieren albasten jubileum: “De Kattenstoet heeft ons samengebracht”

Jean Roose en Mariette Decroix, die net nog geen volle week in woonzorgcentrum Huize Zonnelied wonen, zijn 75 jaar getrouwd. Zij stapten op 20 november 1948 in het huwelijksbootje in Ieper en werden daarvoor feestelijk gehuldigd en in de bloemetjes gezet door schepen Ives Goudeseune en ontvingen een aandenken van het koninklijk paleis.

Jean Roose werd geboren in Frankrijk, in Fontenay Le Comte nabij Niors, op 28 december 1927. “Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren mijn grootouders en ouders naar Frankrijk gevlucht nabij Angers. In de jaren twintig kwamen zij terug”, aldus Jean. “Mijn vader was zelfstandig fietsenmaker. Hij kreeg een job als meestergast in een Frans bedrijf waar fietsen gemaakt en gemonteerd werden. Omdat het in onze streek niet zo goed was tijdens de volle heropbouw van de stad verhuisde mijn familie in 1927 opnieuw naar Frankrijk.”

“We reisden door heel Europa en trokken 36 keer naar Lourdes”

“In 1928 moest mijn moeder met haar drie kinderen Frankrijk verlaten. Mijn vader bleef er alleen achter en overleed in 1930. Wij waren teruggekeerd naar Ieper en mijn moeder moest haar plan trekken met haar gezin en kinderen. Wij moesten vroeg gaan werken en op eigen benen staan. Toen ik tien jaar was, ging ik al werken. Ik mocht bij fietsenhandel Seys in de Lombaardstraat aan de slag omdat ik iets van fietsen kende”, vertelt Jean zijn levensverhaal.

Vroeg getrouwd

Ook bij Mariette was het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Zij werd geboren in Wervik op 12 juni 1928. “Mijn moeder overleed al vroeg, in 1929, en ik werd opgenomen in het gezin van moeders oudste broer in Ieper”, legt Mariette uit. “Ik hielp mee in de zaak die feesttenten opzette. Dat was in de Rijselstraat waar later cinema Majestic kwam. Hier bouwden ze ook de Mortierorgels. Ook Jean kwam er een handje toesteken maar we leerden elkaar kennen tijdens de Kattenstoet en zijn vroeg getrouwd. Ik was amper 20 jaar en Jean 21.”

Jean had een gevarieerde en boeiende beroepsloopbaan. “In 1942 kwam ik bij Picanol terecht maar door de oorlog werd ik er ontslagen en moest een andere job zoeken”, vervolgt Jean. “In 1944 nam ik dienst in het Belgisch leger als vrijwilliger. Zo kwam ik zes maanden in Ierland terecht. Ik zag het leger na een tijdje ook niet echt meer zitten en zocht een nieuwe uitdaging. In 1946 begon ik voor de tweede keer bij Picanol en werkte in de gieterij. Toen ik opgeroepen werd voor een kampperiode bij het leger lag mijn ontslagbrief bij mijn terugkeer klaar. Ik ben dan gaan werken bij de Commonwealth War Graves Commission. Ik bleef er tot 1962, toen kreeg ik opnieuw de kans bij Picanol. Ik bleef er tot aan mijn brugpensioen in 1983.”

Klaroenblazer

“Intussen speelde ik ook negen jaar bij de klaroenblazers van de Last Post onder de Menenpoort en was 40 jaar vrijwilliger bij de Ieperse brandweer”, gaat Jean voort.

Het koppel ging vaak op reis in heel Europa en trok 36 keer naar Lourdes. Nu genieten Jean en Mariette van elke dag die komt. Zij woonden 21 jaar in een appartement in de Plumerlaan maar gezien de leeftijd en de mankementjes zijn ze nu verhuisd naar wzc Zonnelied, waar ze nu rustig kunnen genieten.

“De uitstappen en talrijke reizen met de autocar zijn voorbij, we hebben onze tijd gehad, nu kunnen we nog enkel veel nagenieten bij de vele fotoalbums”, vertelt Mariette.

Familie

Jean en Mariette kregen twee dochters en een zoon. Dochter Annie (68) is getrouwd met Marc Careye, zoon Marnick (61) is ongehuwd en dochter Carine (59) is getrouwd met Peter Maekelberg. De jubilarissen hebben voorts drie kleinkinderen: Sylvie, Valérie en Thibault. Er zijn ondertussen drie achterkleinkinderen en een tweeling die wordt verwacht in het nieuwe jaar. Bij kleindochter Sylvie is er de tweeling Runne en Robbe, bij Valérie de kleine Otis en bij Thibault wordt de meisjestweeling verwacht in februari.

The post Jean Roose en Mariette Decroix vieren albasten jubileum: “De Kattenstoet heeft ons samengebracht” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Lange wachtlijsten voor zwemlessen voor baby’s, peuters en kleuters: “Hen leren drijven kan levens redden”

Géraldine Saey (36) geeft met haar bedrijf NaGé al meer dan twee jaar zwemlessen in Kortrijk aan baby’s, peuters en kleuters en ziet de wachtlijst verder groeien. “Het is heel belangrijk dat kinderen op een jonge leeftijd al op een goede manier in contact leren komen met water. Het belangrijkste is dat ze leren om te drijven, zodat ze zelf

Lees meer »

Zevende editie van Dwars Door Zulte

Dit weekend staat de zevende editie van Dwars Door Zulte op de kalender. De kids openen het DDZ-weekend en lopen op zaterdagvoormiddag op de Waalmeers in Zulte. De Big Runs van 4, 8 en 16 kilometer vinden plaats op zondagvoormiddag in Olsene (VBS Olsene).
The post Zevende editie van Dwars Door Zulte appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik was verbaasd toen ik voor het eerst in Vlaanderen fietste”: onderzoek toont aan dat wielertoeristen niet erg sympathiek zijn

“Ik was verbaasd toen ik voor het eerst in Vlaanderen fietste. Ik stak mijn hand op en zei hallo tegen andere wielertoeristen. Maar ze negeerden me compleet.” Vandaag, twintig jaar later, is er volgens Jamie Anderson niets veranderd. En dus begon de Australische eigenaar van een koershotel in Brakel te turven – 1.297 keer in totaal – om te zien

Lees meer »

Laura Dendauw uit Izegem is finaliste Miss Exclusive 2025

Laura Dendauw is geselecteerd als één van de finalisten van de verkiezing Miss Exclusive 2025. Volgend jaar in mei neemt ze deel aan de finale. De Izegemse heeft een speciale band met Ingelmunster, waar ze opgroeide en school liep.
The post Laura Dendauw uit Izegem is finaliste Miss Exclusive 2025 appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zesde oldtimerrit langs nieuw parcours in Koolskamp

Oldtimerfreak Philippe Claeys organiseert voor de zesde keer een rit voor oldtimers en exclusieve wagens. Hij tekende een nieuw parcours uit van 90 km. De bolides rijden dit op zondag 14 juli af vanuit de Kortekeer op de grens van Ardooie en Beveren. .
The post Zesde oldtimerrit langs nieuw parcours in Koolskamp appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kwart nieuwe auto’s is elektrisch

20:34 Elektrische wagens waren in de eerste zes maanden van het jaar goed voor 24,5 procent van de nieuwe inschrijvingen. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit & Vervoer en secto…

Lees meer »

11.000 fans feesten mee met Joost Klein op Genk on Stage tijdens eerste Belgische optreden na Songfestival: “Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »

Politicoloog Carl Devos over trage formatie: “Er zijn fouten gemaakt met mogelijk verstrekkende gevolgen”

Uit de Vlaamse formatie lekken de eerste formatienota’s. “Een teken dat de discretie afneemt”, aldus politicoloog Carl Devos (UGent). Reflecties over het temporiseren door N-VA worden in deze nieuwsluwe periodes uitvergroot tot koptitels. Waarom blijft de Vlaamse formatie vastzitten in de academische fase? “Geen geslaagde formatie zonder drama.”

Lees meer »

Duitse AfD stapt uit ID-fractie

21:34 De Duitse extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) stapt uit de fractie Identiteit en Democratie (ID) in het Europese Parlement. Dat heeft de partij beslist tijdens een congres in Essen…

Lees meer »