Jan (40) meet schade op nadat verwoestende vlammenzee loods in as legt: “Stilstaan? Dat doen we niet”

Jan Lonneville (40) staat er kalm bij wanneer we hem spreken. Met zijn blik gericht op zijn uitgebrande loods, denkt de man al volop aan de toekomst. En dat nauwelijks een halve dag nadat een inferno een ravage aanrichtte in zijn bedrijf. “Ik was onderweg toen ik een telefoontje kreeg: ‘De tractor staat in brand’. Op dat moment had ik nooit gedacht aan zo’n vlammenzee.”

Hij heeft net enkele uren zijn bed gezien, maar voor Jan Lonneville (40) was het sowieso een avond en nacht om nooit te vergeten. We spreken vrijdagavond omstreeks 17 uur wanneer er in het bedrijf van Jan — hij is loonwerker — nog volop activiteit bezig is. Achteraan de loods in de Weststraat in Moerkerke loopt het evenwel fout. Eén van de tractoren vat plots vuur. Er is geen blussen meer aan. De vlammen verspreidden zich razendsnel. Logisch, als je weet dat de loods gevuld is met stro en hooi.

Landbouwvoertuigen gered

“Ik was op dat moment niet aanwezig”, zegt Jan. “Plots kreeg ik een telefoontje. ‘De tractor staat in brand’, klonk het. Op dat moment wist ik nog niet hoe ernstig het was. Ik vertrok meteen huiswaarts en al van ver zag ik de vlammen en wist ik dat het héél erg was.”

De 40-jarige loonwerker vertelt het zaterdagochtend op een rustige toon. Op de achtergrond is de brandweer nog bezig met het nablussen van de loods. Iets wat de brandweerlui de volledige nacht voordien hebben gedaan. “Voor mij is het belangrijkste dat er geen gewonden zijn gevallen”, stelt Lonneville. “Toen ik aankwam vlak na het uitbreken van de brand zijn we meteen gestart met het wegrijden van onze landbouwvoertuigen die het dichtste bij het vuur stonden. Waarom? Om zoveel mogelijk te redden natuurlijk. Dat is ook gelukt. Op één tractor na bleven alle voertuigen gevrijwaard. In de loods zelf is de ravage natuurlijk groot.”

De brandweerlui hebben de volledige nacht moeten blussen om de vlammen in de loods te doven. © MM MM

‘Goede’ windrichting

Naast loonwerker is hij ook fouragehandelaar, waardoor er in zijn loods grote hoeveelheden stro en hooi als veevoerder liggen opgeslagen. Hoeveel ton stro en hooi in vlammen opging? Daar durft Jan vooralsnog geen uitspraken over doen. Net zomin over de precieze oorzaak van de brand. “Het is begonnen bij de tractor”, is het enige wat de zaakvoerder kan zeggen.

“De uitgebrande loods staat er nu een jaar of twee. Het is aangebouwd aan een loods die er al eerder stond en destijds beslisten we om tussen beide ruimtes een betonnen scheidingsmuur te plaatsen. Voor in het geval er ooit brand zou uitbreken. Je hoopt natuurlijk dat het nooit zal gebeuren, maar het gebeurde nu toch. Maar het heeft er wel voor gezorgd dat de ‘oude’ loods grotendeels gevrijwaard bleef”, aldus Jan. “Al hadden we ook ‘geluk’ dat de wind goed zat.”

Ondertussen kijkt Jan al voorzichtig richting toekomst. “Stilstaan gaat niet hé. Dus ja, ik zit nu al in mijn hoofd met de heropbouw”, besluit de man hoopvol. (MM)

The post Jan (40) meet schade op nadat verwoestende vlammenzee loods in as legt: “Stilstaan? Dat doen we niet” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vier jaar cel voor diefstal van luxehorloge ter waarde van 140.000 euro in Knokse uitgaansbuurt

Een Marokkaan, een Algerijn en een Tunesiër hebben voor de Brugse rechtbank elk vier jaar effectieve celstraf gekregen voor een diefstal met geweld in Knokke-Heist. Daarbij maakten ze een horloge ter waarde van 140.000 euro buit. Voor diefstal van een peperdure Rolex werden ze vrijgesproken.
The post Vier jaar cel voor diefstal van luxehorloge ter waarde van 140.000 euro

Lees meer »

81 kostuums, 22 liedjes en véél wafels met slagroom: achter de schermen van musical ‘Sneeuwwitje’

Vijfentwintig jaar na de première keert de allereerste musical van Studio 100 terug naar het toneel. Meer dan honderd crewleden hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om ‘Sneeuwwitje’ opnieuw tot leven te wekken. Wij namen een kijkje achter de schermen met producer Lore Hias, regisseur Stefan Staes en acteur Manu Van Acker. “Alles wordt gebudgetteerd, tot elk broodje en elke

Lees meer »

‘Vrienden van Hlohovec’ verwelkomen hun Slovaakse vrienden aan het station van Adinkerke

Na twee jaar was het een blij weerzien met de 33 Slovaakse vrienden die aan het station van Adinkerke werden opgewacht door de vereniging ‘Vrienden van Hlohovec’. Het uitwisselingsproject groeide uit de jaarlijkse herdenkingsplechtigheden die sinds 1970 worden gehouden voor de Tsjechische en Slovaakse soldaten die sneuvelden bij de bevrijding van onze streek.
The post ‘Vrienden van Hlohovec’ verwelkomen

Lees meer »

Kurt (60) opent zaterdag nieuwe meubelzaak Blanco in Harelbeke: “Mijn zoon Axell voert mijn ontwerpen en creaties uit”

Dit weekend opent de nieuwe meubelzaak Blanco de deuren aan de Kortrijksesteenweg 279 in Harelbeke. De drijvende kracht achter de exclusieve outdoormeubelen is ontwerper Kurt Velghe, die samen met zijn zoon Axell (29) de zaak runt.
The post Kurt (60) opent zaterdag nieuwe meubelzaak Blanco in Harelbeke: “Mijn zoon Axell voert mijn ontwerpen en creaties uit” appeared first on

Lees meer »

Na Middelkerke opent ijssalon Missault nu ook een vestiging in Westende-Bad: “Alles is puur en ambachtelijk, volgens de recepten van 1945”

De Zeedijk in Westende-Bad is een nieuwe, zoete trekpleister rijker. Onlangs openden Annelies Thomaes (29) en haar partner Simon Ronse (32) hun tweede ijssalon onder de naam ‘Missault’ op de Koning Ridderdijk 28. Voor het koppel is dit, na het succes van hun eerste zaak in Middelkerke – gelegen aan Zeedijk 60 – al hun tweede zaak aan de kust.<br

Lees meer »

Wevelgem is dit najaar de Troosthoofdstad van Vlaanderen: hoogtepunt wordt het slotmoment en het plaatsen van 10.000 kaarsjes

Vorig jaar Troostgemeente, dit jaar Troosthoofdstad van Vlaanderen, een mooi en logisch gevolg van het troostbeleid waar de gemeente deze legislatuur heeft op ingezet. Als Troosthoofdstad vindt hier niet alleen het slotmoment plaats met tal van artiesten, er komen in aanloop naar 1 november ook een hoop troostproducties zoals het plaatsen van meer dan 10.000 kaarsjes.
The post Wevelgem

Lees meer »

Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek

Net als vorig jaar in Brugge werden Helena Ponette en Michael Obasuyi in Brussel nationaal kampioen op respectievelijk de 400 meter in 51”88 en de 110 meter horden in 13”24. Met het oog op Parijs geeft dit voor beide Oostendenaars alvast een boost aan vertrouwen.
The post Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek appeared first

Lees meer »

Nieuwe ‘all weather-piste’ voor ruiters aan hippodroom Waregem: “Ontworpen om optimaal te trainen, ongeacht het weer”

Aan de hippodroom in Waregem is de nieuwe ‘all weather-piste’ voorgesteld: een piste waarop het hele jaar trainingen en wedstrijden gereden kunnen worden, ongeacht de weersomstandigheden. De Sport Vlaanderen-site in de Veldloopstraat is jaarlijks het decor van allerlei paardenwedstrijden en events, van de Paascross tot internationale topdressuur. Met deze investering wil Waregem nog meer inzetten op de paardensport.

Lees meer »

“Wat is er met zijn gezicht gebeurd?” Internet raakt niet uitgepraat over ‘nieuwe look’ Zac Efron

Wat is er gebeurd met Zac Efron? Dat is wat de kijkers van z’n nieuwste film ‘A Family Affair’ op Netflix zich afvragen. De hartenbreker uit ‘High School Musical’ onderging een serieuze metamorfose: z’n wangen lijken opgeblazen, zijn lippen zien er voller uit en er is aan zijn kaaklijn gesleuteld. Ging Zac langs bij de plastisch chirurg of heeft hij

Lees meer »