Een blitzbezoek uit Paraguay: Kris Blondeel en Krista Coucke zien na veertien jaar Paola terug

“Een heerlijk moment”, zeggen Kris Blondeel en Krista Coucke dankbaar. In het schooljaar 2009-2010 waren ze gastgezin voor een meisje uit het Zuid-Amerikaanse Paraguay, en zovele jaren later is dat meisje – nu een vrouw van 32 – bij hen op bezoek geweest. “Ik noem hen nog altijd papa en mama”, zegt Paola Geraldine Marcos. “En voor de witloof in hamrolletjes met kaassaus alleen al zou ik naar hier komen”, lacht ze.

Het gezin van diaken Krist Blondeel en Krista Coucke is een bijzonder gastvrij gezin. Zij hadden vroeger vaak studenten van het internationaal uitwisselingsprogramma ASS voor een vol schooljaar in huis, en daaraan hebben ze heel goede herinneringen overgehouden. “Sommige van die studenten zijn ons zo dankbaar, dat ze nog altijd contact met ons houden. Paola is zo’n studente. Ze verbleef hier een heel schooljaar, in 2009-2010. Toen ging ze naar school in Waregem, in het Hemelvaartinstituut. Ze heeft mooie herinneringen aan die tijd. Dat we haar na al die jaren mogen terugzien, is heerlijk. Paola is een heerlijke vrouw, een echt familiemens.”

Paola Geraldine Marcos is nu 32. Ze is afkomstig uit Paraguay, een land in het midden van Zuid-Amerika dat ongeveer twaalf keer zo groot is als België en zowat 7,2 miljoen inwoners telt. Ze woont in de hoofdstad Asunción.

“Ik heb hier heel veel vrienden leren kennen, met wie ik nog altijd nauwe contacten onderhoud. k kreeg ook de kans om de Europese cultuur op te snuiven, want vanuit België trok ik ook naar de omliggende landen. Intussen heb ik in mijn land mijn studies als handelsingenieur afgemaakt, ben ik getrouwd en moeder van een zoon van twaalf, Carlo-Lars.”

“Mijn tijd in België was een uitzonderlijke mooie periode, waaraan ik nog vaak met heimwee terugdenk. Ik kwam hier terecht in een heel mooi en gastvrij gezin – ik noem Krista en Kris nog altijd mama en papa, ze zijn mijn tweede ouders. Het hele gezin Blondeel is voor mij familie, en dat blijf ik koesteren. Zij hebben ervoor gezorgd dat ik me hier snel thuis voelde, me kon integreren, de Belgische levensstijl leerde kennen – waaronder de echte Belgische keuken: ik heb hier toen voor de eerste keer witloof in hamrolletjes met kaassaus gegeten, en daarvoor alleen al zou ik naar België komen. (lacht) De liefde voor dit land en mijn Belgische familie is zo groot, dat ik ervan droom ooit naar hier te kunnen immigreren. Dit is een veilig land, met heel vriendelijke mensen.”

Structuur geleerd

Maar wat bracht Paoloa vanuit het verre Paraguay helemaal terug naar Oostrozebeke?

“Ik moest in het kader van mijn opleiding als commercieel ingenieur naar Madrid komen, voor een belangrijke bijscholing. Toen dacht ik: die kans laat ik niet liggen. Het is een blitzbezoek, maar het is zalig. Alles is hier nog hetzelfde als tien jaar geleden. Hier is het leven netjes gestructureerd, wat in mijn thuisland niet het geval is. Hier heb ik geleerd structuur in mijn leven te brengen. In mijn thuisland leef men van de ene dag op de andere, zonder al te veel planning. Nu ben ik zelf goed georganiseerd en dat heb ik hier geleerd. Het afscheid zal zeer zwaar zijn, maar ik kom zeker terug. Ik neem alvast een paar bokalen speculoospasta mee, want dat is overheerlijk!”, lacht Paola. (Julien Cluyse)

The post Een blitzbezoek uit Paraguay: Kris Blondeel en Krista Coucke zien na veertien jaar Paola terug is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Juf Sabine Himpens gaat na 41 jaar met pensioen

Vrijdag 28 juni was voor Sabine Himpens (61) haar laatste schooldag in de Sint-Pieterschool in Oostkamp. Na 41 jaar lesgeven is het tijd voor een nieuwe fase in haar leven en een verdiend pensioen. Ze was koningin voor één dag en werd uitgezwaaid door meer dan 500 leerlingen.
The post Juf Sabine Himpens gaat na 41 jaar met pensioen

Lees meer »

Duizenden euro’s boete voor Gentse ondernemersfamilie die jarenlang krotten verhuurde in Evergem

Een bekende ondernemersfamilie in Gent is veroordeeld tot boetes van tienduizenden euro’s omdat ze jarenlang onbewoonbare woningen verhuurde in Evergem. In de huizen was er gevaar voor brand en elektrocutie, waren er zware vocht- en schimmelproblemen, en was er geen warm stromend water. Eerder, in eerste aanleg kregen ze zware boetes en ook een celstraf met uitstel. Het hof van

Lees meer »

Het EK van Koen Casteels doorgelicht: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daar voor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuw wapenbestand? VS en Israël zien mogelijke doorbraak na voorstel Hamas – Ziekenhuis in Zuid-Gaza “op breekpunt”

De Amerikaanse regering is optimistisch dat een nieuw voorstel van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas kan leiden tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Er is een “doorbraak” bereikt op een punt waarover tot nu toe geen overeenstemming werd gevonden, zegt een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering. Lees hier de ontwikkelingen van vrijdag 5 juli terug.

Lees meer »

Volgende week opnieuw zomers intermezzo? “Warme lucht die richting ons land trekt is niet noodzakelijk goed nieuws”

De komende dagen domineert een lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland ons weer door regenzones naar West-Europa te sturen. Maar daar zou volgende week wel eens verandering in kunnen komen volgens verschillende weermodellen dankzij een hogedrukgebied. Betekent dit dat er een nieuw zomers intermezzo op komst is voor ons land? Krijgen we warm en droog weer of staat er ons iets

Lees meer »