Zwevegemse handelaars halen opgelucht adem nu eerste deel wegenwerken afgerond zijn: “Blij dat we weer vlot bereikbaar zijn”

De wegeniswerken in de Avelgemstraat zijn afgerond. Daarmee komt een eind aan de belangrijkste wegenwerken van deze legislatuur in Zwevegem, waarbij het eerste deel van de Kortrijkstraat werd aangepakt. Handelaars halen opgelucht adem. “Ik heb op sommige dagen echt gesloten omdat mensen afhaakten. Blij dat we weer vlot bereikbaar zijn”, klinkt het.

In april 2022 startten de werken in de Kortrijkstraat, van aan de Bekaertstraat richting centrum. De rioleringen werden er vernieuwd, de weginfrastructuur verbeterd. Er werd in verschillende fases gewerkt, de laatste fase was dus die in de Avelgemstraat, tussen de Harelbeekstraat en de Kasteelstraat.

Verouderd en onveilig

De Kortrijkstraat was niet enkel verouderd, de straat stond vooral gekend als onveilig voor fietsers en voetgangers. “De Kortrijkstraat was vroeger een gewestweg, maar Vlaanderen maakte maar geen werk van een heraanleg, hoe vaak Zwevegem ook aandrong”, zegt burgemeester Doutreluingne. “Daarom hebben we met het gemeentebestuur gevraagd om de bevoegdheid over de straat te mogen overnemen. In 2017 was dat eindelijk een feit, en konden we de straat zélf aanpakken.”

Vlaanderen subsidieert een deel van de 3,6 miljoen euro die de werken kosten. “Maar het blijft een serieuze investering voor een gemeente van onze omvang”, zegt Doutreluingne. “Daarom hebben we de werken gespreid over twee legislaturen. Het tweede deel van de Kortrijkstraat, tussen de Bekaertstraat en het rond punt met het tankstation richting Cowboy Henk, dat is volgende legislatuur aan de beurt.”

Handelaars halen opgelucht adem

Handelaars halen in elk geval opgelucht adem dat de werken eindelijk afgerond zijn. Johnny Roels van ribbetjesrestaurant Johnny Fox is een van hen. “Bij de laatste fase in de Avelgemstraat situeerden de werken zich pal voor de deur”, vertelt hij. “Ik had al minder volk toen de Kortrijkstraat iets verderop was afgesloten, maar op het moment dat de werfzone zich hier voor de deur bevond, kwamen nog minder klanten tot hier. Mensen ontzien zich snel de moeite die ze moeten doen om ergens te geraken, blijkbaar, ook al was het al bij al nog goed te doen.”

“Ik heb op bepaalde dagen in de week gewoon gesloten, omdat er te weinig volk kwam. Ik vermoed dat ik het in de week van passage moet hebben: mensen passeren hier op weg naar huis en bedenken dat het die avond wel een leuk idee zou zijn om hier te komen eten. Passeren ze hier niet, dan maken ze die klik minder dus.”

Aangezien Johnny Fox in de werfzone lag, kon Johnny helemaal sluiten en in aanmerking komen voor een uitkering. “Maar ten eerste is dat niet echt een stevig bedrag, en ten tweede ben ik als ondernemer niet gemaakt om thuis in mijn zetel te zitten. Ik ben zo vaak ik kon blijven doordoen. Had ik maar één tafeltje die gereserveerd had, dan deed ik open. Ik ben dolblij dat het weer ‘normaal’ wordt nu. Ik ben nog maar vijf jaar open en we hebben het al bijna allemaal gehad: de coronacrisis, de energiecrisis, werken in de straat,… Ik kijk uit naar een gewoon jaar eigenlijk.” (JM)

The post Zwevegemse handelaars halen opgelucht adem nu eerste deel wegenwerken afgerond zijn: “Blij dat we weer vlot bereikbaar zijn” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden, die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

Vier personen opgepakt voor plannen van staatsgreep in Oekraïne

In Oekraïne zijn zondag vier personen opgepakt die ervan verdacht worden dat ze een staatsgreep wilden plegen in Kiev. De groep zou al enige tijd in de weer zijn geweest met het posten van berichten op sociale media om de huidige Oekraïense regering in diskrediet te brengen. Daarin werd onder meer opgeroepen tot een staatsgreep.

Lees meer »

Diksmuide investeert verder in veilige en comfortabele beleving in het waterlandschap langs de IJzer

Diksmuide en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om dat extra in de verf te zetten, komen er zeven rust- en belevingspunten langs de IJzer. Ook het houten fiets- en wandelpad langs de IJzerdijk wordt uitgebreid tot aan de Paxpoort bij de IJzertoren. Het lokaal bestuur kon rekenen op de steun van De Vlaamse Waterweg nv, de provincie West-Vlaanderen, Toerisme

Lees meer »

Zo’n 1.500 gezinnen missen start match Rode Duivels na kabeldefect: “Alles aan gedaan snel te herschakelen”

Niet dat ze veel van het slaapverwekkende voetbal hebben gemist, maar zo’n 1.500 gezinnen in Kortemark tot Ichtegem en Koekelare misten maandagavond de start van de match van de Rode Duivels tegen Frankrijk. Oorzaak: een aanzienlijke stroomstoring na een kabeldefect. “We hebben er zoals steeds alles aan gedaan om snel te herschakelen, maar dat is niet voor de aftrap gelukt”,

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Iraanse generaal dreigt met raketaanvallen op Israël

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Team Dynamisch Lo-Reninge lanceert verkiezingscampagne met de slogan ‘Dynamisch is troef’

In Lo-Reninge maakte Team Dynamisch op een originele manier de lijst bekend voor de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober. De inwoners kregen een enveloppe met een spel speelkaarten in de brievenbus, samen met een kaart met foto van de tien kandidaten van Team Dynamisch. Een originele hint naar hun verkiezingsslogan ‘Dynamisch is troef’.
The post Team Dynamisch Lo-Reninge lanceert verkiezingscampagne

Lees meer »

“Ze betalen hem zéér goed, dus dit gaat gevolgen hebben”: moet Erik Van Looy vrezen voor tv-toekomst in Nederland?

Van 660.000 naar 290.000 kijkers. Erik Van Looy (62) heeft met zijn ‘Pappenheimers’ geen goede beurt gemaakt in Nederland. “Die man is onverstaanbaar,” reageerde de een, terwijl de ander vond dat het een “waardeloos programma” was. Kritiek die zender RTL, waar Van Looy onder contract staat, niet ontgaan zal zijn. In ‘Dag Allemaal’ laat tv-criticus Jules Hanot (70) zijn licht

Lees meer »

Voortvluchtige drugsbaron Hoesny ‘Hitler’ krijgt 15 jaar cel en ziet 8 miljoen euro verbeurd verklaard

De correctionele rechtbank heeft de voortvluchtige Antwerpse drugsbaron Hoesny A. veroordeeld tot vijftien jaar cel en een boete van 400.000 euro wegens grootschalige cocaïnesmokkel via de haven van Antwerpen. Daarnaast legt de rechtbank een verbeurdverklaring van 8 miljoen euro aan criminele inkomsten op. Voetbalmakelaar en voormalig AEL-kopstuk Mohamed Benhaddou, de rechterhand van Hoesny, moet tien jaar de cel in.

Lees meer »