Willen is Kunnen kan eindelijk ‘Kwartet in Bed’ op de planken brengen

Na twee teleurstellende pogingen tijdens de vermaledijde coronaperiode staat toneelgezelschap Willen is Kunnen te popelen om eindelijk het blijspel Kwartet in Bed op de planken te brengen. Onder het motto ‘derde keer, goede keer’ beloven ze een avond vol complexloos plezier en hilarische chaos.

De toneelgroep is in haar huidige vorm al meer dan vijftig jaar actief en heeft een mooie reputatie opgebouwd dankzij de passie waarmee ze jaar na jaar optreedt.

“Zo’n klucht is een jaarlijkse traditie van ons gezelschap” – Patrick Devriendt, voorzitter

“De geschiedenis van Willen is Kunnen gaat terug tot voor de Tweede Wereldoorlog”, vertelt voorzitter Patrick Devriendt. “Het gezelschap heeft sindsdien verschillende periodes van bloei en terugval doorgemaakt. Na de oorlog kende het een heropleving onder het voorzitterschap van Carlos Vandorpe. Ondanks een tijdelijke ontbinding, als gevolg van verminderde belangstelling en de opkomst van televisie, herrees Willen is Kunnen in 1971 met hernieuwde energie en creativiteit. In 2010 werd die toewijding bekroond met de stedelijke cultuurprijs, een erkenning voor haar waardevolle bijdrage aan het culturele leven in Nieuwpoort.”

“Een bijzonder kenmerk van Willen is Kunnen is de jaarlijkse opvoering van een klucht, een kort en komisch toneelstuk. Die traditie vindt plaats tussen eind november en midden december, waarbij het gezelschap het publiek trakteert op lachwekkende en vermakelijke voorstellingen”, zegt Devriendt.

Avonturen met B&B

Dit jaar brengt Willen is Kunnen het stuk Kwartet in Bed, geschreven door Daniel Van Den Hoeck, het alter ego van Luc Ameye uit Waregem. Het stuk vertelt het verhaal van Eddy en Betty, samen met Barbara, die een gloednieuwe B&B willen inschrijven voor een televisieprogramma. Dat avontuur vergt lef en hard werken, maar al snel sturen ‘onvoorziene omstandigheden’ hun plannen in de war. Misverstanden, een terugkerende verschijning en een onverwacht politieonderzoek zorgen voor een hilarische chaos in ’t Aards Paradijs. Een happy end lijkt ver weg, maar aangezien het een blijspel is, kunnen de toeschouwers een leuke ontknoping verwachten.

De spelers zijn Lars Depotter, Martine Desiere, Gisèle Devos, Patrick Devriendt, Mireille Huyghebaert, Nico Plyson, Alain Pyliser, Roger Van der Mieren, Greta Vanelverdinghe, Aimé Van Landschoot en Hilde Veranneman. De technische ploeg wordt gevormd door Jan Paepe en Luc Vantomme die instaan voor licht en geluid, terwijl Francine Decaestecker zorgt voor de grime en raad en daad bij de kostumering.

“Bij de vormgeving van elk toneelstuk hebben alle spelers en technici een ruime inspraak, en voor de praktische uitvoering, waaronder het decor, kan er gerekend worden op een paar bereidwillige echtgenoten. Voor de speciale effecten die daarbij horen, hebben we met Jan Paepe een veelzijdige uitvinder in huis”, zegt Devriendt. Samen met penningmeester Adina Counye en secretaris Roger Van der Mieren vormt hij het bestuur.

Praktisch

De voorstellingen vinden plaats in de vertrouwde zaal d’Oude Schoole, in de Ramskapellestraat 86 in Ramskapelle-Nieuwpoort. Op zaterdag 25 november gaat om 20 uur het doek op voor de première. Op zondag 26 november kun je de voorstelling bijwonen om 17 uur. Vervolgens wordt het toneelstuk op vrijdag 1 december om 20 uur opgevoerd, gevolgd door voorstellingen op zaterdag 2 december om 20 uur en zondag 3 december om 17 uur. De reeks sluit af met optredens op vrijdag 8 december om 20 uur, zaterdag 9 december om 20 uur en zondag 10 december om 17 uur.

Kaarten kosten 10 euro, kinderen tot 12 jaar betalen slechts 5 euro. Reserveren kan via e-mail naar [email protected]. Vermeld daarbij duidelijk op wiens naam de kaarten worden besteld en op welke datum je de voorstelling wil bijwonen. Na bevestiging per e-mail wordt de betaling verwacht binnen de tien dagen, op het rekeningnummer BE13 7785 9059 2639 van Willen is Kunnen. De reservering is pas definitief na ontvangst van de betaling.

Met een rijke geschiedenis en een levendige toekomst, blijft Willen is Kunnen een baken van creativiteit en vermaak. Wil je meer informatie over het reilen en zeilen van de vereniging, wend je tot [email protected].

The post Willen is Kunnen kan eindelijk ‘Kwartet in Bed’ op de planken brengen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

KLASSEMENT EN UITSLAGEN TOUR. Campenaerts knap vijfde achter grote kanonnen, Evenepoel doet uitstekende zaak in klassement

Remco Evenepoel pakte z’n allereerste ritzege in de Tour de France. De wereldkampioen tijdrijden zette de snelste tijd neer in Gevrey-Chambertin. Ook Victor Campenaerts maakte indruk, ‘Vocsnor’ eindigde achter de grote kanonnen op een vijfde plek. Knap. In het algemeen klassement verkleinde Evenepoel z’n achterstand op Tadej Pogacar en breidde hij z’n bonus op Jonas Vingegaard uit.

Lees meer »

Mogelijk opnieuw minder treinen tussen Mortsel Oude-God en Brussel, stadsbestuur: “Shockerend nieuws!”

Vanuit het station Mortsel-Oude-God dreigt er opnieuw maar een trein per uur naar Brussel te rijden, volgens reizigersorganisatie TreinTramBus. Dat zou gebeuren als de nieuwe snellere intercity tussen Brussel en Amsterdam er komt. "Onbegrijpelijk", vindt het stadsbestuur. De tweede trein per uur rijdt nog maar net terug sinds vorig jaar, na sterk aandringen van de stad.

Lees meer »

Boerenbond vraagt snelle erkenning van noodweer als natuurramp

De zomerstorm van dinsdag heeft ook schade veroorzaakt bij heel wat land- en tuinbouwbedrijven. Landbouworganisatie Boerenbond roept de Vlaamse regering op om het noodweer snel als natuurramp te erkennen, zodat getroffen bedrijven een schadevergoeding kunnen vragen bij het Vlaams Rampenfonds.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Bijna 30 doden bij Israëlische luchtaanval op school in Gazastrook – “Kinderen in Gaza sterven door uithongeringscampagne”

Bij een Israëlische luchtaanval op een school in het zuiden van de Gazastrook zijn dinsdag meer dan tien doden gevallen. Er zijn ook tientallen gewonden. Dat is vernomen bij een medische bron van een ziekenhuis in Khan Younis. Sinds zaterdag zijn drie scholen die een onderkomen bieden aan Palestijnse vluchtelingen, getroffen door Israëlische luchtaanvallen. Daarbij zijn zeker twintig mensen om

Lees meer »

Scouts CASA Oostduinkerke heeft volgend jaar een gloednieuw lokaal

De zomervakantie startte met mooie vooruitzichten voor Scouts CASA in Oostduinkerke: de eerstesteenlegging van hun nagelnieuwe scoutslokaal. Dankzij dit grootschalige project kunnen de scoutsleden – als alles volgens de geplande timing verloopt volgend jaar in hun gloednieuwe tweede thuis intrekken.
The post Scouts CASA Oostduinkerke heeft volgend jaar een gloednieuw lokaal appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Zo dronken dat hij ons niet meer herkende”: opvolgtraject moet nieuwe ziekenhuisopname voorkomen bij jongeren

Noah* (17) wordt sinds een ziekenhuisopname met een alcoholvergiftiging intensief begeleid om de kans op herval zo klein mogelijk te maken. "Hij had zoveel gedronken dat hij zijn vrienden en zelfs ons niet meer herkende", getuigt zijn moeder Hadewijch*. De intensieve begeleiding maakt deel uit van een proefproject in het ZAS Augustinus in Wilrijk. Voorlopig wordt de zogenoemde ‘alcoholpoli’ grotendeels

Lees meer »

LIVE OLYMPISCHE SPELEN. Kopecky – die ook de tijdrit rijdt – kent haar ploegmates voor de wegrit – Imke Vervaet naast 4×400, ook geselecteerd voor 200m

Parijs maakt zich op voor de dertigste editie van de Olympische Spelen, die plaatsvinden van vrijdag 26 juli tot zondag 11 augustus. In het Belgische kamp heerst de medaillekoorts en ook internationaal staan alle neuzen richting Franse hoofdstad. Volg al het nieuws in aanloop naar de olympiade in onze liveblog hieronder.

Lees meer »

Campus de Reynaert in Tielt zwaait Filip Vandaele uit

Eind juni is uiteraard het moment waarop scholen hun laatstejaarsleerlingen uitzwaaien, maar evenzeer doen ze dat ook geregeld met leerkrachten. Zo zwaait wiskundeleerkracht Filip Vandaele af op Campus de Reynaert in Tielt na 15 jaar trouwe dienst, om te genieten van een welverdiend pensioen.
The post Campus de Reynaert in Tielt zwaait Filip Vandaele uit appeared first on KW.be.

Lees meer »

Noodweer maakt dodelijk slachtoffer: baby overleden door vallende tak in park van Ukkel

De schade is aanzienlijk, nadat een zware regen- en onweerszone gisteren over ons land trok. In Londerzeel werden verschillende huizen vernield, in Kapelle-op-den-Bos moest een jeugdkamp geëvacueerd worden en in Mechelen werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. In die laatste gemeente werd een deel van een kerktoren weggeblazen en vielen losgeraakte hoogspanningskabels op meerdere huizen. Volg alle updates hieronder in onze

Lees meer »

Familiedrama in Sydney: vader brengt drie kinderen om het leven in woningbrand

Drie kinderen zijn zondag omgekomen in een woningbrand in Sydney. Vier andere kinderen raakten gewond in het gruwelijke drama, zo meldt BBC. De politie zegt dat de vader van de kinderen de brand aanstak en vervolgens verhinderde dat ze het huis konden ontvluchten. Hij wordt nu beschuldigd van meervoudige moord. De verontwaardiging in Australië is groot, waar de regering actief

Lees meer »

Van debuut waar hij zelf “verbaasd” over was tot die noodlottige owngoal: het parcours van Vertonghen als Rode Duivel in 10 momenten

Na 17 jaar en 157 caps zwaait Jan Vertonghen (37) af als Rode Duivel. Zijn carrière als international begon in juni 2007 met een “verrassende” basisplek tegen Portugal en eindigde met die jammerlijke owngoal tegen de Fransen. In al die jaren daartussen zorgde recordinternational Vertonghen voor nog veel meer onvergetelijke momenten. Ga zitten voor een trip down memory lane. De

Lees meer »

Brandweer rukt uit om brandende takken in stadspark van Veurne te blussen

De brandweer moest donderdagmiddag uitrukken voor een brand in het stadspark aan het Heldenplein in Veurne. Passanten hadden rond 16 uur 45 gezien hoe een hoopje dode takken aan de rand van het park in brand stonden, wat gepaard ging met een felle rookontwikkeling. Brandweerlieden van Veurne en Koksijde snelden ter plaatse en konden de
The post Brandweer rukt

Lees meer »

Nederlandse Westerscheldetunnel tolvrij voor auto’s vanaf 2025

Het parlement van de Nederlandse provincie Zeeland heeft unaniem ingestemd met het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel voor automobilisten en motorrijders. Vanaf 1 januari 2025 hoeven zij geen geld meer te betalen om door de 6,6 kilometer lange tunnel tussen Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen te rijden.

Lees meer »