West-Vlamingen sparen 11.000 ton CO2-uitstoot uit dankzij 2dehands.be, Lichtervelde scoort beste

West-Vlamingen spaarden vorig jaar maar liefst 11.000 ton CO2-uitstoot uit door het verkopen van bijna 330.000 gebruikte spullen via de website 2dehands.be. De inwoners van Lichtervelde deden de beste zaak voor het milieu van de hele provincie. Zij verkochten in 2022 maar liefst 3.511 producten via 2dehands.be, wat neerkomt op een potentiële besparing van 147 ton CO2-uitstoot. Dat blijkt uit een recent onderzoek.

Meer dan 2,22 miljoen reeds gebruikte producten kregen vorig jaar in België een tweede, derde of zelfs vierde leven via 2dehands.be. Zo kon België door de verkoop van tweedehandsspullen bijna 25 miljoen kilo grondstoffen uitsparen, waaronder 2,5 miljoen kilo plastiek, 7,6 miljoen kilo staal en 1,7 miljoen aluminium. Auto’s, motorfietsen, bromfietsen, caravans en aanhangwagens werden hierbij niet meegeteld.

“Zo willen we ‘Circular Monday’, de tegenhanger van Black Friday in de kijker zetten en focussen op een duurzame economie van hergebruiken”

Dat blijkt uit onderzoek van Ethos International en het IVL Swedish Environmental Research Institute in opdracht van 2dehands.be. Door producten tweedehands te verkopen in plaats van direct weg te smijten, gaan mensen spaarzamer om met grondstoffen. En koopt men ook minder nieuwe producten, waardoor er uitstoot vermeden wordt. In het onderzoek werd er ook rekening gehouden met de uitstoot van 2dehands als bedrijf én met het eventueel transport dat het gebruikte artikel aflegde.

Lokale impact

Ieder impact telt, dat blijkt uit de cijfers. De gemeente Lichtervelde kon het meeste bijdragen aan de verminderen van CO2-uitstoot via handel op 2dehands.be. In totaal spaarden de inwoners 147 ton uitstoot uit. Maar per inwoner komt dit neer op 16 kilogram CO2-uitstoot, gevolgd door Zedelgem (13,6 kg) en Oostkamp (13,1 kg).

Ook Wingene (12,7 kg), Dentergem (11,9 kg), Torhout (11,5 kg), Wielsbeke (11,4 kg), Izegem (11,1 kg), Anzegem (10,9 kg) en Lendelede (10,9 kg) scoren nog zo goed dat ze zich in de top 10 kunnen plaatsen. Dankzij de bijdrage van alle West-Vlamingen werd er in 2022 bijna even veel CO2-uitstoot uitgespaard, als 9.500 auto’s, die per jaar 10.000 kilometer rijden.

“Met dit onderzoek willen we ‘Circular Monday’, de tegenhanger van Black Friday in de kijker zetten. Dat is een dag waarop burgers, bedrijven en gemeenten aangemoedigd worden om in te zetten op de circulaire economie. Dit onderzoek toont dan ook dat hergebruik van producten een flinke bijdrage levert aan een beter milieu en dat 2dehands dus wel degelijk een groot verschil maakt”, stelt Rick Verkuyl, Sustainability Officer 2dehands.

The post West-Vlamingen sparen 11.000 ton CO2-uitstoot uit dankzij 2dehands.be, Lichtervelde scoort beste is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Vliegtuig met Assange aan boord geland op Amerikaans grondgebied

Het vliegtuig met aan boord WikiLeaks-oprichter Julian Assange is woensdag (plaatselijke tijd) geland op het eiland Saipan, dat deel uitmaakt van de Noordelijke Marianen. Die eilandengroep is Amerikaans grondgebied. Om 9 uur (1 uur Belgische tijd) moet Assange voor de rechter verschijnen om de deal met de Amerikaanse justitie te bekrachtigen.

Lees meer »

Beurzen zoeken richting

06:52 Na de brede spreidstand op Wall Street, havikachtig commentaar van Fed-bestuurders en met het Amerikaans inflatiecijfer voor de boeg gaat de Aziatische beurzen uiteenlopende richtingen uit.

Lees meer »

Politie Oostende herhaalt oproep voor Rammstein-concerten: “Plan je trip en kom op tijd”

Vandaag is de eerste van twee dagen Rammstein op de evenementenweide Nieuwe Koers. Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen, vraagt Politie Oostende concertgangers om hun trip goed voor te bereiden. Algemeen advies: neem het openbaar vervoer of de fiets.
The post Politie Oostende herhaalt oproep voor Rammstein-concerten: “Plan je trip en kom op tijd” appeared first on

Lees meer »

Kijk nu LIVE naar de oefenmatch Knokke-Club Brugge (0-1), exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge live bekijken. De landskampioen werkt vier oefenmatchen af, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang. Vandaag trappen we af met Knokke-Club Brugge. Die match kan u op dit moment hieronder live bekijken – Club leidt met 0-1.

Lees meer »

Twee fietsendieven opgepakt tijdens gerichte actie ‘Veloflik’ aan Howest en Lago Kortrijk: duo aangehouden door onderzoeksrechter

Op dinsdagmorgen 25 juni kon het ‘Veloflik’-team van de politiezone Vlas, tijdens een goed geplande en gerichte actie, twee fietsendieven oppakken toen ze wilden toeslaan ter hoogte van campus Howest en het zwembad Lago in Kortrijk.
The post Twee fietsendieven opgepakt tijdens gerichte actie ‘Veloflik’ aan Howest en Lago Kortrijk: duo aangehouden door onderzoeksrechter appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sint-Jozefskerk De Ginste wordt zaal voor culturele optredens: “Ontwijding is niet aan de orde”

Na het artikel over de restauratie van de klokkentoren kregen we een uitnodiging van het kerkbestuur om de toekomstplannen van de Ginstekerk even toe te lichten. “De Ginstekerk is nog lang niet aan ontwijding toe. Er zijn nog wekelijks een zestigtal parochianen die de weekenddienst bijwonen en daarnaast vinden er ook nog veel plechtigheden plaats. Maar wij staan open voor

Lees meer »