Vrouw & Maatschappij vraagt aandacht voor ‘deepnudes’ met wittelintjesactie: “Dit is seksueel misbruik”

Aan de schoolpoorten in Tielt deelden leden van de Tieltse afdeling van Vrouw & Maatschappij vrijdagochtend witte lintjes en flyers uit aan de studenten. De Wittelintjesactie, die elk jaar in verschillende steden en gemeenten georganiseerd wordt, staat dit jaar in het teken van deepnudes.

Deepnudes zijn valse naaktfoto’s die met artificiële intelligentie gemaakt worden van onschuldige foto’s. Omdat vooral jongeren slachtoffer zijn van deze nieuwe vorm van online seksueel geweld, besloot Vrouw & Maatschappij Tielt vrijdagochtend naar de schoolpoorten te trekken.

“Geen kunst maar misbruik”

“We gingen in gesprek met de jongeren over de gevaren van deepnudes”, legt lokaal voorzitter Anne-Marie Geeroms van Vrouw & Maatschappij uit. “Omdat de beelden niet ‘echt’ zijn, denkt men immers dat het maken en verspreiden van dergelijke foto’s of video’s niet strafbaar is. Nochtans is het dat wel. Bovendien zijn de gevolgen van de verspreiding van dit soort beelden verwoestend. Deepnudes zijn geen kunst, maar misbruik.”

150 afdelingen

In heel Vlaanderen trokken op 24 november, de Internationale dag voor de Uitroeiing van Geweld tegen vrouwen, liefst 150 afdelingen van Vrouw & Maatschappij de baan op.

Naast Tielt werd vrijdag ook in Roeselare actie gevoerd door de dames van CD&V. Zij deelden flyers en witte lintjes uit op De Munt. Ook Child Focus voert dit jaar trouwens campagne rond het ongewild verspreiden van naaktbeelden. Volgens Child Focus heeft zowat elke middelbare school een ‘expose’-groep, waarin dat soort beelden circuleren.

The post Vrouw & Maatschappij vraagt aandacht voor ‘deepnudes’ met wittelintjesactie: “Dit is seksueel misbruik” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Jongen die beelden van Brugse school rondstuurde met dreigende teksten, opgepakt voor verhoor

De politie heeft een jongeman opgepakt die onheilspellende teksten verstuurde op sociale media, met beelden van de school Sint-Andreaslyceum (SASK) in Sint-Kruis-Brugge. Het parket van Oost-Vlaanderen dat het onderzoek voert, bevestigt dat de man is meegenomen voor verhoor.
The post Jongen die beelden van Brugse school rondstuurde met dreigende teksten, opgepakt voor verhoor appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Je ongetrainde geest is als een wild paard: hij gaat alle kanten op”: CEO, piloot en arts getuigen over heilzaamheid van meditatie

Helemaal zen en “100 procent zeker dat hij terugkomt” verliet Tom Waes het boeddhistisch centrum na een stilteretraite voor zijn programma ‘Kalm Waes’. Wat zo heilzaam is aan uren, zelfs dagen zitten én zwijgen op het meditatiekussen, en hoe het hen kalmeert in hun eigen drukke levens, weten ook deze ex-CEO, piloot en kinderarts. “De eerste keren vond ik het

Lees meer »

Pater en missionaris Jozef Lannoo (94) uit Tielt overleden: Vriend en moordenaar Staf Van Eyken mocht begrafenis bijwonen, maar weigerde

Jozef Lannoo uit Tielt, ook wel beter gekend als pater Jef is op 94-jarige leeftijd overleden. Pater Jef zette zich jarenlang in voor jongeren in heel Vlaanderen. Hij was ook missionaris en trok na zijn pensioen zijn broer, pater Luk achterna naar Haïti. Daar verdiepte hij zich volledig in de evangelisatie en het vrijwilligerswerk in de grootste sloppenwijk van de

Lees meer »

Lode Hullebusch wordt volgend seizoen nieuwe voorzitter van Zulte Waregem

Lode Hullebusch wordt volgend seizoen de nieuwe voorzitter van Zulte Waregem, zo bevestigt de tweedeklasser woensdag via sociale media. De 44-jarige Hullebusch neemt de fakkel over van Carl Ballière, die meer dan tien jaar aan het roer stond bij Essevee.
The post Lode Hullebusch wordt volgend seizoen nieuwe voorzitter van Zulte Waregem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eutraco start bouw van enorm logistiek centrum van 30 miljoen euro in Hooglede: “Eerste klimaatneutraal logistiek gebouw in Hooglede”

Logistieke speler Eutraco en Vulsteke Bedrijfsgebouwen gaven maandag in de Roger Deceuninckstraat in Hooglede het startschot van de bouw van een enorm klimaatneutraal magazijn van 30.000 m². De ene helft van die oppervlakte is voor Eutraco zelf, de andere helft zal verhuurd worden aan PostNL. Het gaat om een investering van liefst 30 miljoen euro.
The post Eutraco start

Lees meer »

Gisèle Pelicot bedankt manifestanten die haar “kracht geven om strijd te voeren”, proces opnieuw uitgesteld

Gisèle Pelicot, de 72-jarige vrouw die jarenlang door haar echtgenoot werd gedrogeerd en door tientallen mannen is verkracht, heeft alle manifestanten bedankt die in Frankrijk en daarbuiten hebben betoogd om hun steun aan haar te betuigen. “Dankzij jullie heb ik de kracht om deze strijd tot op het einde te voeren”, zei ze. Ondertussen werd het proces opnieuw uitgesteld.

Lees meer »