Sluiting dreigt voor laatste veemarkt van Vlaanderen: “Deze plek is cruciaal voor onze sector”

Heeft Vlaanderen straks geen veemarkt meer? De nieuwe Vlaamse Codex Dierenwelzijn wil vanaf 1 januari 2026 alle fysieke markten verbieden waar dieren verkocht worden. Dat is slecht nieuws voor Agrabel in de Meense deelgemeente Rekkem, de laatste overblijvende veemarkt van Vlaanderen. “Als wij de deuren moeten sluiten, zou dat een erg zware klap voor onze mooie sector zijn.”

Het verhandelen van dieren via een veemarkt is een eeuwenoude traditie. Ons land telt vandaag nog twee fysieke plekken waar handelaars en kopers elkaar kunnen ontmoeten, de dieren met eigen ogen tot in de kleinste details gekeurd worden en een mondeling akkoord met een stevige pint beklonken wordt.

Ciney in de provincie Namen herbergt de grootste veemarkt van Europa, maar ook bij ons komen op dinsdag- en woensdagochtend honderden marchands samen. Het industriegebied LAR in Rekkem is al sinds eind jaren tachtig hét epicentrum voor de rundersector in onze contreien.

Bart Dochy (voorzitter Commissie Landbouw Vlaams parlement, CD&V) en Agrabel-uitbater Raf Lavaert. © Kurt Desplenter

“Hier komen heel veel Oost- en West-Vlaamse handelaars samen, maar we krijgen ook mensen uit Henegouwen en zelfs het Brusselse over de verkoopvloer”, legt eigenaar en uitbater Raf Lavaert (74) uit.

“Wij vormen een essentieel element in de dierhouderij. Wat hier gebeurt, is een doorslaggevend element in de eerlijke prijsvorming binnen de veehandel. Die wordt grotendeels bepaald op basis van de bedragen die hier op tafel komen.”

Eerlijk systeem

CD&V’er Bart Dochy (51), voorzitter van de Commissie voor Landbouw van het Vlaams parlement, burgemeester van Ledegem en zelf ook landbouwer, treedt hem bij. “Rundvee is geen product dat je in bulk kan aankopen. Elk dier heeft zijn unieke eigenschappen en met de nodige vakkennis kan de veehandelaar hier ter plaatse de waarde van een dier inschatten.”

“Het zou absurd zijn dat de veemarkt louter op basis van louter vooringenomenheid verboden wordt, zonder kennis van de praktijk én de onschatbare waarde van deze veemarkt in acht te nemen” – Bart Dochy, voorzitter Commissie Landbouw Vlaams Parlement

“De Vlaamse overheid gaat constant op zoek naar systemen om een eerlijke prijs aan de producent toe te kennen. Wel, deze veemarkt biedt daar het perfecte antwoord op. Vraag en aanbod én kwaliteit worden hier tegenover elkaar afgewogen, door kenners. Eerlijker kan niet.”

Alleen wil de Vlaamse overheid deze werkwijze definitief naar het verleden bannen. De nieuwe Codex Dierenwelzijn, die momenteel door de Vlaamse regering ter advies naar de Raad van State is doorgestuurd, wil vanaf 1 januari 2026 alle fysieke dierenmarkten verbieden. “Waaronder dus ook de veemarkten.”

Een beeld dat na 1 januari 2026 dreigt te verdwijnen: veehandelaren keuren de runderen op de verkoopvloer van Agrabel in Rekkem. © Kurt Desplenter

“Het zou absurd zijn dat dit verboden wordt op basis van louter vooringenomenheid, zonder kennis van de praktijk én de onschatbare waarde van deze veemarkt. Toen de veemarkt in Brugge vier jaar geleden stopte, nam Agrabel die activiteiten over. Deze plek nu ook afschaffen, zou ervoor zorgen dat er alternatieve, ongecontroleerde en illegale circuits zouden ontstaan.”

Dierenwelzijn cruciaal

Op de LAR worden de runderen op een professionele manier verhandeld, benadrukt Raf Lavaert. “In de beste omstandigheden. Er is altijd een bevoegd dierenarts aanwezig en twee keer per maand houdt ook het Federaal Voedselagentschap toezicht. We krijgen amper opmerkingen.”

Jonge veehandelaars Nicolas Degroote en Bert Van Loocke. © Kurt Desplenter

“Deze dieren zijn de kern van ons verhaal, dus bieden we die ook alle comfort. Dierenwelzijn is cruciaal: een rund dat zich niet goed voelt, komt de verkoophal gewoon niet in. Die is trouwens volledig gebetonneerd, geasfalteerd en van antisliplagen voorzien, er zijn boxen met drinkwater en elke koe of stier heeft voldoende ruimte.”

“Na elke sessie volgt nog een erg grondige poetsbeurt. We werken ook zo transparant mogelijk. Onder deur staat voor iedereen open, we hebben niks te verbergen.”

Elektrotoestellen

Nicolas Degroote (34) en Bert Van Loocke (31), jonge veehandelaren uit respectievelijk Sint-Eloois-Winkel (Ledegem) en Aalter, omschrijven de nieuwe Codex als een zwaard van Damocles dat boven hun geliefde sector bengelt.

“Wij kunnen ons niet voorstellen dat we hier niet langer zouden kunnen langskomen. Deze veemarkt is gewoon té belangrijk voor ons vak. Niet enkel voor de prijszetting, maar ook om te voelen wat er leeft in het wereldje. We hebben het gevoel dat Ben Weyts (bevoegd Vlaams minister voor N-VA, red.) ons gewoon met de natte vinger wil sluiten. Zonder kennis ter zake.”

“Ben Weyts is hier meer dan welkom. We zullen hem met plezier op sleeptouw nemen” – Raf Lavaert, eigenaar en uitbater veemarkt Rekkem

Raf Lavaert knikt. “Hij is hier altijd welkom. We zullen hem met plezier een ochtend op sleeptouw nemen. Dan zal hij zijn mening snel bijstellen. Straks onze dieren online (ver)kopen? Dat is gewoon onmogelijk. Dit zijn geen elektrotoestellen, hé.”

Bart Dochy is van plan om er alles aan te doen om de Rekkemse veemarkt een toekomst te geven. “Als deze plek de deuren zou moeten sluiten, is dat een bijzonder zware klap voor een heel mooie sector. Dat moeten we koste wat het kost vermijden.”

V.l.n.r: Bart Dochy, Bert Van Loocke, Jelle Vandenbroele, Nicolas Degroote en Raf Lavaert. © Kurt Desplenter

The post Sluiting dreigt voor laatste veemarkt van Vlaanderen: “Deze plek is cruciaal voor onze sector” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Zelfs naar onze vrouwen werd met bier gegooid”: bij de Engelsen reageerden fans na affluiten nog pak erger

Moesten de Rode Duivels het na de alles behalve zaligmakende draw tegen Oekraïne doen met boegeroep, dan was de reactie van de Engelse fans na de trieste bedoening tegen Slovenië (0-0) nog wat anders. Niet alleen bondscoach Gareth Southgate kreeg bierbekers naar zich gegooid toen hij de fans ging bedanken, ook de Engelse spelersvrouwen zagen hoe “vanuit alle hoeken” bekers

Lees meer »

Vertragingen bij Duits treinverkeer zorgen voor klachten bij Rode Duivels-fans: “Na vier treinen is een vriendin ons komen ophalen”

Na de kwalificatie voor de achtste finales, woensdagavond tegen Oekraïne, kennen tal van Rode Duivels-fans problemen met hun terugkeer vanuit Stuttgart naar huis. Al sinds het begin van het Europees Kampioenschap klagen voetbalfans over de treinen in Duitsland, een al jaren aanslepend en groeiend probleem. “Over de NMBS ga ik nu minder klagen”, klinkt het.

Lees meer »

Gewezen politiecommissaris Edwin Christiaen (67) uit Ieper is overleden

In het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper is politiecommissaris op rust Edwin Christiaen (67) uit Ieper gestorven. Hij was een fiere gewezen rijkswachter en werd na de politiehervorming commissaris bij de zone Westkust. Edwin werd er directeur Operaties. Begin juli 2015 ging hij met pensioen
The post Gewezen politiecommissaris Edwin Christiaen (67) uit Ieper is overleden appeared first on

Lees meer »

The Women Peloton, het bedrijf van de vrouw van Jasper Stuyven, wordt aangeklaagd en krijgt drie maanden om van naam te veranderen

Een bijzondere zaak in de Belgische wielerwereld. The Women Peloton, het bedrijf van Elke Bleyaert waarin ze vrouwen warm maakt voor de wielersport, wordt aangeklaagd door het Amerikaanse fitnessbedrijf Peloton Interactive. Zo wordt de merknaam ‘peloton’ aangevochten. Bleyaert is woedend: “Er bestaan zoveel bedrijven in het wielerlandschap vredig naast elkaar die het woord ‘peloton’ gebruiken. Waarom zou één bedrijf hier

Lees meer »

Opendeurdag van seksclub in Hoogstraten lokt duizenden nieuwsgierigen: “Het idee voor dit bezoek kwam van mijn schoonmoeder”

De opendeurdag van seksclub Club Amai in Hoogstraten heeft duizenden nieuwsgierigen gelokt. Er waren rondleidingen voorzien in de verschillende ruimtes, om mensen een beeld te geven van hoe het eraan toe gaat in zo’n club. "Ik wou graag eens zien wat er hier gebeurt, de hygiëne en alles wat erbij komt kijken, en ik ben aangenaam verrast", zegt één van

Lees meer »