Provinciale fase tegen wateroverlast opgeheven: “Maar we blijven pompen, zeker dit weekend”

Het provinciaal algemeen nood- en interventieplan tegen de wateroverlast wordt vrijdagnacht opgeheven. Op een paar plaatsen blijven wel pompen aanwezig en er is nu een datum voor de terugkeer van geëvacueerde dieren.

Sinds 9 november was de provinciale fase voor de wateroverlast in de Westhoek van toepassing. Na de intense neerslag van 14 november kreeg de fase een uitbreiding naar de volledige provincie West-Vlaanderen. De provinciale fase was vooral van belang om bovenlokale middelen op te vorderen en deze optimaal en efficiënt in te zetten.

Na een bijeenkomst van de provinciale crisiscel vrijdagnamiddag in het stadhuis van Diksmuide, maakte gouverneur Carl Decaluwé bekend dat deze fase wordt afgeschaald tegen vrijdag middernacht.

“Maar in het kader van de nazorg blijven alle waterbeheerders elke week samenzitten om de zaak permanent te evalueren”, zegt Decaluwé. “Voor het geval er opnieuw probleem ontstaat kan er weer vlot worden opgeschaald.”

Op basis van de voorspelde neerslag worden geen kritieke overstromingen meer verwacht.

Pompen

Een aantal pompen blijven ter plaatse. “Nog zeker twee weken aan de Sint-Jorissluis en minstens een maand aan het sluizencomplex van de Ganzepoot in Nieuwpoort”, aldus Decaluwé. “Globaal daalt het IJzerpeil, maar het gaat zeer traag. Het springtij van dit weekend helpt niet voor een versnelde afvoer naar zee, waardoor we al onze pompcapaciteit proberen in te zetten.”

Terugkeer dieren

Eerder deze week poneerde de gouverneur een waterpeil van 4 meter TAW aan de winterdijk voor een terugkeer van de geëvacueerde dieren. Nu staat het water er nog 4,50 meter hoog. “Omdat het nog drie weken kan duren voordat we er aan 4 meter zitten, kiezen we nu voor een terugkeer vanaf volgende week vrijdag. Op basis van de weersvoorspellingen en het dalend waterpeil kan het dan op een veilige manier. Dat Blankaartbekken blijft wel mijn grote bekommernis. Het water moet daar zo snel mogelijk naar 2,90 meter zodat we weer een stuk buffer hebben tegen bijkomende regen. Zolang de IJzer niet structureel zakt, kan het peil ook daar nog niet naar beneden.”

Zandzakken

“We pleiten ervoor om zandzakken te laten liggen, je weet maar nooit. Nog een wist-je-datje: in de voorbije twee weken werd 2.000 ton zand gebruikt voor 100.000 zandzakken. Dat is fenomenaal. Door telkens een stapje voor te zijn in alle mogelijke voorspellingen hebben we enorm veel schade voorkomen.”

Schade

“Helaas is er wel enorm veel schade aan de waterinfrastructuur in heel West-Vlaanderen. De dijken hebben afgezien en ze geven dit weekend vijf beaufort uit. De Vlaamse Waterweg engageert zich om alles goed op te volgen. En uiteraard blijven we de weerberichten goed in de gaten houden.” (TP)

The post Provinciale fase tegen wateroverlast opgeheven: “Maar we blijven pompen, zeker dit weekend” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Zomerbar tussen de wijnranken in Westouter: “Genieten staat centraal”

Tijdens de zomermaanden is de belevingsweide Entre Deux Verres opnieuw toegankelijk voor het publiek. “We serveren met veel plezier een glaasje of flesje wijn, sapje of een hapje”, aldus wijnboer Martin Bacquart. “Een bezoek aan de belevingsweide kan ook de perfecte afsluiter zijn van een wandeling op en rond ons wijndomein.”
The post Zomerbar tussen de wijnranken in Westouter:

Lees meer »

Win een familieticket voor de sprookjesmusical Sneeuwwitje in Plopsaland De Panne

25 jaar na de allereerste voorstelling is de Sprookjesmusical Sneeuwwitje van Studio 100 helemaal terug. De absolute sterrencast bestaat uit o.a. Ianthe Tavernier, Michiel De Meyer, Karen Damen, Ruth Beeckmans en Manu Van Acker. Doe mee en maak kans op een onvergetelijke uitstap voor het hele gezin: vier kaarten voor de sprookjesmusical Sneeuwwitje, inclusief toegang tot Plopsaland De Panne.

Lees meer »

Ongewoon boos en ontgoocheld na tweede sprintnederlaag op rij: zit Jasper Philipsen in een vertrouwenscrisis?

Zo zagen we Jasper Philipsen (26) nog nooit. De Limburger klopte zijn frustratie van zich af en vloekte erop los: die tweede sprintnederlaag op rij kwam duidelijk heel hard aan. Zijn vriendin moest hem tot twee keer toe gaan kalmeren op de bus. Er lijkt meer aan de hand dan alleen sportieve ontgoocheling. Is de topsprinter in een vertrouwenscrisis beland?

Lees meer »

‘De Groene Man’ is levenswerk van priester Philippe Vindevogel

Priester Philippe Vindevogel uit de Boezingse wijk Bloemendale is meewerkend priester decanaat in Ieper-Poperinge sinds 2016. Een twintigtal jaar geleden groeide zijn zoektocht naar wat hij noemt de ‘Groene Mannen’, een kraagsteen als Keltisch symbool dat hij ontdekte uit de verwoeste kerk van Lampernisse. Nu schreef hij er een boek over met de toepasselijke naam ‘De Groene Man’.
The

Lees meer »

Martine (61) zet knijtenstrijd voort via vredegerecht: “We zijn door de plaag zelfs verhuisd met onze zaak”

Martine De Pauw (61) uit Schellebelle, bij Wichelen, stapt naar het vredegerecht na de aanhoudende knijtenplaag in de omgeving van haar woning vlak bij de Schelde. Precies een jaar geleden overwoog de vrouw al juridische stappen, maar de Vlaamse Waterweg beloofde toen maatregelen te nemen. “Ik gaf hen het voordeel van de twijfel, maar het is nog altijd niet verbeterd”,

Lees meer »

Nieuwe wet verbiedt kindhuwelijken in Sierra Leone

De president van Sierra Leone heeft dinsdag een wet afgekondigd die kindhuwelijken in het land verbiedt. In 2017 waren in het West-Afrikaanse land 800.000 meisjes jonger dan 18 jaar oud al getrouwd. De helft van was onder de 15, zo blijkt uit gegevens van VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF.

Lees meer »

“Van Gerwen heeft de grootste mond van iedereen, maar hij was nog nooit zo stil”: Van den Bergh en Huybrechts genieten na van spectaculaire derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft Van den Bergh de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de

Lees meer »

Hotelschool Ter Duinen wuift vijf bestuursleden uit

Niet alleen voor de leerlingen en leerkrachten van Hotelschool Ter Duinen in Koksijde zit het schooljaar erop, dat geldt ook voor vijf leden van het bestuursorgaan. Tijdens de laatste schoolweek nam de school afscheid van vijf bestuursleden die zich jarenlang hebben ingezet voor de school.
The post Hotelschool Ter Duinen wuift vijf bestuursleden uit appeared first on KW.be.

Lees meer »