Patrick De Bel uit Ruiselede zet zijn schouders onder eerste Vlaamse alpacashow: “Mijn dieren brengen me tot rust”

Zin om alpaca’s in al hun glorie te bewonderen? Dan ben je zondag in Waregem aan het juiste adres. De Alpaca Association Benelux slaat zijn tenten op in Waregem Expo om je helemaal onder te dompelen in de wondere alpacawereld. De Ruiseleedse fokker Patrick De Bel is een van de organisatoren. “Mijn dieren brengen me helemaal tot rust”, zegt hij.

De Alpaca Association Benelux, de vereniging voor alpacahouders in België, Nederland en Luxemburg, fungeert als een keurmerk voor gezonde alpaca’s met een goeie morfologie en mooie wolkwaliteit. Daarnaast wil men ook het brede publiek laten kennismaken met de schattige dieren en hoe alpacafokkers en -houders te werk gaan. “In de hele Benelux staan momenteel om en bij de tienduizend alpaca’s geregistreerd, al is dat waarschijnlijk niet eens de helft van de daadwerkelijke populatie”, duidt Patrick De Bel (44).

De Ruiseledenaar runt sinds 2018 een eigen alpacahoeve en zet mee zijn schouders onder de eerste alpacashow op West-Vlaamse bodem. Samen met zijn echtgenote Nele Luyssen en hun twee dochters Marie en Fleur (allebei 6,5) zijn ze helemaal begeesterd door deze dieren. “We zien de alpaca steeds meer terug in ons straatbeeld. Mensen vallen voor dit wollige dier met zijn grote puppy-ogen en weten ook de heerlijk zachte wol te waarderen. Dat is ook bij ons het geval.

“Er is niets mooier dan ’s ochtends in alle vroegte mijn dieren begroeten”

In Patricks geval startte de love story in 2017. “Als boerenzoon wilde ik op een weide aan onze woning twee schapen hoeden. Mijn vrouw had het meer op lama’s begrepen. De alpaca’s kwamen uit de bus als compromis. En de rest is geschiedenis”, glimlacht hij.

Patrick behaalde een zogenaamd installatieattest bij het Vlaams Departement Landbouw en Visserij, volgde een stage bij een fokkerij en deed ook ervaring op bij een alpacadierenarts in Dadizele. “Daar kreeg ik via-via de kans om vijf alpaca’s over te nemen. Het begin van een mooi verhaal.”

Wandeling, fotoshoot…

En de aanzet voor Sunset Alpaca: een fokkerij die ook op laagdrempelig toerisme inspeelt. “Ik beschouwde onze vijf eerste alpaca’s aanvankelijk als een leuke hobby, maar onze populatie breidde snel uit. Nu runnen we een professioneel uitgebouwd bedrijf, verzorgen we met veel liefde onze 34 dieren en maken we regelmatig de geboorte van kleine alpacaatjes vanop de eerste rij mee.”

Een van de meest in het oog springende facetten zijn de alpacawandelingen. “Al zijn die ook eerder toevallig tot stand gekomen”, klinkt het. “Ik ging regelmatig met onze dieren in de omliggende bossen wandelen en kreeg regelmatig vragen en enthousiaste reacties van verwonderde mensen die ik op mijn pad kruiste.”

© JOKE COUVREUR

“Nu begeleiden we op regelmatige basis groepen die met onze alpaca’s een wandeltocht ondernemen, maar bieden we ook fotoshoots aan en kan je onze hoeve bezoeken. De wol van onze dieren laten we dan weer deels verwerken tot garen voor mutsen, sjaals, truien… Met de restwol maken we dekbedden.”

Patrick, die beroepshalve als aankoop- en productverantwoordelijke bij een Gents technologiebedrijf aan de slag is, investeert zo goed als al zijn vrije momenten in zijn passie. “Het is een stevige parttime job geworden”, vertelt hij met pretoogjes. “Maar ik zou het niet meer kunnen missen. Onze alpaca’s brengen me volledig tot rust. Niets mooier dan ‘s ochtends in alle vroegte die beestjes te begroeten en te voederen.”

Halstershow

Net daarom zet Patrick zo graag zijn schouders onder de eerste alpacashow in West-Vlaanderen. “De ideale gelegenheid om het dier en de hele wereld er rond van dichtbij te ontdekken”, klinkt het. In Waregem staat een zogenaamde halstershow op het programma, waarbij de meer dan honderd deelnemende alpaca’s in verschillende categorieën gekeurd zullen worden. “Zo zijn er van nature liefst zestien verschillende kleuren te onderscheiden, maar de jury let ook op de bouw van het dier, net als de wolkwaliteit.”

De alpacashow focust op twee doelgroepen. “Enerzijds zijn we een vakbeurs en willen we de West- en Oost-Vlaamse alpacahouders de kans geven om in eigen regio hun kunnen te etaleren, maar we willen ook het grote publiek helemaal onderdompelen. Naast de halstershow kan je ook tal van standjes ontdekken waar allerhande nevenproducten zullen aangeboden worden. Denk maar aan wol, zeep, sjaals, mutsen…”

“We willen op deze manier ook erkende fokkers een duwtje in de rug geven. Het dier is erg populair, met dank aan de hoge aaibaarheidsfactor. Aan ons om ervoor te zorgen dat de kwaliteit gegarandeerd blijft.”

Zondag 26 november in Waregem Expo: Alpacashow. De toegang bedraagt 5 euro, kinderen jonger dan 12 gratis. www.alpaca-benelux.be

The post Patrick De Bel uit Ruiselede zet zijn schouders onder eerste Vlaamse alpacashow: “Mijn dieren brengen me tot rust” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Voorstel commissie aan Vlaams Parlement: verkiezingen zijn geldig, geen hertelling nodig

De commissie voor de geloofsbrieven van het Vlaams Parlement zal de plenaire vergadering voorstellen om de kiesverrichtingen in de kieskring geldig te verklaren. Er zou volgens de commissie “onvoldoende zijn aangetoond dat de hertelling van de papieren stembiljetten in de kieskring Brussel een correctere vaststelling van het kiesresultaat zou opleveren”, zo blijkt uit de conclusies die Belga heeft kunnen inkijken.

Lees meer »

Vier personen opgepakt voor plannen van staatsgreep in Oekraïne

In Oekraïne zijn zondag vier personen opgepakt die ervan verdacht worden dat ze een staatsgreep wilden plegen in Kiev. De groep zou al enige tijd in de weer zijn geweest met het posten van berichten op sociale media om de huidige Oekraïense regering in diskrediet te brengen. Daarin werd onder meer opgeroepen tot een staatsgreep.

Lees meer »

Team Burgemeester stelt kandidaten voor

Het huidige Liberaal 2018 trekt naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober als Team Burgemeester, en stelde als eerste partij haar kandidaten voor. Op de lijst vinden we bekende en minder bekende namen, maar het geheel zal een ambitieuze ploeg zijn, verzekert lijsttrekker en huidig burgemeester Lieven Cobbaert (38).
The post Team Burgemeester stelt kandidaten voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Californië geteisterd door bosbranden: apocalyptische beelden tonen hoe gebouwen en auto’s volledig in vlammen opgaan

In het noorden van de Amerikaanse staat Californië zijn ongeveer 13.000 mensen geëvacueerd vanwege grote bosbranden. De brand brak gisteren uit in Oroville, ongeveer 113 kilometer ten noorden van de hoofdstad Sacramento. Het vuur verspreidt zich razendsnel en heeft al verschillende gebouwen en voertuigen verwoest. De brand werd mogelijk veroorzaakt door de extreme hitte in de regio.

Lees meer »

Deel drukke Geluwestraat in Wervik volledig afgesloten door wegverzakking, er komt eenrichtingsverkeer

De drukke Geluwestraat (N311) in Wervik is tussen het kruispunt met de Ommegangstraat en toegang tot de parking van de supermarkt Spar volledig afgesloten. De reden is een plotse verzakking in het wegdek er ter hoogte van de gewezen bakkerij Penet. Het is zeer onduidelijk hoelang de herstelling op zich zal laten wachten. Binnen enkele weken is er bouwverlof. “Tijdelijk

Lees meer »

Stad Gent verstrengt criteria van contracten met externe poetsfirma’s in scholen, na klachten van hoge werkdruk 

De stad Gent heeft de contracten met externe poetsfirma’s aangepast met strengere criteria over personeels- en welzijnsbeleid. Dat doet ze nadat er afgelopen maanden klachten gekomen waren over een te hoge werkdruk bij het personeel. De nieuwe contracten gaan volgend jaar in. De stad draait de besparing ook deels terug en maakt opnieuw extra budget vrij voor de schoonmaak.

Lees meer »

Komt de Franse hoogmoed voor de val? “Na De Bruyne volgt de woestijn”: analisten en ex-spelers les Bleus laatdunkend over Rode Duivels

“Sorry, maar wij zijn beter dan België”: enkele Franse analisten en ex-internationals kunnen de denigrerende uitlatingen over de Rode Duivels niet laten. Zij zien zich – gesterkt door de historie – in een kampioenschap niet verliezen van ‘les petits belges’. Of komt de Franse hoogmoed voor de val? Want als zelfs José Mourinho op het vorige EK de Franse arrogantie

Lees meer »

WHORSES stelt zondag EP voor in boEgie woEgie in Menen

Op zondag 30 juni kan je om 18 uur genieten van een optreden van de Kortrijk-Gentse band WHORSES in het kunst- en cultuurhuis boEgie woEgie in Menen. Kortrijkzaan Harry Descamps laat al even in z’n kaarten kijken.
The post WHORSES stelt zondag EP voor in boEgie woEgie in Menen appeared first on KW.be.

Lees meer »

IN BEELD – Opnames MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide: “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”

Net op het moment dat de Rode Duivels speelden tegen Frankrijk begonnen de opnames van MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide. “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”, zei een artiest backstage tegen ons. En inderdaad, sommigen volgden op hun gsm de voetbalwedstrijd, maar toch was er veel volk tijdens deze opnames. Het begon langzaam,

Lees meer »

Fietser (79) sterft bij aanrijding op drukke steenweg: “Dit moet stoppen, er moet iets aan de verkeersveiligheid worden gedaan”

Op het kruispunt van de Bevelsesteenweg en Gestselsesteenweg in Itegem (Heist-op-den-Berg) is woensdagnamiddag een 79-jarige fietstoerist om het leven gekomen bij een aanrijding met een bestelwagen. Het ging niet om het eerste zware ongeval op die plaats. Buurtbewoners willen dat er snel maatregelen worden getroffen. Op acht jaar tijd vielen er al vijf doden.

Lees meer »