Dak- en thuislozen opnieuw opgevangen in Oostendse Overvloedstraat: “Met leefruimte die 4 keer zo groot is”

Na een grondige renovatie opent het Doorgroeihuis in Oostende, waar dak- en thuislozen terechtkunnen, opnieuw de deuren in de Overvloedstraat. Er is zoals vroeger plaats voor 20 mensen en tijdens de winter is er noodcapaciteit mogelijk tot 26 plaatsen. Bij vriesweer wordt dat zelfs uitgebreid tot 35 slaapplaatsen. “En dat is voldoende”, vindt het stadsbestuur.

Vroeger werden dak- en thuislozen opgevangen in een pand in de Overvloedstraat, aan de straatkant. Toen Medios vertrok uit het gebouw dat meer naar achteren is gelegen, zag de stad, die eigenaar is van het pand, mogelijkheden om de situatie voor dak- en thuislozen een pak te verbeteren. “We creëerden een leefruimte die vier keer de capaciteit heeft als de leefruimte in het vorige pand”, vertelt schepen van Welzijn Natacha Waldmann (Groen). “Daarnaast zijn er nu allemaal individuele kamers voor de mensen die hier verblijven.”

Problemen voor buurt

Maatregelen tijdens de covid-crisis deden het Doorgroeihuis tijdelijk van locatie veranderen. Eerst werden dak- en thuislozen ondergebracht in een pand in de Torhoutsesteenweg. Alleen ontstonden daar heel veel problemen. Heel wat mensen uit de buurt klaagden over overlast. Tot de stad de daklozen kon opvangen in het leegstaande gebouw van WZC Sint-Elisabeth in de Nieuwpoortsesteenweg. Daar bleven de problemen echter uit.

“We creëerden een leefruimte die vier keer de capaciteit heeft als de leefruimte in het vorige pand”

Toch werd in het pand in de Overvloedstraat rekening gehouden met eventuele overlast voor de buurt. “We hebben heel veel geleerd de voorbije jaren”, vervolgt de schepen. “Er waren inderdaad klachten tijdens de zomermaanden, maar we creëerden hier een afgesloten buitenruimte weg van de straat. Klachten zouden dus moeten uitblijven. Bovendien is er begeleiding voorzien voor iedereen. Er worden trouwens rondleidingen voorzien voor de buurtbewoners en er was een presentatie waar heel veel volk op aanwezig was.”

Extreem weer

Op vandaag is er een basiscapaciteit van 20 mensen, maar die wordt tijdens de wintermaanden of bij extreme weersomstandigheden uitgebreid naar 26 en tijdens de winter kunnen er zelfs 35 mensen terecht in de Overvloedstraat. “Dat is in principe voldoende, want niet elke dag wordt die capaciteit benut”, duidt schepen Waldmann. “Elke dag moeten mensen die gebruik willen maken van de opvang, inbellen. Dat kan vanaf 11 uur op het bekende nummer. We hebben niet de indruk dat er meer nood is aan opvang. De rest wordt benut om een marge te hebben bij eventuele crisisopvang zoals bij intrafamiliaal geweld.”

Verdriedubbeling

Ook het team werd sterk uitgebreid. Op vandaag zijn zo’n veertien mensen aan de slag om de dak- en thuisloosheid in de badstad in goede banen te leiden. Dat is een verdriedubbeling ten opzichte van vroeger. Allemaal maken ze deel uit van de dienst dak- en thuisloosheid van de stad. Daarnaast wordt er met verschillende partners samengewerkt. “Zo worden jongeren onder de 21 jaar niet hier opgevangen, maar worden ze doorgestuurd naar het CAW. Zij ondernemen dan de verdere stappen om opvang te voorzien voor die mensen”, aldus de schepen.

The post Dak- en thuislozen opnieuw opgevangen in Oostendse Overvloedstraat: “Met leefruimte die 4 keer zo groot is” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Steven Van Moeffaert (KSC Blankenberge) blikt terug op mooi seizoen: “Spelers verdienen duidelijkheid”

We zagen Steven Van Moeffaert voor het laatst als speler actief in Waregem, waar KSC Blankenberge de finale van de beker van West-Vlaanderen won. Intussen was de promotie van eerste provinciale naar de nationale reeksen al afgedwongen.
The post Steven Van Moeffaert (KSC Blankenberge) blikt terug op mooi seizoen: “Spelers verdienen duidelijkheid” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Basisschool Moorsele ziet drie juffen met pensioen vertrekken

28 juni 2024 was de laatste schooldag voor Tine Vanhauwaert, Martine Vervaecke en Manuela Debaere. De twee kleuterjuffen en de leerkracht lichamelijke opvoeding trekken na zowat een hele carrière in de Basisschool Moorsele (BAMO) de schooldeur voorgoed achter zich dicht.
The post Basisschool Moorsele ziet drie juffen met pensioen vertrekken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Fransen stemmen in tweede ronde van parlementsverkiezingen

De meeste Fransen kunnen na de eerste ronde van een week geleden een tweede keer naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. Na het grote succes voor de radicaal-rechtse partij Rassemblement National van Marine Le Pen, en een tegenvallend resultaat voor de coalitie van president Emmanuel Macron, is het de vraag of een tweede ronde die uitkomst nog kan wijzigen.

Lees meer »

Lieva (55) moest net als slachtoffer van Nick Bril met prothesen leren stappen na ongeval: “Het is echt niet gemakkelijk, het lijkt wel steltlopen”

Een half jaar nadat Nick Bril met zijn terreinwagen over hem reed en hij zijn twee benen verloor, mag Joe Claridge (37) het ziekenhuis verlaten. Hij gaat rechtstreeks naar het befaamde revalidatiecentrum in Pellenberg. Om er te leren stappen op beenprothesen. Lieva Vervoort (55) moest zes jaar geleden hetzelfde doen en heeft goeie raad voor Joe: “Zorg dat je er

Lees meer »

Ongewoon boos en ontgoocheld na tweede sprintnederlaag op rij: zit Jasper Philipsen in een vertrouwenscrisis?

Zo zagen we Jasper Philipsen (26) nog nooit. De Limburger klopte zijn frustratie van zich af en vloekte erop los: die tweede sprintnederlaag op rij kwam duidelijk heel hard aan. Zijn vriendin moest hem tot twee keer toe gaan kalmeren op de bus. Er lijkt meer aan de hand dan alleen sportieve ontgoocheling. Is de topsprinter in een vertrouwenscrisis beland?

Lees meer »

Dames van SK Reningelst mikken op top vijf

Na een zesde plaats vorig seizoen willen de dames van SK Reningelst minstens even goed doen in eerste provinciale. Er komen vier nieuwe speelsters bij.
The post Dames van SK Reningelst mikken op top vijf appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jochen Vanhoudt is al meer dan 25 jaar dé BV-kapper: “Ik zat zelfs in de eerste afleveringen van ‘De Pfaffs’”

Hij is dé BV-kapper bij uitstek. Jochen Vanhoudt nam al de haren van onder meer Lesley-Ann Poppe, prinses Delphine en zelfs Pamela Anderson onder handen en ook op zowat alle grote muziekshows is hij aan het werk. In ‘Dag Allemaal’ vertelt hij honderduit over z’n job, de intieme gesprekken die hij heeft met BV’s en de grote ster wiens nummer

Lees meer »