Wordt Nesten uit Poperinge de eerste Ambassadeur voor Warm West-Vlaanderen? “Wij bezorgen kinderen extra zuurstof”

Wie wordt de opvolger van Maaike Cafmeyer als West-Vlaams Ambassadeur? Dat komen we te weten op woensdag 29 november, maar die avond wordt ook een goed doel bekroond. De Krant van West-Vlaanderen gaat samen met de provincie, Radio2 en Focus&WTV op zoek naar de allereerste Ambassadeur voor Warm West-Vlaanderen. In aanloop naar deze verkiezing stellen we elke week een van de zes genomineerde organisaties voor. Deze week: Nesten uit Poperinge.

Als leerkracht lager onderwijs staat Trui Baes (52) al haar hele carrière met beide voeten tussen onze kinderen. Een groot deel van haar carrière bracht ze door in De Torteltuin, de freinetschool in haar geliefde Poperinge. Daar werd ook de kiem gelegd voor Nesten.

“Wij staan voor sociaal-emotionele zorg voor kinderen in de kleuter- en lagere school én het schoolteam zelf”, legt de bezielster uit. “Nesten staat voor werken aan groepsverbondenheid in het klasleven van elke dag. Dat doen we met speelse oefeningen, zang en dans, herstelgericht spreken met elkaar, respectvol leren luisteren, connectie maken met de klasgenoten en letterlijk rust leren vinden in onze drukke samenleving.”

“Onze aanpak werkt, dat merken we na elke sessie”

“Kinderen leren zichzelf en de anderen beter kennen en kunnen op die natuurlijke manier oefenen aan hun eigen veerkracht. Met één groot doel: het welzijn en betrokkenheid van alle kinderen bevorderen en pestgedrag minder kansen geven.”

Positief klasklimaat

Dat die nood steeds groter wordt, mocht Trui doorheen haar loopbaan ervaren. “Ik ben altijd al op zoek gegaan naar manieren om kinderen zich goed te laten voelen in een klasomgeving. Daarvoor is een positief en open klasklimaat onontbeerlijk.”

En dat doet Trui met Nesten nu al enkele jaren spelenderwijs. “Eerst in De Torteltuin, maar in het voorjaar van 2020 kreeg ik ook van andere scholen de vraag om langs te komen. Sinds september van dat jaar ging de vrije basisschool Sint-Benedictus in Poperinge wekelijks nesten, het bleek de start van een mooi verhaal.”

Tijdens het schooljaar 2021-2022 kon het project rekenen op een subsidie van de Provincie West-Vlaanderen in het kader van flankerend onderwijsbeleid. “De voorwaarde was dat we netoverschrijdend moesten werken. Daardoor konden we Nesten verder uitbouwen. Het voorbije schooljaar steunde de Stad Poperinge het project en werd er naast het vele nesten een jaaropleiding, vormingen en studiedagen gegeven.”

Nesten in het kort

Opgericht door: Trui Baes

Activiteiten: sociaal-emotionele zorg bieden aan kleuter- en lagereschoolkinderen en het team

Genomineerd: omdat het project steeds meer aanvragen ontvangt en op een duurzame manier wil groeien

“Ook Poperingse bedrijven en serviceclubs ondersteunen de aankoop van de nestmaterialen. Vandaag telt het Nesten-team vijftien mensen die zich met hart en ziel voor hun gemeenschappelijke doel inzetten.

“Daarmee zijn we in alle centrumscholen van Poperinge en een aantal deelgemeenten actief, maar ook organisaties die met kinderen werken, doen beroep op onze diensten. De vragen blijven binnenstromen, ook van oudercomités en andere geïnteresseerde verenigingen.”

Mentaal welzijn

Dé uitdaging is om jaar na jaar de nodige fondsen binnen te rijven om Nesten op kruissnelheid te houden. “Dit schooljaar zijn we aan de slag met middelen die we via JEZ! verzamelden, een initiatief dat kinderen en jongeren alle kansen wil geven, maar we hopen op een structurele ondersteuning via een vaste subsidiewerking. Zo kunnen we ons op de essentie toespitsen: mentaal welzijn bij kinderen. Want dat is belangrijker dan ooit.”

“Ik heb destijds het zaadje geplant, maar het groeien en bloeien hebben we te danken aan vele helpende handen en de kansen die we krijgen. Het ontroert me dat het geloof in ons concept en aanpak zo groot geworden is”

“Onze preventieve aanpak werkt. Dat merken we na elke sessie. Kinderen kunnen hun gevoelens beter plaatsen en verwoorden, leren minder impulsief te reageren en voelen zich beter in hun vel. Dáár doen we het voor. We werken bewust erg praktijkgericht en reiken meteen toepasbare oplossingen aan om een situatie aan te pakken. Wij noemen dat nesttaal en -vaardigheden om in de dagelijkse werking van de klas of organisatie mee te nemen.”

Nesten begint ook buiten de Poperingse grenzen aan bekendheid te winnen. “We kregen al vragen vanuit andere scholen in West-Vlaanderen om vorming te geven en die blijven komen. Ook Vives Brugge, de dienst Onderwijs van onze provincie en de Eekhout Academy organiseren nestworkshops om het gedachtegoed en vooral de praktijkgerichte aanpak te verspreiden. Leerkrachten gaan aan de slag volgens de noden en behoeften van hun eigen klas en school. Ze gaan zélf aan het nesten! Mooi om zien dat we mensen inspireren.”

Schouderklopje

De nominatie voor Ambassadeur voor Warm West-Vlaanderen omschrijft Trui Baes als een enorme boost. “Ik was oprecht geschrokken toen ik het nieuws te horen kreeg”, glundert ze dankbaar. “Nesten is het werk van velen. Ik heb destijds het zaadje geplant, maar het groeien en bloeien hebben we te danken aan vele helpende handen en de kansen die we krijgen. Het ontroert me dat het geloof in ons concept en aanpak zo groot geworden is.”

“Dit is een erkenning, een schouderklopje dat erg veel deugd doet. En het kan ons helpen in onze zoektocht naar structurele inkomsten. Wij proberen elke dag opnieuw leerlingen letterlijk en figuurlijk extra zuurstof te bezorgen en hen de energie te schenken om het beste van zichzelf te geven. Op nesten inzetten, is preventief werken aan weerbaarheid bij kinderen en aan respectvol samenleven. Nesten is investeren in de toekomst.”

The post Wordt Nesten uit Poperinge de eerste Ambassadeur voor Warm West-Vlaanderen? “Wij bezorgen kinderen extra zuurstof” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland

Zoals zaterdag, heeft de Portugees Antonio Félix Da Costa (Tag Heuer Porsche) zondag de tweede ePrix in Portland gewonnen. Landgenoot Stoffel Vandoorne (DS Penske) wist de elfde plaats te bemachtigen op de veertiende van de zestien manches van het Formule E-kampioenschap.
The post Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland appeared first on KW.be.

Lees meer »

Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem kan binnenkort starten: “We zitten op schema voor november 2025”

De voorbereidende werken voor de renovatie van de Plaatsmolen in Pittem, die in november van start gingen, werden in februari alweer stilgelegd door een gebrek aan materialen. Volgens cultuur- en erfgoedschepen Heidi Lievrouw (CD&V) zal de molenbouwer binnenkort echter de effectieve werken opstarten en dus blijft de deadline van november 2025 haalbaar.
The post Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem

Lees meer »

Reis omboeken of annuleren in geval van bosbranden? “Geen terugbetaling als je niet vertrekt omdat je je niet veilig zou voelen”

Als gevolg van de bloedhete temperaturen woeden er opnieuw bosbranden in Athene, op de Griekse eilanden Kos en Chios en in delen van Turkije. Maar kunnen je vakantieplannen hierdoor ook in rook opgaan? Wie bepaalt of er wordt afgereisd? En dekt een annulatieverzekering wel de kosten als je thuisblijft? Enkele experten geven antwoord. “Het gaat enkel in zeer uitzonderlijke gevallen.”

Lees meer »

Einde van damesvoetbal in Merkem, A-ploeg verhuist naar Oostende

Nadat eerder al bekendraakte dat de eerste ploeg van KSV Diksmuide vanaf volgend seizoen in Oostende gaat voetballen onder de naam KV Diksmuide-Oostende maken ook de dames nu dezelfde verhuis. De eerste ploeg speelt volgend seizoen zijn thuismatchen in het Albertpark, de B- en C-ploeg in Diksmuide. Zo komt er een einde aan damesvoetbal in Merkem.
The post Einde

Lees meer »

Voor het leven getekend en nog heel lang revalideren: stagiair Joe (37) die door chef Nick Bril werd overreden, mag ziekenhuis verlaten

De 37-jarige Brit Joe Claridge mag na bijna zes maanden het ziekenhuis binnenkort verlaten. De stagiair werd op maandag 8 januari overreden door sterrenchef Nick Bril (40) op de parking van The Jane, na een stevig feestje. Er wacht de hulpkok een lange revalidatie in Revalidatiecentrum Pellenberg, bij Leuven, waar hij beenprotheses zal krijgen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

Lees meer »

Manu Van Acker schittert als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’: “Alles onthouden, dat is wel het moeilijkste!”

Manu Van Acker uit Oostende doet het uitstekend als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Hij liet het premièrepubliek niet alleen lachen, maar wist de zaal ook te ontroeren. Met zijn pakkende versie van ‘Waarom’ kreeg hij de zaal muisstil.
The post Manu Van Acker schittert als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’: “Alles onthouden, dat is wel het

Lees meer »

Katelijn (63) neemt afscheid van Gemeenteschool Okido in Staden: “Ik ben nog niet aan het aftellen naar mijn pensioen”

Directrice Katelijn Callewaert (63) werd op de laatste schooldag door de leerlingen en de collega’s van Gemeenteschool Okido in de bloemen gezet. Eind augustus gaat ze immers met pensioen. “Eens met pensioen zal ik eindelijk tijd hebben voor een aantal klussen die waren blijven liggen”, lacht ze.
The post Katelijn (63) neemt afscheid van Gemeenteschool Okido in Staden: “Ik

Lees meer »