Pasgeboren kalfje komt thuis, maar op andere dieren moet Marino langer wachten dan gehoopt: “Het water zakt te traag”

Een week na de noodgedwongen evacuatie van een deel van zijn dieren verwelkomde boer Marino Leeman uit Merkem de terugkeer van zijn eerste koe die ‘op verplaatsing’ beviel van een kalfje. Op zijn andere dieren moet hij langer wachten dan gehoopt. “Het water zakt te traag en het gevaar is nog niet geweken.”

Het water zakt, maar niet snel genoeg naar de zin van de boeren aan de winterdijk. De fietsenstalling voor de Spaarbekkenhoeve staat nog steeds onder water. “En dat baart zorgen”, zegt eigenaar Marino Leeman (46).

Vorige week woensdagavond was het er alle hens aan dek: op het smalle baantje op de top van de winterdijk bij Merkem reden vrachtwagens af en aan om de dieren van Marino te evacueren. In totaal vertrokken een zestigtal jongere runderen, een dertigtal schapen, vijftien geiten en zes paarden. De 85 melkkoeien bleven achter, samen met boer Marino die bleef tot de laatste koe.

Stress

“Waar moet ik heen met mijn melkkoeien”, verklaarde de emotionele en moegestreden landbouwer vorige week. “Deze dieren dienen elke dag gemolken te worden, moeten stress mijden en hebben nood aan een vertrouwde omgeving.”

De dagen en nachten die volgden waren bijzonder stresserend voor de veehouder, want het water steeg tot een recordhoogte en stroomde voor het eerst over de winterdijk richting de hoeve.

Vissen ontsnapt

“Toen we er met onze botten richting de stallen waadden, zagen we palingen en andere vissen passeren die konden ontsnappen uit onze visput”, herinnert Marino. “Die beestjes zijn we kwijt. Uiteindelijk kwam het water net niet tot in de stallen, maar het scheelde niet veel. Na een dag stopte de overstroming over de dijk.”

Samen met enkele collega-veehouders gaat Marino voor het eerst elke dag ‘uit werken’. “De geëvacueerde dieren zitten onder meer in Alveringem en moeten nog steeds gevoederd en verzorgd worden. Ik had gehoopt om de dieren dit weekend al te laten terugkeren.”

Langer wachten

Volgens gouverneur Carl Decaluwé is een terugkeer van vee pas aangeraden bij een waterpeil van vier meter TAW bij de winterdijk. “Daar zijn we nog lang niet”, aldus Marino. “Ik vrees dat ik nog minstens een week moet wachten om mijn geëvacueerde dieren terug te brengen.”

Toch kwam één koe donderdag onverwacht terug thuis. “De koe was vroeger dan gepland bevallen van een kalfje in Alveringem. Alles is goed verlopen. Moeder en kalf moesten na de bevalling zo snel mogelijk naar huis om het juiste voeder en verzorging te krijgen.”

Bij de Spaarbekkenhoeve vonden de voorbije dagen al een paar keer kraanwerken plaats om de winterdijk te verstevigen en te herstellen. Samen met het waterpeil is de vrees voor een dijkbreuk al wat gezakt. “Toch blijft het bang afwachten”, waarschuwt Marino. “Door de voorspelde regen en het uitzonderlijk hoge waterpeil is het gevaar nog niet geweken.”

Frustratie

“De daling van het waterpeil gaat hier niet vlot: het raakt niet snel genoeg in Nieuwpoort. Ik ben daar een paar dagen geleden gaan kijken en zag er een lege IJzer. Alsof je er met je botten kon doorlopen. Op terugweg naar Merkem was in Diksmuide amper een daling waar te nemen. Het water lijkt niet te schuiven en dat is frustrerend. Hopelijk vinden mensen die slimmer zijn dan mij er een oplossing voor.” (TP)

The post Pasgeboren kalfje komt thuis, maar op andere dieren moet Marino langer wachten dan gehoopt: “Het water zakt te traag” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Drie West-Vlamingen in de finale van het concours ‘Eerste Kok van België 2025’

De finale van de prestigieuze meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België 2025’ vindt plaats op zondag 17 november in Horeca Expo in Gent. De leesjury van Club Prosper Montagné selecteerde op basis van een recept met gerijpte varkensrug en kool vijf finalisten, waaronder drie West-Vlamingen: Neal Descheemaecker (32) die souschef is van restaurant Boury in Roeselare, chef-eigenaar Cédric Sorton (44) van

Lees meer »

Elena (4) krijgt unieke doop in gestripte kerk: “Hiervoor maakten we graag een uitzondering, het was een speciaal moment”

De te slopen kerk van de Brandhoek is gestript van brandglas, beelden en schilderijen. Toch wou de vierjarige Elena Delporte er nog gedoopt worden. “De symboliek is belangrijk.”
The post Elena (4) krijgt unieke doop in gestripte kerk: “Hiervoor maakten we graag een uitzondering, het was een speciaal moment” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meer dan 100 dolfijnen aangespoeld op Amerikaanse oostkust

Aan de oostkust van de Verenigde Staten zijn ongeveer 125 witflankdolfijnen gestrand. De dieren kwamen vast te zitten aan een schiereiland in de Amerikaanse staat Massachusetts toen het eb werd. Reddingswerkers proberen de dieren nu terug naar de oceaan te begeleiden. Zeker 10 dolfijnen zijn al gestorven.

Lees meer »

Pitemse hondenschool moet na zestig jaar op zoek naar nieuwe uitvalsbasis: “Alle suggesties zijn welkom”

Hondenschool De Sint-Elooisvrienden in Pittem is op zoek naar een nieuw stekje. De school huurt sinds jaar en dag een flink stukje grond achter het containerpark in de Fonteinestraat, maar kreeg dit voorjaar te horen dat de eigenaar de grond wil verkopen aan een projectontwikkelaar. Een nieuw plekje vinden is echter niet evident, want de noden van de club zijn

Lees meer »

Zesde oldtimerrit langs nieuw parcours in Koolskamp

Oldtimerfreak Philippe Claeys organiseert voor de zesde keer een rit voor oldtimers en exclusieve wagens. Hij tekende een nieuw parcours uit van 90 km. De bolides rijden dit op zondag 14 juli af vanuit de Kortekeer op de grens van Ardooie en Beveren. .
The post Zesde oldtimerrit langs nieuw parcours in Koolskamp appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stinkend rijke Tom en Bill Kaulitz kampen na Tokio Hotel met trauma’s: “Soms denk ik dat ik als baby uit een UFO viel”

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »