Land van de kerstman, winterse shopping street, 1,2 miljoen lichtjes en 900 kerstbomen: “De gezelligste kerst beleef je in Kortrijk”

Van 7 december tot en met 7 januari wordt Kortrijk opnieuw ondergedompeld in een feestelijke eindejaarsfeer. “We zetten extra in op kindvriendelijkheid en diversiteit, met het Land van de Kerstman en een nieuwjaarsreceptie met alle soorten hamburgers”, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne.

Meer dan een miljoen kerstlichtjes zullen vanaf morgen de straten en pleinen verlichten. De officiële opening van Winter in Kortrijk staat gepland op donderdagavond 7 december om 18 uur. Dan worden door stadsbestuur, partners en medewerkers van Winter in Kortrijk de lichtjes van de rijkelijk versierde kerstboom op de Grote Markt aangestoken. Naast verschillende activiteiten in wijken en deelgemeenten zijn er in centrum Kortrijk vier winterspots: Sint-Maartenskerkhof, Jozef Vandaleplein, Grote Markt en Schouwburgplein.

Wintertuin en Land van de kerstman rond de Sint-Maartenskerk

Aan de ene kant van de Sint-Maartenskerk kan je bij evenementlocatie WINTERtuin terecht voor ambiance en outdoor livemuziek van lokale artiesten waaronder BEEZNEEZ en Sons of Summer. “Ondanks een opbouw van drie weken en een afbraak van 2 weken hanteren we toch caféprijzen voor ons drankaanbod. In onze hotbar serveren we glühwein, warme chocomelk, hot apple cider, Italian koffie, Irish koffie, espresso Martini en uiteraard jenevers. De honger kan gestild worden met croques, warm worstenbroodje, pizza of Camembert to share”, zegt organisator Joran Vanhoenacker

Aan de andere kant van de Sint-Maartenskerk, op het Jozef Vandaleplein, neemt de kerstman zijn intrek. Je vindt er een Noorse berg gedecoreerd met honderden kerstbomen, het cadeautjespakhuis van de kerstman, de snoepfabriek, de slaapzaal van de elfjes en rendierstal, een boomhut en hindernissenparcours. “Dit is hét plein om samen met de kinderen de verwondering van Winter in Kortrijk te beleven. We willen een Eftelinggevoel creëren op het Jozef Vandaleplein”, zegt coördinator Hans Vandenberghe. De kerstman is aanwezig op zaterdag 9, zondag 10, zaterdag 16, zondag 17, woensdag 20 en zaterdag 23 december, telkens van 15 tot 19 uur. Op vrijdag 22 december van 18 tot 21 uur. Mag het iets avontuurlijker? Op het Schouwburgplein vind je de kerstfoor. Op schooldagen open vanaf 16 uur, in het weekend en in de vakantie vanaf 14 uur.

Shopping street en kerstboom op Grote Markt

De indeling van Winter in Kortrijk is aangepast in vergelijking met vorig jaar. “De Grote Markt wordt het epicentrum van Winter in Kortrijk met de grote kerstboom, een kerststal van 6 op 4 meter en de kerstmarkt inclusief shopping street tijdens het weekend”, zegt Wouter Allijns, schepen van Economie. In totaal staan 42 chalets, bijna dubbel zoveel als vorig jaar. Er wordt meer ingezet op kerstcadeaus, hebbedingetjes en winterse gerechten. Daarnaast zal geen enkele chalet met de rug naar omliggende horecazaken staan zodat zij deel uitmaken van het centraal kerstgevoel op de Grote Markt. De shoppingstraat is open op vrijdag van 17 tot 23 uur en zaterdag en zondag van 15 tot 23 uur.

Muziek tijdens Winter in Kortrijk

Op vrijdag 22 december roept Kortrijk een nieuwe traditie in het leven: Vlaanderen Zingt Kersteditie. Vanaf dit jaar elke laatste vrijdag voor Kerstmis. Je zingt er samen met andere bezoekers populaire (kerst)liedjes. Een gratis zangkrantje helpt je om de liedjesteksten op te frissen. Afspraak om 20 uur op de Grote Markt. De stad zoekt nog voorzingers die op het podium willen staan. Stuur hiervoor een mail naar [email protected].

Ook De Tijdloze Countdown van Studio Brussel komt terug naar Kortrijk. Dit is een afterwork café dat plaatsvindt in Muziekcentrum Track van 26 tot 30 december, telkens van 17 tot 22 uur.

Wijken en deelgemeenten

Ook in de deelgemeenten zijn er enkele leuke kerstfeestjes. Het Nostalgisch Kerstmarktje op Heule Watermolen bijvoorbeeld op vrijdag 15 december vanaf 17 uur. Ook in onder andere Rollegem en Marke kan je volop van de winterse sfeer genieten. Volg zeker de Facebookpagina’s ‘Je bent van …’ voor details. Op Overleie zorgt de Lokale Pastorale Ploeg (LPP) voor een kerstdriedaagse van 27 tot 29 december met muziek en kinderanimatie in de Sint-Elooiskerk. In Kooigem tot slot kan je naar een kerststallententoonstelling gaan kijken op 9, 10, 16 en 17 december tussen 14 en 17 uur in de Sint-Laurentiuskerk.

Op www.winterinkortrijk.be vind je een overzicht met alle activiteiten waaronder het prachtige winterfestival Feux D’Hiver met dit jaar een groot vuurspektakel in het Albertpark te Kortrijk.

The post Land van de kerstman, winterse shopping street, 1,2 miljoen lichtjes en 900 kerstbomen: “De gezelligste kerst beleef je in Kortrijk” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

LIVE ROEMENIË-NEDERLAND (18u). “Duidelijk dat alles véél beter moet”: na wanprestatie is druk op Oranje (en vooral Koeman) erg hoog

De Nederlanders plaatsten zich in een lastige poule met Frankrijk en Oostenrijk als derde voor de achtste finales op dit EK voetbal. Toch zal het verlies tegen de Oostenrijkers op de laatste speeldag voor een flinke deuk in het vertrouwen gezorgd hebben. Roemenië verraste dan weer vriend en vijand door als groepswinnaar uit de poule van de Rode Duivels te

Lees meer »

Brandweer haalt gecrasht sportvliegtuigje weg, buurtbewoners reageren geschrokken: “Ik zag het neerstorten”

In de omgeving van de Heidestraat in Hasselt is de brandweer Zuid-West Limburg aanwezig op de plek waar gisteren een vliegtuigje neerstortte. Daarbij liet een inzittende het leven, de piloot moest met zware verwondingen naar het ziekenhuis. De nabestaanden van het slachtoffer bezochten zaterdag de plaats van het ongeval. Vanmiddag werken de hulpdiensten verder aan de berging van het wrak.

Lees meer »

“Ik wil niet dat de Giro zich herhaalt”: Remco Evenepoel draagt rood Wolfpack-mondmasker op laatste persconferentie

Opvallend beeldje: Remco Evenepoel (24) werkte zijn laatste persconferentie voor de Tour de France in het statige Palazzo Vecchio af met… een rood Wolfpack-mondmasker. Gezien het recente Covid-opstootje en enkele ‘slachtoffers’ die dat maakte in het startpeloton (Geoghegan Hart, Kuss) wil de wereldkampioen tijdrijden geen enkel risico nemen.

Lees meer »

Een op de zes werknemers ontvangt fietsvergoeding

Uit de jaarlijkse evaluatie van de alternatieve loonvoordelen in 2022 blijkt dat de tweede pensioenpijler het belangrijkste voordeel blijft. Ook maaltijd- of ecocheques zijn populair, net als een tussenkomst in woon-werkverkeer. Maar liefst één op de zes werknemers ontvangt een fietsvergoeding, een stijging van 3 procent tegenover het jaar voordien.

Lees meer »

“Formule I in het klein”: Racing Club Roeselare organiseert het EK voor telegeleid wagen

Roeselare Sinds vijf jaar racet Racing Club Roeselare met telegeleide wagens op het gloednieuwe circuit op het einde van de Kachtemsestraat, pal langs de E403. Eind augustus organiseren ze het EK, komend weekend komt een internationaal gezelschap kennismaken met het circuit. Een kijkje gaan nemen is gratis.
The post “Formule I in het klein”: Racing Club Roeselare organiseert het

Lees meer »