Joren Vermeersch pent Vlaanderens waanzinnigste eeuw neer: “Er gaapt een grote culturele afstand tussen ons en de middeleeuwse mens”

In de schatkamer van onze geschiedenis ligt een eeuw verscholen die opnieuw tot leven wordt gewekt door de gepassioneerde pen van Joren Vermeersch. Zijn boek ‘Vlaanderens Waanzinnigste Eeuw – 1297-1385’ werpt een fascinerend licht op deze woelige periode, die een onuitwisbare stempel drukte op Vlaanderen en haar inwoners.

Joren Vermeersch werd geboren in Oostende op 11 oktober 1981 en groeide op in Middelkerke en Nieuwpoort, waar zijn vader Dirk nog steeds woont. Vandaag woont hij in Brugge met zijn echtgenote Sarah en hun drie kinderen Leon, Emile en Olivia. Hij studeerde rechten en geschiedenis in Gent. In 2019 bracht hij het boek 1349, Hoe de Zwarte Dood Vlaanderen en Europa veranderde uit, dat meteen een bestseller werd. Sinds 2020 schrijft hij als vaste columnist voor De Standaard.

Kinderdroom

Voor Joren Vermeersch is het schrijven van dit boek een droom die uitkomt. “Dit boek is mijn liefdesbrief aan onze middeleeuwse geschiedenis”, vertelt hij met een fonkeling in zijn ogen. “Als kind verslond ik historische jeugdromans. Toen al droomde ik ervan om later zelf ook de verhalen van onze voorouders te vertellen en zo de geschiedenis tot leven te wekken. Toen ik het eerste exemplaar van dit boek in handen kreeg, was dat een bijzonder emotioneel moment. Het was een droom die uitkwam.”

Verhalende stijl

Het boek vangt aan in 1297, met de Franse invasie die leidde tot de Guldensporenslag en eindigt in 1385, met de definitieve machtsovername van de Bourgondiërs. Wat het boek anders maakt dan eerdere die over deze periode verschenen, is de verhalende stijl ervan en de aparte keuze van de personages. De helden van Vermeersch zijn niet de hertogen, graven en koningen. Het zijn daarentegen de wevers, boeren, vissers en herbergiers van Vlaanderen die de hoofdrol spelen in deze epische reis door de veertiende eeuw, samen met hun vrouwen en kinderen. “Ik wilde de stemmen van de gewone mensen van toen laten horen, want zij worden zelden gehoord in de geschiedenisboeken”, merkt Vermeersch op.

“Dit boek is mijn liefdesbrief aan onze middeleeuwse geschiedenis”

“Hoe gingen zij om met de verschrikkingen van oorlog, honger en ziekte? Dit boek is hun verhaal. Tegen wil en dank werden zij meegesleurd in een maalstroom van ophefmakende, soms bijna onvoorstelbare, gebeurtenissen. Daarin moesten ze knokken om te overleven. Tegelijk moesten ze hun gezin intact zien te houden en hun menselijkheid bewaren. Lang niet elk personage in het boek is daarin geslaagd. Hun verhalen inspireren, maar soms komen ze ook hard binnen. Neem dat van me aan.”

Waarheidsgetrouw

Vermeersch heeft elk verhaal en elk personage in zijn boek gebaseerd op historische feiten en individuen. “De research voor dit boek heeft me drie jaar van mijn leven gekost, maar dat was het wel waard. Het feit dat de personages allemaal echt hebben bestaan, en allemaal echt hebben meegemaakt wat ik beschrijf, maakt het geheel voor de lezer zoveel tastbaarder en bloedstollender dan een historische roman ooit zou kunnen.”

Niet romantiserend

“Er gaapt een grote culturele afstand tussen ons en de middeleeuwse mens. Die heb ik in mijn boek proberen te respecteren. Denk aan de vrees voor het oordeel van God. Onvermijdelijk kom je zo uit bij zaken die minder prettig zijn. Denk aan de intolerantie voor alles wat afwijkend was, gaande van joden tot homoseksuelen. Geen van die ondeugden heb ik voor de lezer verbloemd. Denk dus vooral niet dat dit een opgekuist, romantiserend boek is, zoals Henri Conscience ze schreef. Meer dan eens zullen mijn personages de lezer choqueren met hun gedrag. Als historicus moet je nu eenmaal de vuile was durven buitenhangen, wanneer die blijkt uit je bronnen.”

Ode aan Vaderstad

Het boek neemt de lezer mee naar het 14de eeuwse Brugge, Gent, Kortrijk, Antwerpen, Londen, Parijs, Avignon en… Nieuwpoort! “Ik kon dit boek niet schrijven zonder tegelijk een ode te brengen aan de stad van mijn jeugd. Liefst drie hoofdstukken spelen zich in Nieuwpoort af. In de inleiding beschrijf ik het beenharde zeemansleven van toen. Later komt Nieuwpoort nogmaals uitvoerig aan bod, namelijk in het deel over de opstand van het volk tegen de adel en de graaf. Een onvoorstelbaar verhaal, al zeg ik het zelf.”

Op 24 november vindt de presentatie van het boek plaats in de Gotische zaal van het Brugs Stadhuis, een symbolische locatie voor Vlaanderen. Het boek is verkrijgbaar in alle boekhandels voor de prijs van 39,99 euro.

The post Joren Vermeersch pent Vlaanderens waanzinnigste eeuw neer: “Er gaapt een grote culturele afstand tussen ons en de middeleeuwse mens” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Recordaantal Belgen bezit tweede woning

Al 1,15 miljoen Belgen hebben naast hun eigen woning nog een tweede pand in eigendom. Dat waren er nog nooit zoveel. In vergelijking met 2022 gaat het om een toename met 7 procent, tegenover 2019 zelfs om een klim met 16 procent. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Tijd donderdag op basis van een studie van BNP Paribas Fortis.

Lees meer »

“Ze urineerden op hem en dreigden om hem aan steen in vaart te gooien”: tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens horrornacht in Brugge

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Netanyahu belooft onderzoek naar vrijlating Palestijnse ziekenhuisdirecteur

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Basisschool ’t Klavertje zwaait juf Carine uit

Na 29 mooie jaren bij basisschool ’t Klavertje, gaat juf Carine Cabooter (64) straks met pensioen. Maar eerst kreeg ze deze week nog een passend afscheid.
The post Basisschool ’t Klavertje zwaait juf Carine uit appeared first on KW.be.

Lees meer »

Opbouw van festival Grensrock is begonnen in Menen: “Ook dit jaar weer gratis en dat zal zo blijven”

Menen zet zich schrap voor de 35ste editie van Grensrock. Brullende gitaren, indrukwekkende drumsolo’s en melodische klanken zullen elkaar dit weekend aflossen, op de terreinen van Park Ter Walle. Een volledige ploeg vrijwilligers is ondertussen al begonnen aan de opbouw. “Gratis? Het is de hoeksteen van het festival en zal dat ook blijven!”
The post Opbouw van festival Grensrock

Lees meer »

De Coninckplein stukje groener, aanplanting Moermanpark is voor dit najaar

De voorbije weken werden er vergroeningswerken uitgevoerd op het De Coninckplein. Zo’n 1.600 vierkante meter tegels werden gewipt en maakten plaats voor groen. “We moesten ingrijpen, want de wortels van de bomen duwden de tegels omhoog”, aldus schepen van Groen Michèle Hostekint (Vooruit).
The post De Coninckplein stukje groener, aanplanting Moermanpark is voor dit najaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Proclamatie van VTI Sint-Lucas in Menen valt samen met wedstrijd van de Rode Duivels, dus bouwt school de zaal om in een heus fandorp

De laatste week van het schooljaar en een beslissende match van de Duivels? Het vergde heel wat creativiteit van de scholen. Het VTI Sint-Lucas in Menen wist de situatie handig op te lossen en veranderde de zaal voor de diploma-uitreiking in een heus fandorp.
The post Proclamatie van VTI Sint-Lucas in Menen valt samen met wedstrijd van de Rode

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Zelensky in Brussel – Rusland meldt aanvallen op Oekraïense vliegvelden waar westerse vliegtuigen zullen opereren

De Oekraïense president Volodymyir Zelensky is donderdag in Brussel aangekomen om er drie veiligheidsakkoorden te ondertekenen, waaronder een met de Europese Unie. En Rusland zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op Oekraïense vliegvelden waar westerse militaire vliegtuigen gestationeerd moeten worden. Het ministerie van Defensie meldt dat daarbij hypersonische raketten en drones zijn ingezet.Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »