Ilse Malfait overleefde sepsis en waarschuwt iedereen met boek: “Deze sluipmoordenaar kost bij ons elk jaar 7.600 levens”

Weet jij was ‘sepsis’ is? De tweede grootste doodsoorzaak ter wereld, maar bijna niemand heeft er ooit over gehoord… Ilse Malfait uit Oostkamp kent deze sluipmoordenaar wel. Helaas. Liefst 487 dagen leefde ze door sepsis in een hel. Zij wist te overleven, zonder benen en zonder vingers, en hield er een boek en een boodschap aan over. “Of hiermee mensenlevens gered kunnen worden? Ja, daar ben ik van overtuigd.”

Elk uur telt, de titel van haar boek, laat weinig aan de verbeelding over. Sepsis is een sluipmoordenaar. Elk uur dat verloren gaat omdat sepsis niet herkend wordt, verhoogt de mortaliteit met 2 tot 8 procent. Om te begrijpen waarom de Oostkampse Ilse Malfait dit boek schreef, moeten we terug naar mei 2020. Ilse, echtgenote en moeder van drie zonen, kreeg toen te horen dat ze borstkanker had. “Op 28 mei ging ik voor mijn eerste chemotherapie. Op 2 juni kreeg ik hevige buikpijn en werd ik met spoed geopereerd aan een darmperforatie. Daar is het ontspoord. Ik kreeg koorts, een hoge polsslag, bloeddrukval en ademhalingsmoeilijkheden. Allemaal symptomen die wijzen op sepsis. Bovendien was ik ook nog eens risicopatiënt om sepsis te ontwikkelen door mijn chemotherapie, maar de dokters bleven er aanvankelijk gerust in. Op 7 juni werd ik echter overgevlogen naar het UZ Gent. Ik leed helse pijnen, in die mate dat ik dacht dat ik niet zou overleven. Uiteindelijk belandde ik op intensieve en werd ik in een coma gebracht. In het UZ heeft men weken gezwoegd om mijn leven te redden. Dankzij topzorg ben ik erdoor geraakt”, vertelt Ilse.

“Na mijn darmperforatie werd mij verteld dat ik na zeven dagen weer thuis zou zijn, maar uiteindelijk zijn het 487 dagen geworden. Mijn benen en mijn vingers werden geamputeerd, net als mijn borst want chemotherapie kon niet meer, omdat ik zo zwak was. Daarnaast kon ik ook 120 dagen aan een stuk niet praten.”

Hoe kon dit gebeuren?

Nadat ze 16 maanden later thuiskomt, bijt Ilse zich vast in een speurtocht naar hoe dit heeft kunnen gebeuren. “Het verlies van die kostbare uren in het ziekenhuis bezorgden me de moeilijkste periode uit mijn leven. Ik dacht dat ik een uitzondering was, omdat ik nog nooit over sepsis gehoord had. Tot ik op onderzoek ging. Hoe meer ik vond, hoe minder ik begreep waarom het oorverdovend stil is rond sepsis, een problematiek die jaarlijks naar schatting 40.000 Belgen treft. Om het even in perspectief te plaatsen: jaarlijks krijgen 75.000 Belgen kanker. Sepsis is een ongelooflijke killer en de tweede grootse doodsoorzaak ter wereld. Hoe kan het dat we daar in België nooit iets over horen, vroeg ik me af. Ik volgde twee congressen in België en een online congres in Canada en heb bij tal van professoren en artsen aangeklopt om mijn boek wetenschappelijk te onderbouwen.”

WAT IS SEPSIS?

Sepsis, in de volksmond bekend als bloedvergiftiging, is een extreme ontstekingsreactie van het lichaam op een infectie. Koorts, een snelle ademhaling en een snelle hartslag zijn enkele van de symptomen. “Sepsis eist elk jaar ongeveer 680.000 levens in Europa. Een betere zorg had die doden vaak kunnen vermijden. Sinds 2017 spoort de Wereldgezondheidsorganisatie alle lidstaten aan tot de ontwikkeling van een nationaal sepsisplan. Ilses oproep om daar werk van te maken, vergt moed en kracht. Ik bewonder haar initiatief en geef haar mijn uitdrukkelijke steun.” Deze quote schreef de uit Roeselare afkomstige Hans Kluge, Europees directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie in Elk uur telt. Auteur Ilse Malfait en drie lotgenoten hebben Sepsibel opgericht, een vzw met als missie om Belgische sepsispatiënten en familieleden van overleden sepsisslachtoffers te verenigen en hun belangen te behartigen. Meer info: www.sepsibel.be

Waarom sepsis niet benoemd wordt? “Het probleem is dat je het niet kunt toeschrijven aan een specifiek orgaan. Het kan ontstaan door een infectie aan de longen, in de buik, een urineweginfectie, griep, maar ook door een onnozel schrammetje. Dan wordt het soms de vleesetende bacterie genoemd. Doordat de oorsprong van allerlei aard kan zijn, is er precies niemand die er echt zijn schouders onder zet. Dat is toch mijn aanvoelen. Net daarom wordt het ook aan veel patiënten niet meegedeeld. Het is ook opvallend dat het woord niet of nauwelijks aan bod komt in de media. In het buitenland wordt het woord wel veelvuldig gebruikt. Bijvoorbeeld toen popster Madonna door sepsis enkele maanden geleden haar wereldtournee moest uitstellen.”

Nodeloos lijden

Ilse schreef dit boek voor iedereen uit de zorgsector, voor wie zelf behandeld wordt of een zieke bijstaat en voor allen die nodeloos lijden willen voorkomen. “Ik vertel mijn verhaal niet uit kwaadheid ik wil niemand beschuldigen maar ik wil het gebruiken als wapen in de strijd tegen sepsis. Ik wil een bewustzijn creëren zodat er een nationaal sepsisplan komt. Zullen er hiermee mensenlevens gered kunnen worden? Daar ben ik, samen met de artsen van de medische raad binnen Sepsibel (zie kaderstuk, red.), van overtuigd. Elk jaar sterven er 7.600 Belgen aan sepsis en 40 procent heeft restklachten. Vroegtijdige herkenning verkleint de kans op ontsporing.”

‘Elk uur telt’ van Ilse Malfait (uitgeverij Manteau) kost 24,99 euro en is te verkrijgen in de boekhandel.

The post Ilse Malfait overleefde sepsis en waarschuwt iedereen met boek: “Deze sluipmoordenaar kost bij ons elk jaar 7.600 levens” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Mireille en Jacques zijn een diamanten paar

Ter gelegenheid van hun zestigste huwelijksverjaardag werden Jacques Leconte en Mireille Ghsquiere door het stadsbestuur van Waregem in de bloemetjes gezet.
The post Mireille en Jacques zijn een diamanten paar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Inge Sercu wint stappenclash in Oostkamp

In mei draaide alles om de campagne 10.000 stappen, elke stap telt in Oostkamp met als doel zoveel mogelijk inwoners aanzetten om te bewegen en hun stappen te registreren. Inge Sercu zette de meeste stappen.
The post Inge Sercu wint stappenclash in Oostkamp appeared first on KW.be.

Lees meer »

Letland erkent voor het eerst homokoppels

Koppels van hetzelfde geslacht worden sinds maandag ook wettelijk erkend in Letland. Kort na middernacht, toen de nieuwe wet van kracht ging, werden Maksims Ringo en Janis Locs het eerste Letse homokoppel. “Als Letland het homohuwelijk legaliseert, hopen we gouden ringen uit te wisselen.”

Lees meer »

Nog meer spanning op Nederland-Turkije: Demiral twee wedstrijden geschorst na omstreden gebaar, president Erdogan woont wedstrijd bij

Turkije is goed op weg om dé revelatie van het EK voetbal te worden, maar het toernooi dreigt een donker randje te krijgen door een omstreden gebaar van speler Merih Demiral, die dweepte met de extreemrechtse beweging ‘de Grijze Wolven’. Hij krijgt een schorsing van twee wedstrijden opgelegd. Turkse president Erdogan is alvast aandachtig toeschouwer bij Nederland-Turkije.

Lees meer »

Westende-Dorp krijgt nieuw plein

Westende-Dorp krijgt een groen plein. Het oude gemeentehuis van Westende en de bibliotheek worden daarvoor afgebroken.
The post Westende-Dorp krijgt nieuw plein appeared first on KW.be.

Lees meer »

? “Kan Evenepoel de cadans op de Galibier volgen?”

De Tour duikt vandaag voor het eerst de bergen in. In de Alpen wacht een lastige tocht met drie beklimmingen, goed voor net geen 4.000 hoogtemeters. Dé scherprechter is de mythische Col du Galibier. Voor de klassementsmannen wordt dit de eerste serieuze test. Kan Remco Evenepoel de beste klimmers volgen? Die vraag stellen ook Michel Wuyts en Stijn Vlaeminck zich

Lees meer »

Rechter acht de Brugse Vismarkt niet geschikt voor evenementen

De rechtbank van eerste aanleg heeft de klacht van zeven bewoners van de Vismarkt in Brugge afgewezen tegen Brugge Plus en vishandelaar Rik Ameloot. Het vonnis is opmerkelijk: de rechter vindt de Vismarkt als plein niet geschikt voor dergelijke evenementen. Maar hij acht de exploitanten van ‘Zomeren op de Vismarkt’ en het dansen van Brugge Plus niet verantwoordelijk voor het

Lees meer »

Tom Van Grieken mikt op 13 oktober: zo wil hij bij de lokale verkiezingen het cordon laten sneuvelen

De opdracht voor Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen is kristalhelder: mee in de cockpit van de macht komen. Op 13 oktober hoopt Tom Van Grieken voorgoed af te rekenen met het cordon sanitaire. Vlaams Belang trekt daarom vol vertrouwen naar de kiezer met een 43-puntenplan. Wat staat erin? En welk effect heeft het afschaffen van de stemplicht op hun resultaat?

Lees meer »