Frederik en dochter Helena gidsen in en rond kunstatelier Kerat te Wervik: “Hij leeft verder in schoonheid”

De gerestaureerde hoeve uit de 19e eeuw die de Wervikse ingenieur-architect Lucien Cnockaert, de bezieler van het zwembadgebouw, omvormde tot zijn paradijs, is een verborgen parel in Wervik. Cnockaert stierf vorig jaar in februari, maar zijn zoon Frederik en kleindochter Helena organiseren rondleidingen op het domein en in het kunstatelier van Frederik.

Lucien Cnockaert was een visionair architect uit onze regio. Hij was burgerlijk ingenieur-architect en schaarde zich achter een aantal projecten die echte landmarks werden in het Zuid-West-Vlaamse landschap. Hij is een van de pioniers in de stroming van het Vlaams brutalisme in de jaren 70. Het brutalisme is ontstaan vanuit het modernisme en wordt gekenmerkt door vaak grote blokachtige structuren van ruw onafgewerkt gewapend beton of metselwerk. De zwembadgebouwen van zowel Wervik als Komen (Henegouwen) zijn bekende werken van Cnockaert.

Paradijselijk

Maar zijn meest imposante werk moet toch wel zijn woonplek in de Hoogweg 40 en 42 in Wervik zijn. Toen Cnockaert met pensioen ging, stortte hij zich volledig op het uitwerken van een uniek paradijs. Het resultaat is een gerestaureerde hoeve op een domein van 1,5 hectare met een grote vijver met bronzen beelden, arduinen kolommen, een tuinkamer, bijzondere plantensoorten en een imposante keramiekzaal.

Elk hoekje en kantje op dit domein heeft wel een ‘follietje’ van Lucien Cnockaert met een curieus verhaal eraan verbonden. In een eclectische stijl, waarin zowel Oosterse als Romeinse elementen verwerkt zijn, bouwde de architect-ingenieur een domein uit dat duidelijk voor de eeuwigheid gemaakt werd.

Op 13 februari 2022 stierf hij, maar zijn domein was al voorzien op een eeuwig leven. Op een van de laatste tegels die hij aanbracht in de keramiekzaal, de kers op de taart, valt het volgende te lezen: “Wanneer gij zwijgt, zullen de stenen spreken in uw plaats.” Zijn zoon Frederik analyseert: “Ik denk dat het idee daarachter is dat mijn vader verder leeft in zijn nalatenschap, zijn schoonheid.”

“Mijn vader was obsessief bezig met architectuur en keramiek.”

“Mijn vader was obsessief bezig met architectuur en keramiek. Dat was eigenlijk al lang voor zijn pensioen. Mijn moeder en ook ikzelf hebben veel tegeltjes voor hem mogen beschilderen (lacht). Wij, mijn moeder en zijn drie kinderen, zijn allemaal verwerkt in de geschilderde keramiek. Ook mijn dochter Helena is als klein kind afgebeeld op een fiets. Het was zijn droom om zijn kinderen en kleinkinderen te kunnen laten opgroeien op dit prachtige domein.”

“Hij schilderde zijn vrouw met de hoorn der overvloed en zichzelf met passer en schietlood in de bloei van het leven, met de rug naar de zevende hemel als een berg in een mistige toekomst, waarin zij ooit hoopten opgenomen te worden. Vooraan het huis staat hij trouwens afgebeeld met de architect Vitruvius, volgens hem de bakermat van de bouwkunst. Mij beeldde hij al discussiërend met de cynische filosoof Diogenes van Sinope af. Hij had een grote interesse in de Grieken en Romeinen.”

Palladio

Frederik Cnockaert staat daarnaast ook afgebeeld als schilder en restaurateur. Hij is kunstrestaurateur van beroep en organiseert daarnaast rondleidingen in zijn atelier en het domein. Ook zijn dochter Helena Cnockaert, eveneens kunstenaar, neemt af en toe de rondleidingen voor haar rekening. Ze heeft een atelier in een gebouw gebaseerd op de Italiaanse Palladio, dat een etappe geworden is in de rondleiding. “Ik doe soms het eerste deel deel van de rondleidingen in plaats van mijn vader,” legt Helena uit.

Lucien Cnockaert kocht het domein met hoeve in de jaren zestig, nadat hij eerder zijn atelier had in de Menensesteenweg. Toen was er nog geen industriezone, die kwam pas in het begin van de jaren zeventig.

Wil je zelf het atelier en domein leren kennen? Rondleidingen zijn mogelijk voor 7 euro per persoon (exclusief BTW), vanaf 100 euro. De tour duurt ongeveer twee uur. De rondleidingen kunnen ook op zaterdag, zondag en op feestdagen doorgaan, en dit zowel overdag als ‘s avonds.Voor een reservatie kan gemaild worden naar [email protected] of via de site.

The post Frederik en dochter Helena gidsen in en rond kunstatelier Kerat te Wervik: “Hij leeft verder in schoonheid” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Kortrijk reikt eerste scriptieprijs uit: “Studenten kunnen bijdragen aan nieuwe inzichten in de stad”

Recent werd de eerste Kortrijkse Scriptieprijs uitgereikt, een nieuwe jaarlijkse onderscheiding voor studenten die onderzoek doen naar Kortrijkse thema’s. De winnaar is Abdelouarete Benammar. Hij won met zijn masterproef getiteld ‘Gulden Sporen en Gouden Specerijen: Een Marokkaanse geschiedenis in Kortrijk sinds 1995’.
The post Kortrijk reikt eerste scriptieprijs uit: “Studenten kunnen bijdragen aan nieuwe inzichten in de stad” appeared

Lees meer »

Drie piepjonge Franse autodieven op heterdaad betrapt in Kortemark: blanco autosleutels en decoder in auto gevonden

De politie kon dinsdagochtend vroeg drie jonge Franse autodieven arresteren toen die na een dubbele poging om een wagen te stelen wegvluchtten in Kortemark. In hun wagen werden blanco sleutels voor wagens van Franse merken én een decoder om signalen van ‘keyless-entry’ auto’s om te zetten. Vorige week werden zo nog drie auto’s op één nacht gestolen in Veurne. “Het

Lees meer »

Eerste editie van Waffle Ride in Beernem

Gravelliefhebbers zakken op zaterdag 6 juli af naar Beernem voor de eerste editie van de Waffle Ride. Naar analogie van een aantal Amerikaanse gravelritten, organiseert Cycling Team Toeristiek aan O. C. De Kleine Beer een gelijkaardig evenement.
The post Eerste editie van Waffle Ride in Beernem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dirk ‘Michel Drets’ Van Dijck uit ‘Het eiland’ woonde acht jaar in het Amazonewoud: “Er waren momenten dat we écht honger hadden”

Eigenlijk zou hij niet meespelen, maar toeval bezorgde Dirk Van Dijck (72) de bekendste rol van zijn leven. Op de set van ‘Het eiland’ was het niet altijd prettig, maar Van Dijck was wel wat anders gewend. Voor hij onsterfelijk werd als ambitieuze hielenlikker Michel Drets leefde de eigenzinnige acteur acht jaar in de meest primitieve omstandigheden in het Amazonewoud.

Lees meer »

Maar één Democraat zou Trump volledig in de pan hakken bij verkiezingen, volgens nieuwe poll

Volgens een nieuwe poll van persbureau Reuters en marktonderzoeksbureau Ipsos is er maar één Democraat die erin zou slagen om Donald Trump te verslaan mocht die het tegen de oud-president opnemen tijdens de verkiezingen op 5 november. Het zou bovendien afgetekend gebeuren: met maar liefst 11 procentpunt (!) voorsprong. Er is wel één probleem: de kandidaat in kwestie liet in

Lees meer »

KSV Rumbeke is razend ambitieus met tien nieuwkomers: “Vanaf minuut één op kop staan”

KSV Rumbeke greep in de vorige campagne nipt naast een promotieticket naar derde amateurklasse na een sterke interprovinciale eindronde met slechts één verliesbeurt. Daardoor blijft Essevee bijzonder ambitieus. Dat bleek ook tijdens de spelersvoorstelling. Met de tien gerichte versterkingen mikt de ploeg van coach Fanny Schamp resoluut voor een plek bovenaan het klassement.
The post KSV Rumbeke is razend

Lees meer »

David Vandyck & Ingeborg brengen uniek kerstverhaal in Concertgebouw Brugge: “Mét ‘LICHT’ zijn wij het antwoord op De Warmste Week in Brugge”

Op zondag 28 december kan je om 18 uur in het Concertgebouw van Brugge terecht voor ‘LICHT’, een uniek kerstconcert van Ingeborg en David Vandyck. Op het podium staat een vijfkoppige liveband, die regelmatig wordt versterkt met het 60-koppige Brugse jongerenkoor Fioretti. Het inspirerende kerstverhaal wordt afgewisseld met liedjes die ontroeren of aanzetten om mee te zingen.
The post

Lees meer »

Wielrenner Jani Peiren uit Bredene aangereden door auto in Brugge: sportseizoen wellicht afgelopen

Woensdag is wielrenner Jani Peiren (24) uit Bredene, een militair, tijdens een training door een auto aangereden langs de Sint-Pieterskaai in Brugge. Hij werd met een sleutelbeenbreuk en twee gebroken ribben opgenomen in het AZ Sint-Jan.
The post Wielrenner Jani Peiren uit Bredene aangereden door auto in Brugge: sportseizoen wellicht afgelopen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Billboard Series maakt plaats voor nieuwe banner in functie van Triënnale Kortrijk

Naar aanleiding van de Triënnale Kortrijk, verscheen bij de Budabrug een nieuwe banner van 50 m². Dit keer niet uit de Billboard Series, maar een kunstwerk van Felix Gonzalez-Torres. Tijdens After Paradise kan je “Untitled” (Strange Bird) uit 1993 zien, geïnstalleerd op zes reclamebordlocaties op diverse locaties in Kortrijk.
The post Billboard Series maakt plaats voor nieuwe banner in

Lees meer »

Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde interim-directeur aan boord te houden: “Hij bracht terug warmte in de school”

Het einde van het schooljaar verliep in Prizma-basisschool De Talententuin in Lendelede niet zo rustig. Er is onder een deel van het personeel en bij heel wat ouders onmin ontstaan omdat interimdirecteur Maarten Vansteenkiste die job na dit schooljaar niet definitief mag uitoefenen. Die laatste hebben een petitie gelanceerd.
The post Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde

Lees meer »