Eindelijk weer een Repair Café in De Panne: vrijwilligersteam Wijk D’Achte start ‘herstellingsontmoetingen’ opnieuw op

In de periode voor corona organiseerden vrijwilligers in wijk D’Achte van De Panne regelmatig Repair Cafés. Dat liep prima, maar door de pandemie werden ze noodgedwongen stilgelegd, zoals zoveel andere activiteiten. De voormalige organisatoren staken de koppen bij elkaar om het initiatief opnieuw op te starten op 24 november.

Het Repair Café is een Nederlands initiatief, bedacht door Martine Postma in 2007. Ze organiseerde het allereerste Repair Café in Amsterdam in 2009, met groot succes. In plaats van spullen weg te gooien, engageren vrijwilligers zich samen met buurtbewoners om ze samen te herstellen en opnieuw te gebruiken. Zo dragen ze bij aan een duurzame toekomst en de circulaire economie. Het Nederlandse concept groeide uit tot een wereldwijde beweging met Repair Cafés in België, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, zelfs tot in India en Japan.

Niet alleen in d’Achte

“We zien deze activiteit in de toekomst ruimer dan enkel voor onze wijk D’Achte en willen onze Repair Cafés organiseren voor de hele gemeente De Panne-Adinkerke”, zegt Fred Steuns, die er al zijn schouders mee onderzette van het eerste uur. “Hoewel we bij onze opstart enkele jaren geleden eerst wat drempelvrees en argwaan vaststelden, kreeg uiteindelijk iedereen de smaak te pakken en werden de bijeenkomsten een succes. Op een zomerreceptie in onze wijk hebben we gepolst of er interesse was en er vrijwilligers bereid waren om het initiatief opnieuw te lanceren. En die interesse was er! Voor alle duidelijkheid: onze Repair Cafés zijn absoluut niet bedoeld om professionele reparateurs concurrentie aan te doen.”

“Hoe minder spullen we weggooien, hoe beter”

Secretaris Willy Vandaele, die zelf helpt bij tuinproblemen en mechanische herstellingen, legt uit hoe de vork aan de steel zit. “Het is in eerste instantie de bedoeling om ons steentje bij te dragen aan het verminderen van de afvalberg in onze maatschappij. Hoe minder spullen we weggooien, hoe beter. Maar niet iedereen is een handige harry en de prijs voor de herstelling van een goedkoop product is soms hoger dan de kostprijs van een nieuw product. In onze Repair Cafés voeren onze gespecialiseerde vrijwilligers kleine herstellingen uit, maar dat doen ze samen met de mensen die hun spullen binnenbrengen. Bezoekers krijgen gereedschap ter beschikking en doen ook zelf inspiratie op! Het gaat om kleine herstellingen, zoals kleine elektrische toestellen die het niet meer doen, beperkte pc-herstellingen, reparaties van kleine meubels, speelgoed, kleine herstellingen aan fietsen, kleding, boeken herinbinden of lijmen, keramiek bijwerken,…”

Wasmachine gered

De naam ‘Café’ zegt het zelf: de bijeenkomsten zijn tegelijk een sociaal gebeuren, waar ook mensen zonder ‘herstelprobleem’ contacten kunnen leggen of een babbeltje slaan bij een drankje. Daarbij zorgt vrijwilliger Marleen Sels voor de catering. Marc Balasse is een recent ‘aangespoelde’ uit Etterbeek, waar hij zijn technische kennis (elektriciteit) al ten dienste stelde in het plaatselijke Repair Café. Ward De Brabander kan heel wat verhalen opdissen over het Repair Café in wijk D’Achte: “Ik vond een verdoken knopje en kon zo een computer weer aan de praat krijgen. En een wasmachine die klaar stond voor het containerpark kreeg een nieuw leven want enkel de slang was dichtgeslibd met waspoeder.”

André Janssens en Fred Steuns kregen als ‘allrounders’ de bijnaam ‘MacGyvers van het Repair Café’. Stefaan Verhoeven houdt de Facebookpagina bij en helpt bij het herstellen van kleine meubels. Zijn partner Nathalie Piret staat in voor de ontvangst en de administratie. Anne-Marie Arnoux is de handige harriette die klaar staat met naald en draad en de naaimachine voor kleine kledingherstellingen.

Gratis herstelling

Niemand moet betalen voor herstellingen (tenzij voor wisselstukken) en het gereedschap staat gratis ter beschikking. Maar kleine donaties en nuttig gereedschap zijn altijd welkom. Ook nieuwe vrijwilligers die hun expertise willen delen, mogen zich melden via [email protected]. Het officiële startschot voor het eerste Repair Café wordt gegeven op 24 november om 16 uur. Bezoekers zijn welkom tot 19 uur voor deze eerste bijeenkomst in de voormalige Rijkswachtkazerne, Brouwerstraat 51, De Panne. Het is de bedoeling elke laatste vrijdagnamiddag van de maand een Repair Café te organiseren.

The post Eindelijk weer een Repair Café in De Panne: vrijwilligersteam Wijk D’Achte start ‘herstellingsontmoetingen’ opnieuw op is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Goedkoop, tot 10.000 keer straffer dan morfine en dus levensgevaarlijk: wat moet je weten over de designerdrugs in opmars?

Het Nederlandse kenniscentrum voor drugs luidt de alarmbel over ‘nitazenen’. Dat zijn in het lab gemaakte pijnstillers uit de opiumfamilie die als levensgevaarlijke designerdrugs in opmars worden beschouwd. Wat is dat riskante spul precies? Wie neemt dat? En waarom is het niet enkel gevaarlijk voor druggebruikers? “Je ademhaling kan gewoon stoppen.”

Lees meer »

Adele had geen zin in extra concerten na München en wees aanbiedingen af: “Ze kon miljoenen verdienen”

“Ik zal ongelooflijk lang niet te zien zijn.” Adele (36) heeft na haar laatste concert in München tijdelijk afscheid genomen van haar fans. De Britse nachtegaal heeft naar eigen zeggen nood aan een lange pauze. Al had ze net zo goed opnieuw op tournee kunnen gaan. Volgens bronnen kreeg de superster verschillende lucratieve aanbiedingen, maar daar had ze blijkbaar geen

Lees meer »

Aantal boeren blijft dalen: in één jaar tijd weer zes procent minder landbouwbedrijven

West-Vlaanderen telt nog 7.463 landbouwbedrijven. 507 stuks of 6 procent minder dan een jaar geleden en liefst 15 procent minder in vergelijking met tien jaar eerder. Toen waren er nog 8.792 land- en tuinbouwers in onze provincie aan de slag. Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. “De politiek moet dringend een duidelijk én werkbaar kader

Lees meer »

Leven tussen de deadlines: “Ik zie mijn meubels na mijn dood op het stort belanden… en dat is niet erg”

Jan Devriese leeft tussen deadlines. De Brugse stukjesschrijver maakte 45 jaar geleden zijn allereerste artikel, toevallig (of niet?) voor deze krant. Na een lange omzwerving is de cirkel rond en de pen weer thuis. Elke twee weken zal Jan hier wat woorden in een meer dan aanvaardbare volgorde zetten. Hij wisselt af met Laura Schuyesmans, die leeft met een deadline.<br

Lees meer »

Duizenden protesteren in Israël na ontdekking van gedode gijzelaars

Een dag na de ontdekking van de lichamen van zes gijzelaars die in de bezette Gazastrook werden vastgehouden, is in Israël een grote staking van start gegaan. De actie van maandag is een initiatief van de machtige Israëlische vakbondscentrale Histadrut, en komt er uit protest tegen het onvermogen van de regering om een einde te maken aan het conflict.

Lees meer »

Helikopterpiloot van Royal Navy omgekomen bij ongeluk op Kanaal

Een lid van de Britse Royal Navy is in de nacht van woensdag op donderdag om het leven gekomen bij een helikoptercrash op het Kanaal. Dat maakt de marine donderdag bekend. De helikopter voerde een nachtelijke oefening uit met het vliegdekschip HMS Queen Elizabeth, toen het misging. De Merlin Mk4 moest volgens de Britse marine voor de kust van Dorset

Lees meer »

Vriendje in beroep tóch mee veroordeeld voor dood Athena (18) in Zandvoorde: “Hij mocht niet met die opgefokte bromfiets op het fietspad rijden”

Ruim twee jaar geleden kwam Athena Spencer (18) in Oostende om het leven onder de wielen van een vrachtwagen. Ze zat achteraan de opgefokte bromfiets van haar vriendje A.P. (21), die het afdraaiende voertuig niet meer kon ontwijken. Volgens de politierechter was alleen de trucker aansprakelijk, maar in beroep werd ook het vriendje mee veroordeeld. “Een meer evenwichtige uitspraak”, zegt

Lees meer »

Dominique Pélicot (71) na verkrachtingen van zijn vrouw ook verdacht van lustmoord: “Slachtoffers werden allebei verdoofd met ether”

De Fransman die zijn vrouw verdoofde en door tientallen mannen liet verkrachten, wordt verdacht van nog meer wansmakelijke feiten. DNA linkt Dominique Pélicot (71) rechtstreeks aan een zaak waarbij een jonge vastgoedmakelaar nipt ontsnapte aan een verkrachting. Zijn naam valt ook in een lustmoord, maar daar ontbreekt concreet bewijs. De gelijkaardige werkwijze roept in ieder geval wel vragen op. Zo

Lees meer »