De Haan erft archief Leon Ide: “Dé architect van de Concessie”

Een waardevolle collectie bouwplannen van architect Leon Ide verhuisde naar het gemeentehuis van De Haan: 44 jaar na zijn dood schonk z’n familie het archief van de man integraal aan de gemeente. De collectie bestrijkt zijn volledige loopbaan. “Ide was ontegensprekelijk dé architect die het sterkst zijn stempel heeft gedrukt op de villabouw van de Concessie”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele.

Leon Ide werd in 1901 geboren in Blankenberge en begon zijn carrière als architect bij het Oostendse architectenbureau V. Fobert. In 1929 huwde hij Marthe Heyneman, dochter van een Knokse aannemer, waarna het jonge paar zich in De Haan vestigde. In de Rubenslaan 7, in het hart van de bekende villawijk de Concessie; bouwde Ide zijn Villa Yopie. Burgemeester Wilfried Vandaele: “Heel wat architecten hebben bijgedragen tot het patrimonium van onze gemeente, maar Leon Ide was ontegensprekelijk dé architect die het sterkst zijn stempel heeft gedrukt op de villabouw van De Haan. Onder meer de Astoria, de Joli-Bois en het centrale-dijkproject, met vier flatgebouwen aan zeezijde en aan de achterkant winkels in villastijl, zijn van zijn hand. Veel gespecialiseerde tijdschriften hadden aandacht voor zijn werk.”

In zijn beginperiode tekende Ide vooral in anglo-normandische cottagestijl, zoals de Concessie dat voorschreef, maar met het imposante art-decohotel Astoria uit 1930 gooide hij het over een totaal andere boeg: vanaf dan primeerde het functionele. Na 1945 schoof hij verder op in de richting van een eigen Vlaamse stijl, aangepast aan de moderne eisen van zijn tijd. Kenmerkend daarvan waren onder meer de hellende daken en het interessante metselwerk. Toen Ide in 1979 op 78-jarige leeftijd overleed, liet hij zijn dochter Yolande een imposante collectie bouwplannen na. “Het was haar wens om deze verzameling in bewaring te geven aan het gemeentebestuur, en nu ze zelf onlangs naar een woonzorgcentrum is verhuisd, leek ons de tijd daar rijp voor”, zegt Ides achterkleindochter Melanie Tatout. Haar overgrootmoeder Marthe Heyneman bleef tot op haar 96e in Villa Yopie – Yopie was Ides koosnaampje voor zijn dochter – wonen. Zijn archief lag daar bewaard op de zolder. “De collectie bestaat uit een tachtigtal pen- en potloodtekeningen die zijn volledige loopbaan bestrijken. De plannen zullen een mooie plaats krijgen in ons gemeentelijk archief. We zullen ze ook laten digitaliseren”, aldus nog de burgemeester.

The post De Haan erft archief Leon Ide: “Dé architect van de Concessie” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan

De directeurs van de Nationale Loterij blijven ceo Jannie Haek, een Bruggeling met Torhoutse roots, steunen. Dat laat het overheidsbedrijf woensdag weten, daags na het afspringen van een bemiddelingsprocedure met de vakbonden over het gedrag van de topman.
The post Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Christiaan heeft al ruim een maand geen internet of tv omdat facturen Proximus bij naamgenoot belanden: “Een oplossing? Misschien volgend jaar, zeiden ze”

Christiaan Rosiers (67) uit Willebroek heeft al meer dan een maand geen internet en tv, omdat hij volgens Proximus zijn facturen niet betaalt. Dat komt omdat de telecomoperator de facturen sinds eind mei opstuurt naar zijn naamgenoot Christiaan Rosiers (69) uit Itegem. Ook na een twintigtal smeekbedes kon of wil Proximus het probleem niet oplossen.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Rusland meldt nieuwe terreinwinst bij strategisch belangrijke Tsjasiv Jar

Rusland heeft donderdag nieuwe terreinwinst gemeld bij het strategisch belangrijke Tsjasiv Jar. Het hooggelegen Tsjasiv Jar was voor de oorlog een relatief kleine plaats met 12.000 inwoners, maar wordt door de ligging inmiddels gezien als een belangrijk militair doelwit. Als Rusland de plaats in handen krijgt, zou dat de weg vrijmaken voor een verdere Russische opmars in Donetsk. Volg hier

Lees meer »

Als niet de zon, maar bosbranden jouw vakantiebestemmingen verhitten: dit zijn je rechten

Als gevolg van de bloedhete temperaturen woeden er opnieuw bosbranden in Athene, op de Griekse eilanden Kos en Chios en in delen van Turkije. Maar kunnen je vakantieplannen hierdoor ook in rook opgaan? Wie bepaalt of er wordt afgereisd? En dekt een annulatieverzekering wel de kosten als je thuisblijft? Enkele experten geven antwoord. “Het gaat enkel in zeer uitzonderlijke gevallen.”

Lees meer »

63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Het staat te boek als een van de oudste kermissen van Menen en blijft, jaar na jaar, heel wat mensen lokken. Koekuit-in-Feest wist ook dit jaar de wijk van heel wat animo te voorzien, met een reuze rommelmarkt als absolute publiekstrekker.
The post 63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Lees meer »

Dood Arian (6) één en al mysterie: “Het kan zijn dat we nooit zullen weten hoe en wanneer hij stierf”

Een week nadat het levenloze lichaam van de vermiste 6-jarige Arian teruggevonden werd in het noorden van Duitsland, is er nog altijd geen duidelijkheid over wat de jongen precies is overkomen. De politie verklaarde dat hij niet door een misdrijf om het leven kwam, maar zwijgt over wat er dan wél met hem gebeurde. “Om zijn familie te beschermen”, klinkt

Lees meer »