Cineast Werner Rotsaert maakt unieke documentaire over badstad:“Eeuw Oostendse geschiedenis”

Werner Rotsaert levert met de documentaire/film ‘Oostende vorige eeuw’ een mooie kijk op de badstad aan de hand van uniek beeldmateriaal en meer dan 20 getuigen. De eerste kijkers waren vol lof en hopen dat de film meer aandacht krijgt.

Voormalig basketcoach Werner Rotsaert (70) is al jaren documentairemaker en leverde eerder al films af over het toerisme, Oostende in de sixties, de overstroming van 1953, de stad rond de Tweede Wereldoorlog, de Oostende-Doverlijn en sport zoals rond VGO, Rudolf Vanmoerkerke en basketlegende Willy Steveniers. Telkens volgens hetzelfde recept: historische beelden, vaak afkomstig uit privécollecties en foto’s gecombineerd met getuigenissen van getuigen of bekende Oostendenaars. Dat alles roept veel nostalgie op bij de kijker. Dat is met Oostende, vorige eeuw niet anders. “In mijn twaalfde film behandel ik een eeuw Oostendse geschiedenis. Van de belle époque tot het einde van de RMT in 1997”, zegt de cineast.

25 onderwerpen

“Mijn film is tweetalig Nederlands/Oostends”, knipoogt Rotsaert. “Het beeldmateriaal heb ik de voorbije 20 jaar verzameld. In Oostende had je vaak rijkere mensen die zich een filmcamera konden veroorloven. Zodoende zijn er veel 8 millimeter- en zelfs 16 millimeterfilm bewaard gebleven van voor de Tweede Wereldoorlog tot de jaren 60. In de film zitten ook de eerste beelden van Oostende van rond 1900. Ze zijn iets minder van kwaliteit, maar wel een mooi document.”

Rotsaert brengt ook beelden en verhalen van het Kursaal, de belle époque, de renbaan, de Tweede Wereldoorlog, de Oostendse bioscopen en de overstroming van 1953. “Ik ben erg trots op de unieke beelden van de begrafenis van James Ensor en de eerste en enige kleurenbeelden van de overstroming van 1953.” In de film zitten ook leuke anekdotes van toenmalig reporter Reddy De Mey over Jan Piers en getuigenissen van 22 Oostendenaars.

Biscoopjournaals

Patrick Vanslambrouck leest de bindtekst en haalt ook herinneringen op. “Ik was destijds als lezer ook nauw betrokken bij de Westvlaamse Aktualiteits Film, kortweg WAF. Die films werden tussen 1978 en midden jaren 80 in de bioscoop vertoond en behandelden tal van onderwerpen uit de West-Vlaamse actualiteit. Het was misschien wel de voorloper van de regionale televisie of Belgavox. De films werden gemaakt door Achiel Vanhyfte en Jean-Marie Pylyser. Er ging een heel productieproces aan vooraf. De pellicule moest ontwikkeld worden en vervolgens was er de montage, productie en duplicatie voor alle bioscopen. Dat duurde zeker een week. Voor veel mensen was dat toen een manier om geïnformeerd te zijn over hun stad of streek.”

“Het WAF-kantoor was gevestigd in het Kursaal en dus brachten we ook vaak Oostendse onderwerpen in beeld. De WAF’s werden het eerst vertoond in de grote cinema’s en gingen de week erop naar de kleinere projectiezalen. Het kon dus best zijn dat de mensen daar pas een maand na de gebeurtenis de beelden zagen. De Oostendse onderwerpen van die WAF’s zijn gelukkig bewaard gebleven. Ik ben blij dat die ook gebruikt worden in de film.”

Lovende reacties

De eerste reacties zijn lovend. Roger Jonckheere: “De diversiteit van onderwerpen zorgt ervoor dat iedereen deze film zal waarderen.” Ereburgemeester Jean Vandecasteele: “Ik heb alle films van Werner over Oostende op dvd en het zijn unieke documenten. Hij doet het uitstekend, want ik kan er altijd iets van bijleren.”

Franky De Block komt aan het woord over de RMT: “Het is goed dat dit gedocumenteerd is. De films van Werner waren vroeger in de ontmoetingscentra altijd een groot succes. Veel Oostendenaars herkennen de plaatsen en onderwerpen en zijn geboeid door de geschiedenis van hun stad.”

Voor elke Oostendenaar

Ook Danick Minne is fan: “Ik had het voorrecht om de hele film te zien. Er zijn zoveel onderwerpen dat dit iedereen zal boeien. Ik hoop dat hij op dvd uitkomt, want dit is eigenlijk een film die iedere Oostendenaar zou moeten zien.”

Werner Rotsaert: “De mooiste uitspraak in de film is die van Norbert Christiaens, de kapitein van het RMT-schip Prins Filip. Toen die bij het einde van de RMT werd gevraagd wat hij zou doen, antwoordde hij: Nu ga ik rusten. This is the first day of the rest of my life.”

‘Oostende vorige eeuw’ is enkel te zien van 29 november tot en met 5 december in Kinepolis om 14 uur en 17.30 uur. Mogelijk komen er extra vertoningen. Werner onderzoekt ook de mogelijkheden om de film uit te brengen op dvd.

The post Cineast Werner Rotsaert maakt unieke documentaire over badstad:“Eeuw Oostendse geschiedenis” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Stad Izegem introduceert hondenpoepbuizen

De stad Izegem plaatst deze week op vier locaties hondenpoepbuizen. De buizen zijn speciaal ontworpen om hondenpoepzakjes in te zamelen.
The post Stad Izegem introduceert hondenpoepbuizen appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Wij waren echt de laatste der Mohikanen”: Stefaan Mestdagh van Den Roobaert in Oekene

Zijn leven leest als een spannend avonturenboek en het slothoofdstuk is nog lang niet geschreven. Stefaan Mestdagh van côte à l’os-restaurant Den Roobaert kent ongelooflijk veel mensen én heeft ongelooflijk veel mensenkennis. Maak kennis met deze boeiende verteller.
The post “Wij waren echt de laatste der Mohikanen”: Stefaan Mestdagh van Den Roobaert in Oekene appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee duo’s werpen zich in de strijd om covoorzitterschap Ecolo

Het duo Samuel Cogolati/Marie Lecocq en de tandem Marie-Colline Leroy/Gilles Vanden Burre strijden op 13 juli voor het covoorzitterschap van Ecolo. Het team krijgt geen gemakkelijke taak. De Franstalige groenen zijn nog aan het bijkomen van hun verkiezingsnederlaag en hebben maar een paar weken om hun campagne voor de lokale verkiezingen in oktober op te starten.

Lees meer »

Worden open relaties meer aanvaard? BV’s klappen uit bed. “Ik heb ingezien dat vaste relatie meer voldoening geeft”

Ex-topmodel Kate Moss (50) houdt er losse zeden op na. De Britse promoot eerlijk haar open relatie. “Zij en haar lief (kunstenaar en edelman Nikolai von Bismarck, red.) geven elkaar de vrijheid om seks te hebben met anderen”, aldus intimi. Hoe staan BV’s tegenover de vrije liefde. In ‘TV Familie’ zijn ze opvallend rechtuit. “Dankzij mijn open relatie combineer ik

Lees meer »

Uitzonderlijke hoeveelheid beenderen gevonden bij graafwerken op Concertplein in Koekelare: “Meerdere zakken vol”

Arbeiders die een geul groeven op het Concertplein in Koekelare deden woensdagmiddag een akelige ontdekking. Ze stootten op menselijke resten en haalden daarna een uitzonderlijke hoeveelheid beenderen boven. Die zijn afkomstig van een oud kerkhof rond de Sint-Martinuskerk.
The post Uitzonderlijke hoeveelheid beenderen gevonden bij graafwerken op Concertplein in Koekelare: “Meerdere zakken vol” appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. De snelste in de tussenspurt, de eerste waaier gemist en een declassering: de bewogen dag van Jasper Philipsen in beeld

Een declassering voor Jasper Philipsen. Nadat hij Wout van Aert hinderde in de spurt, werd zijn tweede plek door de wedstrijdjury afgenomen. In de openingsfase van de etappe reed Philipsen zich in de kijker door de tussensprint te winnen. Nadien was er even paniek, toen ie in de tweede waaier belandde. Alles werd gelukkig voor hem snel rechtgezet. In Dijon

Lees meer »

LIVE PORTUGAL-FRANKRIJK (21u). Mbappé over Ronaldo: “Hij is een legende, maar we hopen morgen te winnen” – Martínez: “Frankrijk is meer dan Mbappé”

Portugal kon zich tegen de Slovenen pas na strafschoppen plaatsen voor de kwartfinale op dit EK voetbal. De Fransen hadden een eigen doelpunt van Jan Vertonghen nodig om door te gaan naar de volgende ronde. Kunnen Mbappé en co doorstoten naar de halve finales of steken de troepen van Martínez daar een stokje voor?

Lees meer »

Rechter ziet “geen aanwijzingen” dat Nederlandse ‘Iceman’ Wim Hof verantwoordelijk is voor dood van meisje van 17 in VS

Er is geen bewijs dat ‘Iceman’ Wim Hof verantwoordelijk is voor de dood van een meisje van 17 twee jaar geleden. Dat zegt een rechter in de VS. De vader van het meisje had de Nederlander aangeklaagd, omdat zijn dochter verdronken zou zijn terwijl ze zijn meditatietechnieken zou uitgevoerd hebben in het zwembad. Volgens de advocaat van Hof ziet de

Lees meer »

Sam Kerkhofs geeft fakkel door aan Play-presentator en Studio Brussel-stem Joris Brys als host van ‘MIDMID’

Sam Kerkhofs onthult dat Joris Brys hem zal vervangen als host van de voetbalpodcast ‘MIDMID’. Dat nieuws volgde in de recente aflevering van ‘MIDMID MEISTER’ over het EK. “We hebben een meeting gehad en we gaan het helemaal anders doen”, grapt Joris Brys, bekend als sportjournalist bij VIER en Play Sports, en ook te horen op radiozender Studio Brussel. Begin

Lees meer »

Verkeersdrukte ebt weg: hoogtepunt van 220 kilometer file in Vlaanderen

Vlaamse automobilisten moesten deze namiddag heel wat geduld uitoefenen. De vakantie-uittocht en verschillende ongevallen en incidenten veroorzaakten heel wat verkeershinder op onze snelwegen. Rond 16 uur stond er maar liefst 220 kilometer file op de hoofdwegen, meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Intussen lijken de files zich stilaan op te lossen.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Vier doden en tientallen gewonden bij aanval op Oekraïense stad Dnipro – “Oekraïne zal op NAVO-top slecht nieuws krijgen”

Er komt een speciale gezant van de NAVO in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat hebben de lidstaten besloten. De nieuwe NAVO-functionaris moet onder meer toezien op de training van Oekraïense militairen in NAVO-landen en zal zich bezighouden met de coördinatie van de politieke en praktische steun van de NAVO op de grond. Tegelijkertijd zal Oekraïne zal op de NAVO-top begin

Lees meer »

Sabine Sagaert wordt de nieuwe CEO van Ardo

De Ardooise producent van diepvriesgroenten en -fruit Ardo heeft een nieuwe CEO: Sabine Sagaert. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.
The post Sabine Sagaert wordt de nieuwe CEO van Ardo appeared first on KW.be.

Lees meer »