Westhoekmountainbikers annuleren 37ste toertocht in Beerst, want… parcours is niet berijdbaar

Op 3 december is er geen 37ste Westhoekmountainbiketocht in Beerst. Dat komt onder meer omdat grote delen van het parcours niet berijdbaar zijn. “Bovendien willen we geen tocht organiseren terwijl mensen in ellende zitten”, zegt voorzitter Bart Schapman.

Bart Schapman (61) is de voorzitter Westhoekmountainbike, ook wel bekend als het BolleMtbteam. Al sinds 1991 organiseren ze een rondrit in en rond Beerst. Op zondag 3 december zou normaal hun 37ste Westhoekmountainbiketocht moeten plaatsvinden. De watersnood gooit nu echter roet in het eten. “Heel wat stukken zijn niet berijdbaar, zoals de Bethoosterse Broeken in Esen, maar ook verderop in de privé-bossen in Vladslo en Koekelare”, vertelt Bart. “We voorzagen vier afstanden: 29, 32, 39 en 50 kilometer. Een alternatieve route leek ons niet realiseerbaar op deze korte termijn en bovendien beslisten we unaniem om de komende editie nu al af te gelasten. We doen dit ook uit respect voor de slachtoffers van de waterellende en voor de hulpdiensten die zich dagelijks inzetten. We willen op tijd deze knoop doorhakken en niet wachten tot de week zelf. Er komen vaak mensen van ver en bovendien is het een grote logistieke operatie waar ook kosten aan verbonden zijn. We mogen jaarlijks 500 tot 800 mountainbikers verwelkomen.”

Enige activiteit

“Het is enige activiteit om de kas te spijzen. Ook in twee coronajaren konden we geen tocht organiseren. Het is niet de eerste keer dat er wateroverlast is, in 2009 was dat eveneens geval. Maar dat was toen minder erg. Het jaar nadien hadden we met zelfs met sneeuwval te kampen. Het is nu de eerste keer dat we moeten annuleren door de weersomstandigheden.” Zo verplaatsen ze hun 37ste editie naar 1 december 2024. “In verschillende jaren organiseerden we zowel een zomer -als een wintereditie. Volgend jaar denken we al na over een alternatief parcours richting Koekelare en Ichtegem. Zo kunnen we in geval van nood nog schakelen.”

Vriendenbende

Het BolleMtbTeam telt 33 leden. Bart is er al van bij de start in 1991 bij.

“De leden komen van alle hoeken uit West-Vlaanderen. We zijn een echte vriendenbende en gaan ook elk jaar op weekend. Ons clublokaal was vroeger in Beerst. Nu zijn onze uitvalsbasissen De Kroeg in Keiem en het Oud Paviljoen in Diksmuide”, zegt Bart, die in het dagelijks vertegenwoordiger is bij FBC Group. “We rijden op zondagmorgen en ook elke woensdagavond tot aan het winteruur. In de wintermaanden richten we ook wandelingen van 10 à 12 kilometer in”, besluit Bart Schapman.

The post Westhoekmountainbikers annuleren 37ste toertocht in Beerst, want… parcours is niet berijdbaar is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Klachten over gebruik van parking voor mindervaliden in Alveringem

Op de gemeenteraad meldde de oppositie aan het schepencollege dat de parkeerplaats voor mindervaliden ter hoogte van de huisartsenpraktijk in de Kaatsspelstraat frequent bezet wordt door automobilisten zonder beperking. Het kabinet bevestigt dat patiënten daar inderdaad regelmatig over klagen.
The post Klachten over gebruik van parking voor mindervaliden in Alveringem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Peloezefeesten als ideale start van zomervakantie in Oostrozebeke: “Uitgegroeid tot kermis van het dorp”

In Oostrozebeke kijkt jong en oud uit naar de jaarlijkse Peloezefeesten op vrijdag 5 juli. Geen kermisattracties op het marktplein, maar gezellige plekjes op de zachte ondergrond van de ‘peloeze’ voor het gemeentehuis. Knusser kan het niet.
The post Peloezefeesten als ideale start van zomervakantie in Oostrozebeke: “Uitgegroeid tot kermis van het dorp” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geluidssignaal, trilling of knippering: nieuwe auto moet je voortaan verplicht waarschuwen wanneer je te snel rijdt

Elke nieuw verkochte auto moet voortaan uitgerust zijn met een zogenoemde ‘intelligente snelheidsassistentie’. Dat betekent dat de auto zelf aangeeft wanneer je te snel rijdt, bijvoorbeeld door een lichtje, een trilling of een geluid. Dat de auto zelf met jou gaat meedenken, heeft zo zijn voordelen, al staat die aanbeveling nog niet altijd en overal op punt, zegt Filip Rylant

Lees meer »

Einde van eenrichting in Sabbestraat/Sint-Jorisstraat in Beernem

Het gemeentebestuur schaft de proefopstelling met eenrichtingsverkeer in de M. Sabbestraat en Sint-Jorisstraat af na kritiek van buurtbewoners en oppositiepartijen. “Inwoners mogen niet massaal op de bon vliegen”, vindt raadslid Lode Vanneste (N-VA).
The post Einde van eenrichting in Sabbestraat/Sint-Jorisstraat in Beernem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vertegenwoordiger in doodskisten voor derde keer terecht voor rijden onder invloed van drugs: “Pas op dat je er zelf niet binnenkort in ligt”

“Pas op dat je er zelf niet binnenkort in ligt.” De Kortrijkse politierechter reageerde gevat toen hij hoorde dat een 33-jarige automobilist doodskisten verkocht. Hij stond al voor de derde keer terecht omdat hij met drugs in het bloed achter het stuur zat.
The post Vertegenwoordiger in doodskisten voor derde keer terecht voor rijden onder invloed van drugs: “Pas

Lees meer »

Vooruit stelt als eerste lokale partij in Zwevegem volledige lijst voor: “Bloed, zweet en tranen gekost”

Na een kandidatendag kon Vooruit Zwevegem haar 29 kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen voorstellen. “Een volledige lijst kunnen voorstellen? Nooit gedacht dat dit ons zou lukken toen we in de zomer van 2022 opnieuw de draad hebben opgepikt met Vooruit in Zwevegem”, begon lijsttrekker Mieke Eggermont.
The post Vooruit stelt als eerste lokale partij in Zwevegem volledige lijst voor: “Bloed,

Lees meer »

Sneer naar prinses Kate of Ode aan prinses Diana? Meghan haalt stiekem haar naam van Archies geboorteakte

Meghan Markle (42) heeft stiekem haar eigen naam van de geboorteakte van haar zoon, prins Archie (5), laten verwijderen. Elf dagen na de geboorte van Archie in 2019 verving ze de naam ‘Rachel Meghan’ door ‘Hare Koninklijke Hoogheid de hertogin van Sussex’. Online wordt er nu volop gespeculeerd over de twee redenen waarom prins Harry (39) en Meghan deze keuze

Lees meer »

Tennisser Zizou Bergs geplaatst voor Olympische Spelen: “Zullen met plezier afreizen naar Parijs”

Opluchting in het Belgische tenniskamp: met Zizou Bergs neemt deze zomer toch een landgenoot deel aan het olympische enkelspel. Dankzij een aantal afzeggingen haalde hij nipt de hoofdtabel. In het dubbelspel zijn het duo Sander Gillé en Joran Vliegen geselecteerd door de Internationale Tennisfederatie. Zij zien Parijs 2024 als een hoog doel, in tegenstelling tot Elise Mertens die zelf verzaakte

Lees meer »