Uitzonderlijk fenomeen, aalscholver eet andere vogels op bij Gavers: “Nog nooit eerder in Europa gezien of gefilmd”

Bij de Gavers in Harelbeke zijn er uitzonderlijke beelden gemaakt van een aalscholver, die een kleine vogel verslindt. “De aalscholver eet normaal alleen maar vis, maar dit exemplaar heeft het gemunt op kleine dodaars. Met de groep vogelaars zien we het de afgelopen weken steeds meer gebeuren. Dit is de eerste keer dat zo’n vreemd gedrag van de aalscholver vastgelegd kon worden in Europa”, vertelt vogelaar Francis Pattyn, die het voorval kon filmen.

© Francis Pattyn

Vogelaar Francis Pattyn uit Kuurne trekt bijna iedere dag richting het provinciedomein De Gavers in Harelbeke om er vogels te spotten. “Die specifieke aalscholver zit hier al sinds vorig jaar. Hij werd voor het eerste echt opgemerkt toen hij op de plas van het provinciedomein Bergelen een klein eendje had gepakt. Nu is hij naar hier verhuisd en verslindt hij dodaars als eten”, vertelt Francis.

Een zeer uitzonderlijk fenomeen want een aalscholver is normaal voor de volle 100 procent een viseter. “Vorig jaar dook die hier ook al op. De laatste weken gebeurt het wel vaker dat hij dodaars te grazen neemt, minstens alle dagen een. Vorige zaterdag heeft hij er zelfs twee op een uur tijd verslonden.”

© Francis Pattyn

Aanval van uit het water

Ook al is het heel uitzonderlijk, toch is de normaal visetende aalscholver een pro geworden in het vangen van kleine vogels. “Als de dodaars buiten het riet zwemmen, komt hij van zijn stok en gaat hij op jacht”, gaat Francis verder. “Op twintig meter van hen duikt hij onder water en komt hij vlakbij hen terug boven. Dan kan hij ze gemakkelijk pakken. Daarom kruipen de dodaars weg in het riet om daar te overleven.”

© Francis Pattyn

“Het is iets dat we hier niet kennen. Nergens in Europa is dit al gezien, laat staan vastgelegd op beeld. Iedereen is er ook over bezig. Normaal neem ik alleen foto’s en film ik niets, maar dit is tegelijkertijd mooi en choquerend om te zien. Het is niet plezant om te zien, maar het is wel belangrijk dat we zo’n uitzonderlijke fenomenen vastleggen. Waarschijnlijk zal dit wel onderzocht worden, want wetenschapper Gerald Driessens nam al reeds contact op met mezelf en vogelkenner Ignaas Robbe”, besluit Francis.

The post Uitzonderlijk fenomeen, aalscholver eet andere vogels op bij Gavers: “Nog nooit eerder in Europa gezien of gefilmd” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

N-VA blijft bij Europese Conservatieven van Meloni

De Poolse PiS-partij die de voorbije jaren de rechtsstaat in Polen uitholde, gaat niet in op het aanbod van Viktor Orban om zich aan te sluiten bij een nieuwe uiterst-rechtse fractie “de Patriotten voor Europa”. Ze blijft bij de ECR, net als de N-VA.

Lees meer »

Reconstructie van moord op Maria duurt twee uur, toch blijven er onduidelijkheden: “Enkele cruciale elementen van die fatale nacht herinnert Ali zich niet”

De Mechelse onderzoeksrechter heeft maandag een reconstructie gehouden van de moord op de 43-jarige Maria G. Zij werd in haar appartement in Beerzel met messteken om het leven gebracht door haar echtgenoot Ali G. (62). De man reageerde emotioneel tijdens de reconstructie en hij herinnerde zich ook niet alles van die fatale nacht.

Lees meer »

Stad Gent verstrengt criteria van contracten met externe poetsfirma’s in scholen, na klachten van hoge werkdruk 

De stad Gent heeft de contracten met externe poetsfirma’s aangepast met strengere criteria over personeels- en welzijnsbeleid. Dat doet ze nadat er afgelopen maanden klachten gekomen waren over een te hoge werkdruk bij het personeel. De nieuwe contracten gaan volgend jaar in. De stad draait de besparing ook deels terug en maakt opnieuw extra budget vrij voor de schoonmaak.

Lees meer »

Burgemeester Vandenberghe countert ‘stemmingmakerij’ rond gemeentelijke financiën: “Bredene is financieel gezond”

Burgemeester Steve Vandenberghe bracht vorige week de blijde boodschap dat Bredene financieel kerngezond is. “We presenteren op het einde van de legislatuur een jaarrekening met 3,7 miljoen euro overschot en dat ondanks enorme investeringen in een nieuw woonzorgcentrum, sport- en zwembadcomplex en groen.” Niks van, vindt Vicky Dereere (Alternatief24): “Heel wat uitgestelde uitgaven komen straks als een boemerang terug.”

Lees meer »

Vijf redenen waarom Biden zichzelf totaal in de vernieling reed tijdens debat met Trump 

In de Democratische partij gaan alle alarmbellen af: hoe president Biden zich door het debat met voormalig president Donald Trump (Republikeinen) hakkelde was anderhalf uur lang aanleiding voor plaatsvervangende schaamte. Trump raaskalde en reeg de leugens aan elkaar, maar hij raaskalde goed. Misschien heeft Trump niet veel kiezers extra gewonnen in dit debat, maar Joe Biden heeft er ongetwijfeld massaal

Lees meer »

Allereerste Landbouwprijs voor oud-schepen Johan Vanysacker

De Landbouwraad van Langemark-Poelkapelle reikte de eerste Landbouwprijs uit aan Johan Vanysacker. De Bikschotenaar kreeg de prijs omdat hij als CD&V-schepen twintig jaar lang de belangen van de landbouw in de gemeente verdedigde.
The post Allereerste Landbouwprijs voor oud-schepen Johan Vanysacker appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. “Sinds de hersenbloeding kom ik altijd zo snel mogelijk naar huis”: Jean-Marie en Carmen Pfaff zijn 50 jaar gehuwd

“Zij was vijftien, ik achttien. Het was liefde op het eerste gezicht.” 50 jaar al staan Jean-Marie Pfaff (70) en Carmen Seth (68) aan elkaars zijde. In goede en kwade dagen, en ze maakten beiden mee. Wij spraken hen exclusief over hun ontmoeting in café De Snor, de voetbaljaren en de opvoeding van hun kroost . Ook praten ze openhartig

Lees meer »