Toneelvereniging De Gebroken Spiegel in Bellegem bestaat 50 jaar: “Tantes was het hoogtepunt”

Een van de oudste toneelverenigingen in de regio is toneelvereniging De Gebroken Spiegel uit Bellegem. De vereniging bestaat 50 jaar. Onze krant mocht het archief inkijken terwijl acteur en archivaris Hugo Lefebvre herinneringen ophaalde. “We zijn nog altijd zeer goed bezig maar hadden ook onze puberteitsjaren.”

In Bellegem wordt al meer dan 100 jaar toneel gespeeld door enkele verenigingen. Een daarvan is De Gebroken Spiegel die in 1972 gesticht werd. “Tussen 1945 en pakweg 1970 was er in Bellegem geen enkele ‘echte’ toneelvereniging actief en toch werd er in die periode door andere verenigingen ontzettend veel gelegenheidstoneel gespeeld. Eind de jaren zestig kwam er waarschijnlijk onder invloed van de televisie een einde aan de glorieperiode van het verenigingstoneel. Zowat alle verenigingen schrapten de toneelactiviteiten van de agenda”, vertelt archivaris en acteur Hugo Lefebvre (71), die 46 jaar bij de vereniging is.

Avondvullend

“Die leemte werd snel opgevuld door de KWB, die succes kende met het opvoeren van eenakters ter gelegenheid van Rerum Novarum. Zij wilden meer en besloten avondvullende stukken te brengen voor een groot publiek. Een volavondstuk brengen vraagt uiteraard heel wat organisatie en inspanning, en daarom besliste de KWB een toneelvereniging met eigen bestuur op te richten: De Gebroken Spiegel. De naam heeft eigenlijk geen stichtende of speciale betekenis. Hij refereert naar een anekdote van een grimespiegel die aan diggelen viel tijdens de opvoering van Hoe ouder hoe zotter in 1970. Toen Roland Depreux de naam bedacht kon hij er onmogelijk de symbolische geladenheid van inschatten. Het logo zou een decennium op zich laten wachten tot in 1985. Het is een ontwerp van de Bellegemse cartoonist Handi, het alias van Hans Dierick.

“De naam heeft eigenlijk geen stichtende of speciale betekenis”

Het allereerste stuk Trouwen of betalen lokte in 1973 een slordige 300 toeschouwers. “Later werden dat er 400 en meer tot zelfs 700 op ons tienjarig bestaan”, weet Hugo. “We speelden toen voornamelijk blijspelen en gaven toen ook meer voorstellingen om iedereen de kans te geven het stuk te zien.”

In 1985 is De Gebroken Spiegel 13 jaar oud. “De puberteit brak aan blijkbaar: de vereniging maakte een moeilijke periode door, raakte het noorden kwijt, en werd nukkig, koppig, moeilijk bestuurbaar. Het speelseizoen 1985-1986 eindigde in absolute mineur: zonder opvoering, zonder regisseur, zonder technische ploeg, zonder subsidie. Er restten toen alleen maar scherven van een Gebroken Spiegel”, mijmert Hugo.

In 1986 werd De Gebroken Spiegel een autonome vereniging. “Er werd gezocht naar een kleine spelerskern die in een regie van Jef Depaepe de komedie Wij gaan naar Benidorm bracht. Het was meteen een bemoedigende start van een periode die tot op vandaag duurt. Het is de periode waarin Jef jaarlijks een stuk regisseert voor De Gebroken Spiegel en waarin de vereniging gemiddeld 850 toeschouwers per productie weet aan te trekken.”

Hoogtepunten

Wat zijn de meest memorabele momenten? “De periode waarin we stukken van Cyriel Buysse speelden. Het stuk Tantes zijn we zelfs gaan opvoeren in Landegem en Nevele, de streek van Cyriel Buysse zelf. In een leeg parochiezaaltje waar we het met een heel simpele techniek moesten doen, maar ook in openlucht vlak voor het originele huis van de echte tantes. Schitterend”, vertelt Hugo. “De opvoering van Brassed Off!, met onze toneelvereniging en de Koninklijke Harmonie Sint-Leonardszonen:een hartverwarmend massaspektakel, theater met livemuziek. Ook memorabel is het moment waarop je beseft dat men vooral op technisch vlak er sterk op vooruit gegaan is. Ook in stukkenkeuze is er een grote evolutie.” Hugo schreef ook een jubileumboek over 25 jaar De Gebroken Spiegel en bij uitbreiding over 100 jaar toneel in Bellegem.

Christophe Van Asten regisseert de komende productie ‘Wouter’ van Hedwig Cooremans. Het is de nieuwste en eerste productie van het 50e toneelseizoen. Te zien op 7, 8 en 9 december om 20 uur in OC De Wervel. Tickets kosten 10 euro.

The post Toneelvereniging De Gebroken Spiegel in Bellegem bestaat 50 jaar: “Tantes was het hoogtepunt” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Primeur voor onze kust: hotel La Réserve in Knokke krijgt vijf sterren superior van Toerisme Vlaanderen

Het bekende hotel La Réserve in Knokke, eigendom van Marc Coucke en Bart Versluys, krijgt een jaar na de opening een ‘vijf sterren superior’-erkenning van Toerisme Vlaanderen. Het is meteen het eerste hotel aan de Belgische kust met deze erkenning.
The post Primeur voor onze kust: hotel La Réserve in Knokke krijgt vijf sterren superior van Toerisme Vlaanderen appeared

Lees meer »

Tennisser Zizou Bergs geplaatst voor Olympische Spelen: “Zullen met plezier afreizen naar Parijs”

Opluchting in het Belgische tenniskamp: met Zizou Bergs neemt deze zomer toch een landgenoot deel aan het olympische enkelspel. Dankzij een aantal afzeggingen haalde hij nipt de hoofdtabel. In het dubbelspel zijn het duo Sander Gillé en Joran Vliegen geselecteerd door de Internationale Tennisfederatie. Zij zien Parijs 2024 als een hoog doel, in tegenstelling tot Elise Mertens die zelf verzaakte

Lees meer »

Ongewoon boos en ontgoocheld na nieuwe sprintnederlaag én declassering: zit Jasper Philipsen in een vertrouwenscrisis?

Zo zagen we Jasper Philipsen (26) nog nooit. De Limburger klopte zijn frustratie van zich af en vloekte erop los: die tweede sprintnederlaag op rij kwam duidelijk heel hard aan. Zijn vriendin moest hem tot twee keer toe gaan kalmeren op de bus. Er lijkt meer aan de hand dan alleen sportieve ontgoocheling. Is de topsprinter in een vertrouwenscrisis beland?

Lees meer »

LIVE ROEMENIË-NEDERLAND (18u). “Duidelijk dat alles véél beter moet”: na wanprestatie is druk op Oranje (en vooral Koeman) erg hoog

De Nederlanders plaatsten zich in een lastige poule met Frankrijk en Oostenrijk als derde voor de achtste finales op dit EK voetbal. Toch zal het verlies tegen de Oostenrijkers op de laatste speeldag voor een flinke deuk in het vertrouwen gezorgd hebben. Roemenië verraste dan weer vriend en vijand door als groepswinnaar uit de poule van de Rode Duivels te

Lees meer »

KIJK. Inwoners meten schade op na overstromingen in provincie Luxemburg, ook huis van Alexandro helemaal onder de modder: “Alles is kapot”

Delen van de provincie Luxemburg hebben te kampen met wateroverlast na het zware onweer van afgelopen nacht. In sommige straten stond het water zelfs meer dan een meter hoog. Onder meer Aubange en Athus werden zwaar getroffen. De hulpdiensten kregen meer dan 600 oproepen binnen. Ook het huis van Alexandro zit helemaal onder de modder. “Er is veel schade, alles

Lees meer »

Natuurvereniging vzw Groen en actiegroep Zeebrugge Onder Druk dienen bezwaren in tegen de locatie voor de nieuwe zeesluis

De milieuvereniging Groen vzw en de actiegroep Zeebrugge Onder Druk hebben op de laatste dag van het openbaar onderzoek bezwaren ingediend tegen het ontwerp voor de aanleg van een nieuwe zeesluis in Zeebrugge. Zij zijn niet tegen en nieuwe zeesluis, maar gaan niet akkoord met de locatie
The post Natuurvereniging vzw Groen en actiegroep Zeebrugge Onder Druk dienen bezwaren

Lees meer »

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »

De Platse in Sint-Andries is volledig vernieuwd

De Platse in Sint-Andries kreeg een volledige heraanleg. Er kwam een gescheiden rioleringsstelsel en er is ook gezorgd voor meer groen en een betere toegankelijkheid. Vanaf maandag 8 juli kunnen de inwoners en bezoekers van Sint-Andries genieten van het vernieuwde plein.
The post De Platse in Sint-Andries is volledig vernieuwd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, auto meegesleurd door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door de stroming.

Lees meer »

De middeleeuwen in Oosthof

Het tweede Middeleeuws Festival op zaterdag 13 en zondag 14 juli brengt maar liefst 700 deelnemers en ruim 50 internationale handelaars naar Snellegem en het Oosthof. Zelfs de Rode Ridder zal er een weekendje vertoeven.
The post De middeleeuwen in Oosthof appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sociale kruidenier en noodopvang in gewezen rijkswachterswoningen in Dentergem

De gemeente Dentergem gaat in twee voormalige rijkswachterswoningen in de Kasteeldreef de komende jaren ruimte vrij maken voor een sociale kruidenier en crisiswoningen. “We nemen met dit project zelf stappen voor een oplossing voor vijf gezinnen en alleenstaanden in crisis”, klinkt het.
The post Sociale kruidenier en noodopvang in gewezen rijkswachterswoningen in Dentergem appeared first on KW.be.

Lees meer »