Man gaat in beroep tegen straf van één jaar, maar riskeert er nu vijf voor brandstichting: “Je hebt nog geluk, want ik kan 15 jaar vragen!”

Een 38-jarige Torhoutenaar riskeert in beroep vijf jaar cel voor brandstichting in Oostende waarbij hij op een werf negen gasflessen open draaide. “Je hebt gespeeld met mensenlevens!”

Op 25 september vorig jaar snelde de brandweer naar de Vrijhavenstraat in Oostende. Op de werf van een appartement in aanbouw had een onbekende isolatiemateriaal en bouwafval in brand gestoken. Daarnaast had een man op het binnenplein negen gasflessen opgedraaid. Toen de ambulanciers en politiemensen ter plaatse kwamen roken ze een sterke gasgeur en door hun snelle handeling kon maar net een explosie worden vermeden.

Camerabeelden brachten Torhoutenaar Andy D. (38) als dader in beeld. De man werd nog diezelfde dag opgepakt met een aansteker in zijn broekzak. Hij gaf toe dat hij op de werf was geweest maar kon zich naar eigen zeggen niet veel meer herinneren. Volgens een getuige had hij meermaals geprobeerd om materiaal in brand te steken en riep hij daar telkens “boem!” bij. Hij kreeg een jaar effectieve celstraf, maar ging in beroep. Op het moment van zijn arrestatie was D. dronken en kampte hij met een zwaar alcoholprobleem.

Zijn advocate vroeg dan ook een straf met uitstel onder voorwaarden zodat de man zich kan laten behandelen. Maar het openbaar ministerie begrijpt het beroep niet. “Je bent enkele maanden geleden betrapt met enkele grammen speed op zak en daar kreeg je zes maanden cel voor. Voor dit krijg je een jaar en het is teveel? Weet je welk inferno je had kunnen veroorzaken? Je speelde met mensenlevens! Ambulanciers en politie zijn tenauwernood aan de dood ontsnapt terwijl jij daar ‘boem, boem, boem’ loopt te roepen!”

Hij vorderde vijf jaar cel. “En dan heb je nog geluk, want ik kan er 15 vragen!” Ook de voorzitter was niet mals en refereerde naar de gasontploffing in de Oostendse Christinastraat in oktober vorig jaar, amper enkele dagen na Andy D. brand had gesticht. Toen liepen drie slachtoffers zware verwondingen op. D. wou niet meer reageren en besloot het bij het pleidooi van zijn raadsman te houden. Uitspraak op 20 december. (OSM)

The post Man gaat in beroep tegen straf van één jaar, maar riskeert er nu vijf voor brandstichting: “Je hebt nog geluk, want ik kan 15 jaar vragen!” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Maria blaast honderd kaarsjes uit in Ruiselede

Het is duidelijk goed en gezond wonen in wzc Sint-Jozef in Ruiselede, want er mocht weer een 100-jarige gevierd worden: Maria Deschamphelaere.
The post Maria blaast honderd kaarsjes uit in Ruiselede appeared first on KW.be.

Lees meer »

Mauro (13) uit Deerlijk mag zich nu ook opmaken voor een rol in ‘Kruimeltje en de strijd om de goudmijn’: “Ik zie het helemaal zitten”

Enkele weken nadat hij te horen kreeg dat hij de rol van Janneman Darling, de oudste broer van Wendy, mag vertolken in de musical ‘Peter Pan’ van Deep Bridge, mag Mauro Degroote (13) uit Deerlijk zich nu ook opmaken om aan te treden in ‘Kruimeltje en de strijd om de goudmijn’ van REP Entertainment in Nederland.
The post Mauro

Lees meer »

Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier nu een ereplaats”

In de Sint-Pieterskerk prijkt voortaan een triptiek. “De familie Kemp schonk het kunstwerk aan de kerkfabriek en krijgt nu een ereplaats”, zegt de voorzitter van de Emelgemse kerkfabriek Luc Ghekiere. De kerk is dit jaar 50 jaar beschermd als monument. De schenking komt dus op een ideaal moment.
The post Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier

Lees meer »

Tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

Duizenden demonstreren in Frankrijk tegen extreemrechts

Duizenden mensen zijn zondag in Parijs en andere Franse steden de straat op gegaan om te demonstreren tegen de opkomst van extreemrechts, na de uitslag van de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Die werden gewonnen door het radicaal-rechtse Rassemblement national (RN) van Marine Le Pen.

Lees meer »