Luigi Colzato, alias Lowie Coolsaet (28), te zien in Boegie Woegie Menen: “Muziek werkt als therapie”

In het dagelijkse leven is hij Lowie Coolsaet, maar vanaf hij een podium betreedt, neemt z’n alter ego Luigi Colzato het over. Op vrijdag 24 november kan je hem live aan het werk zien in het kunst- en cultuurhuis Boegie Woegie te Menen. Op 9 december staat hij in de finale van de wedstrijd Soundtrack, die doorgaat in Brugge.

“Z’n eigen therapeut spelend, geeft Luigi Colzato dansbenen aan z’n problemen. 808’s, Hammondorgel, een jongeman met Kanye-confidence doch de stem van Johan Museeuw, dat belooft.”

Het kan wel tellen als inleidend tekstje op de site van VI.BE, het Belgische steunpunt voor artiest en muzieksector, dat de wedstrijd ‘Soundtrack’ dit jaar al voor de derde keer organiseert. Wie kan er in godsnaam achter deze mysterieuze mix van Kanye West en Johan Museeuw zitten? Dat is Lowie Coolsaet, een 28-jarige vader, woonachtig te Gullegem, halftime leerkracht Nederlands in het Sint-Aloysiuscollege van Menen, halftime café-uitbater/curator van BarBroos in Gent en vooral: het brein achter Luigi Colzato.

“Luigi Colzato en Lowie Coolsaet zijn zeker niet gelijk te stellen”, opent Coolsaet. “Ik beschouw hem als een alter ego, met heel andere karaktertrekken, vandaar ook de uitleg die ik gaf bij VI.BE. Ik zie muziek dan ook als m’n therapie. Ik ben leerkracht en werk in een café. Voordien was ik trouwens even bezig in de journalistiek. Dat zijn heel sociale jobs en soms moet ik er even tussenuit. Als de sociale batterij op is, dan maak ik muziek. Zo is het project ook een beetje ontstaan. Luigi Colzato is dus voor mij een beetje therapie.”

Wenen op de dansvloer

“De muziek zelf valt eigenlijk niet in een genre te plaatsen. Zelf omschrijf ik het als ‘Wenen op de dansvloer’. De verwijzing naar Kanye (West, red.) is veelvoudig. De ‘Kanye-confidence’ heeft Luigi Colzato ook en dat straalt hij uit op het podium. Het benadert zeker het arrogante, net zoals Kanye West weleens heeft. West is, los van de controverse de laatste tijd, een muzikaal genie en heeft op z’n eentje een revolutie ontketent in 3 à 4 verschillende genres. Hij gebruikte trouwens voor het album ‘808s & Heartbreak’ enkel de drumcomputer genaamd ‘808’, wat Luigi Colzato ook vaak gebruikt tijdens z’n optredens.”

Orgelgeluiden, verschillende digitale sounds en autotune behoren ook tot het repertoire van Coolsaet. Hoe zou Colsato klinken zonder die autotune? Zoals Johan Museeuw blijkbaar. “De verwijzing naar Johan Museeuw is eigenlijk simpel. Zonder autotune zijn onze stemmen gelijkaardig. Dat is wat zelfrelativering, iets wat ook heel belangrijk is. Als je niet kan lachen met jezelf, waar sta je dan uiteindelijk? Johan Museeuw was een goeie coureur, maar geen goeie zanger (lacht).”

Curator

Luigi Colzato is trouwens een van de 46 finalisten voor de muziekwedstrijd Soundtrack van VI.BE. Elk van de 46 finalisten krijgt een repetitie en professionele coaching voor hun finaleshow. En vooral: de 18 meest beloftevolle artiesten krijgen een jaar lang exposure, speelkansen en top level coaching op maat om op eigen snelheid te kunnen groeien als artiest. Meskerem Mees, BLUAI en Meltheads zijn enkele van de voorgaande winnaars.

“Ik ben natuurlijk blij dat ik bij de finalisten zit, maar zal me niet uitspreken over m’n kansen. Statistisch gezien heb ik 37,5 % kans om te winnen (lacht). Voor mij is het niet met winnen of verliezen. Het is sowieso een unieke ervaring als beginnende artiest. Bovendien zijn er veel factoren, zoals de loting, waar je niet over te kiezen hebt”, legt Luigi Colzato uit.

Coolsaet is zelf curator in BarBroos te Gent. “Ik startte BarBroos enkele jaren geleden op en nu heeft mijn broer het roer overgenomen. Ik ben er zelf wel nog actief mee bezig, vooral met het regelen van de optredens die we er doen. Ik doe twee dagen per week open en ben dus veel bezig achter de schermen. Het is onze bedoeling om de bands van morgen op het podium te krijgen in BarBroos. Ik heb ook veel inspiratie kunnen halen uit de lijst met medefinalisten voor Soundtrack”, rondt Coolsaet af.

Wil je Luigi Colzato live aan het werk zien? Kom dan op vrijdag 24 november om 20 uur naar Boegie Woegie kunst- en cultuurhuis voor het gratis evenement. Sad Boys Club treedt er ook op.

The post Luigi Colzato, alias Lowie Coolsaet (28), te zien in Boegie Woegie Menen: “Muziek werkt als therapie” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

David Vandyck & Ingeborg brengen uniek kerstverhaal in Concertgebouw Brugge: “Mét ‘LICHT’ zijn wij het antwoord op De Warmste Week in Brugge”

Op zondag 28 december kan je om 18 uur in het Concertgebouw van Brugge terecht voor ‘LICHT’, een uniek kerstconcert van Ingeborg en David Vandyck. Op het podium staat een vijfkoppige liveband, die regelmatig wordt versterkt met het 60-koppige Brugse jongerenkoor Fioretti. Het inspirerende kerstverhaal wordt afgewisseld met liedjes die ontroeren of aanzetten om mee te zingen.
The post

Lees meer »

Hoe ga je om met een toxische baas op de werkvloer? “Vermijd een rechtstreeks gesprek”

Het begrip toxisch leiderschap is weer alomtegenwoordig nadat choreografe Anne Teresa De Keersmaeker vorige week in opspraak is gekomen. Maar ondanks alle aandacht blijft het een lastig thema om op de werkvloer te bespreken. Wat kan je doen als je zelf met een toxische baas te maken krijgt? Leiderschapsexpert Gerrit Sarens en psychosociaal welzijnsverantwoordelijke Hilde De Man delen 5 adviezen.

Lees meer »

Lifesavers meten zich in zee in Oostende

Zaterdag 6 en zondag 7 juli vormen het strand en de zee in Oostende het decor voor Filcow waarin zo’n vierhonderd lifesaving sporters uit heel Europa het tegen elkaar opnemen. “Het is spectaculair want vele proeven vragen behendigheid, evenwicht, techniek, tactiek, snelheid en inzicht.”
The post Lifesavers meten zich in zee in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gewezen politiecommissaris Edwin Christiaen (67) uit Ieper is overleden

In het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper is politiecommissaris op rust Edwin Christiaen (67) uit Ieper gestorven. Hij was een fiere gewezen rijkswachter en werd na de politiehervorming commissaris bij de zone Westkust. Edwin werd er directeur Operaties. Begin juli 2015 ging hij met pensioen
The post Gewezen politiecommissaris Edwin Christiaen (67) uit Ieper is overleden appeared first on

Lees meer »

Maria blaast honderd kaarsjes uit in Ruiselede

Het is duidelijk goed en gezond wonen in wzc Sint-Jozef in Ruiselede, want er mocht weer een 100-jarige gevierd worden: Maria Deschamphelaere.
The post Maria blaast honderd kaarsjes uit in Ruiselede appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe cultuurbrochure Moorslede bevat weer mix van mooie namen: “Interesse wordt elk jaar groter”

In GC De Bunder is de nieuwe cultuurbrochure voorgesteld. De cultuurdienst wist ook voor dit jaar enkele mooie namen vast te leggen. Zo zijn er verschillende theatervoorstellingen, maar komen ook de liefhebbers van comedy volop aan hun trekken. Onder andere Han Solo en Urbanus zakken af naar Moorslede.
The post Nieuwe cultuurbrochure Moorslede bevat weer mix van mooie namen:

Lees meer »