Karl schrijft een brief naar zijn jeugdidool Jean-Marie Pfaff: “Sinds die dag in 1978 was ik fan van je. En dat ben ik nog altijd. Onvoorwaardelijk”

Karl Vannieuwkerke schrijft deze week een brief. Deze keer gaat zijn aandacht naar Jean-Marie Pfaff die in december 70 wordt. Het jeugdidool van Karl mag altijd antwoorden: [email protected].

Beste Jean-Marie,

Gefeliciteerd. Laat dit een vroege verjaardagswens zijn. Op 4 december word je zeventig jaar, maar ik sta erop om er snel bij te zijn. Je moet weten dat ik een early adopter van het merk Jean-Marie Pfaff ben. Ik was amper zeven jaar toen ik in 1978 fan werd van SK Beveren. De man die me over de streep trok was niet jij, Jean. Het was jullie trainer Robert Goethals.

Robert woonde op amper tweehonderd meter van mijn ouderlijke huis in de Groenestraat in Sint-Jan bij Ieper. Ik kon mijn ogen en oren nauwelijks geloven toen hij in 1978 werd aangekondigd als de opvolger van Urbain Braems als hoofdtrainer van SK Beveren. Iemand uit onze straat aan het roer van een Belgische eersteklasser. De hele buurt glom van trots. Ik werd prompt supporter van een ploeg die zijn stadion had op bijna 120 kilometer van waar wij woonden. En al snel ook van jou, Jean.

Ik herinner me nog als de dag van gisteren hoe ik in september van dat eerste seizoen schuchter en beschaamd aanbelde aan de voordeur van het huis van Goethals. Tot mijn grote verwondering wist hij wie ik was. Hij had me al in doel zien staan op het veldje voor onze deur en had met mijn vader al eens een pint gedronken in het Hof van Commerce, het café op de hoek van de Groenestraat en de Brugseweg. Kom maar binnen, Karlke. Robert was een minzame en zachte vent. Een voetbaldier met een academische scholing. Correct en integer. Waarmee kan ik je helpen? Ik smeekte om een ploegfoto.

Je mag me eerstdaags in je museum verwachten. Eens fan van Pfaff, altijd fan van Pfaff

Een paar dagen later mocht ik terugkeren. De monochrome ploegfoto voor de tribune met het publiciteitsbord SK Beveren + Combori = ijzersterk ging als een relikwie in mijn schoolagenda. Toen mijn meester van het tweede leerjaar vroeg of ik ook alle namen kende, dramde ik de volledige lijst af: Jean-Marie Pfaff, Marc Baecke, Freddy Buyl, Wim Hofkens, Heinz Schönberger, Bert Cluytens, Erwin Albert, Jean Janssens, Bob Stevens,… Wat op de achterkant stond, las ik elke dag een paar keer. De tekst was aan mij gericht en door jou geschreven, Jean. Niet één, twee of drie zinnen. Zeker tien volzinnen.

Je verzorgde je PR toen al zonder dat je er moeite voor moest doen. Allemansvriend, el sympatico. Het werkte. Sinds die dag was ik fan van je. En dat ben ik nog altijd. Onvoorwaardelijk. Dat je een van de beste keepers ter wereld werd, hielp ook. Van Beveren naar Beieren. Een Belg tussen de palen van Bayern München. Meer dan 150 matchen, drie keer kampioen, twee bekers, een supercup. Het staat allemaal op je erelijst. Net als die titel met SK Beveren in het seizoen 1978-1979. Misschien was dat wel de allermooiste. En de Europese campagne in hetzelfde seizoen toen jullie in de Beker der Bekerwinnaars Inter Milaan uitschakelden in de kwartfinale en in de halve finale nipt verloren van Barcelona. 1-0 ginder, 0-1 thuis. Twee penalty’s. Schitterende tijden.

Jullie speelden in dat seizoen kampioen met vier punten voorsprong op Sporting Anderlecht. Robert Goethals boven naamgenoot Raymond Goethals. Dat moest gevierd worden in het dorpscafé bij ons. Robert had Wim Hofkens helemaal naar Ieper gehaald. Er werd gezongen, gedanst, gegeten (rosbief met aardappelen en erwtjes) en gedronken. Mijn vader zette me rond een uur of tien op een barkruk. En nu ga jij Rik De Saedeleer nadoen. Met een blos op de wangen liet ik me gaan voor de ogen van Robert Goethals en Wim Hofkens: Hofkens. Overstapje à la Piet Keizer. Daar is ‘em. Daar is ‘em. Stevens. Stevens doet het opnieuw. Het hele café lachte en ik moest nog eens. Het is ruim veertig jaar geleden. We worden oud, Jean. Maar de herinneringen vervagen niet. En als dat al zo zou zijn, is er een oplossing. Je mag me eerstdaags in je museum verwachten. Eens fan van Pfaff, altijd fan van Pfaff.

Met warme groet,

The post Karl schrijft een brief naar zijn jeugdidool Jean-Marie Pfaff: “Sinds die dag in 1978 was ik fan van je. En dat ben ik nog altijd. Onvoorwaardelijk” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

IN BEELD – Bekende Vlamingen waren te gast op première ‘Sneeuwwitje’ in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne

Wil je Manu Van Acker zien schitteren als de lakei? Of ben je benieuwd of de prins én prinses elkaar zullen kussen? Misschien beoordeel je graag de acteerprestatie van Karen Damen of Ruth Beeckmans? Indien je daarop telkens met een ‘ja’ reageert, dan moet je zeker tickets bestellen voor de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’ in Plopsaland De Panne.
The post IN

Lees meer »

Boete, rijverbod en proeven voor automobiliste met 2 promille in slaap achter stuur: “Je was murw door de alcohol, heel gevaarlijk”

Stilstaand, met draaiende motor maar met haar hoofd op de passagiersstoel in slaap. In die toestand kon een 33-jarige automobiliste uit Bavikhove (Harelbeke) in Kuurne door agenten aangetroffen worden. Ze bleek dronken en had bijna 2 promille alcohol in het bloed te hebben. “Je was murw door de alcohol”, kreeg ze alvast een stevige uitbrander van de politierechter.
The

Lees meer »

Gerdy Haes stopt als algemeen directeur van Zorgbedrijf Harelbeke

Zorgbedrijf Harelbeke zette een maand geleden de samenwerking stop met algemeen directeur Gerdy Haes. Dat raakte nu pas bekend. Dat het volgens sociale media wegens ‘toxisch leiderschap’ zou zijn, ontkent voorzitter Lynn Callewaert met klem. “Dat klopt absoluut niet. Er waren meningsverschillen rond de aansturing van het zorgbedrijf.”
The post Gerdy Haes stopt als algemeen directeur van Zorgbedrijf Harelbeke

Lees meer »

Triatlete Jonie Vanhoutte voor het eerst op de lange afstand

Jonie Vanhoutte staat zondag in Roth voor haar vuurdoop in een triatlon op de lange afstand. “Ik heb mij laten vertellen dat dit na Hawaï de tweede mooiste wedstrijd is. Qua beleving of op de berg staan is vergelijkbaar met de Tour de France.”
The post Triatlete Jonie Vanhoutte voor het eerst op de lange afstand appeared first on

Lees meer »

Onze gerechtsjournalist fileert de malaise bij West-Vlaams gerecht: “Vrouwe Justitia gaat met kopzorgen op vakantie”

Het gerechtelijk jaar 2023-2024 sluit vandaag af en voor velen binnen Justitie in West-Vlaanderen is dat met gemengde gevoelens. Het gesjoemel op het magistratenexamen in januari is een spijkerbom gebleken die een interne strijd aanwakkert binnen het West-Vlaamse parket en een domper op de toekomst zet. Bovendien heerst twijfel over de grondigheid waarmee het strafonderzoek naar de fraude gevoerd wordt.<br

Lees meer »

Het EK van Koen Casteels doorgelicht: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

Monaco belandt op ‘grijze lijst’ van witwasparadijzen

Monaco is op een internationale ‘grijze lijst’ beland van landen die niet genoeg doen tegen witwassen en terrorismefinanciering. Die status kan buitenlandse investeerders huiverig maken om daar zaken te doen, wat grote consequenties kan hebben voor onder meer de bankensector van de dwergstaat aan de Franse Rivièra.

Lees meer »

Zus van koningin Mathilde debuteert als actrice: “Ik wilde mijn angsten overwinnen”

Hélène d’Udekem d’Acoz (44), zus van koningin Mathilde, heeft een opvallende carrièrewissel gemaakt. De gewezen advocate debuteert als actrice. Het eerste toneelstuk waarin ze de hoofdrol speelt, gaat vanavond in première op het hoog aangeschreven festival van Avignon in Frankrijk. Een opvallende zet voor de gravin, die naar eigen zeggen aan een bijna verlammende verlegenheid lijdt.

Lees meer »

Wervik brengt passende hulde aan zes gepensioneerde personeelsleden: “Leuke cartoon als geschenk”

De huldiging van dit keer zes personeelsleden van stad Wervik die met pensioen gingen, vond voor het eerst plaats in de theaterzaal van gc Gilwe. De hulde verliep op een stijlvolle manier en bij elke afscheidnemende medewerker werd een verzameling cartoons geprojecteerd die ereburger André Nollet over de respectievelijke loopbaan en anekdotes tekende.
The post Wervik brengt passende hulde

Lees meer »