Het Land van Melk en Honing uit Nieuwkapelle maakt kans op ‘De Mooiste Koeienweide’: “Elke dag een feest voor de koe”

Dit najaar organiseert BioForum de verkiezing van ‘De mooiste koeienweide 2023.’ Een van de genomineerden is Het Land van Melk en Honing uit Nieuwkapelle, het biobedrijf van Johan Boussemaere en Isabel Delanote. Stemmen kan tot 3 december.

Met ‘De Mooiste Koeienweide’ wil sectororganisatie BioForum de inspanningen die biologische melkveehouders leveren voor dierenwelzijn en de biodiversiteit rondom hun bedrijf extra in de kijker zetten. Een professionele jury selecteerde drie Vlaamse biologische melkveehouders, onder wie dus Het Land van Melk en Honing. “We zijn vereerd dat we genomineerd werden. De organisatie is hier naartoe gekomen om een filmpje te maken over ons bedrijf”, zegt Johan Boussemaere (46). “We zagen ook de filmpjes van de andere genomineerden en ook daar zie je meteen de passie voor biolandbouw. We kennen intussen al een aantal collega’s dankzij BioForum. Zij proberen de bioboeren te verenigen, waardoor we kunnen bijleren en kennis kunnen uitwisselen.”

125 melkkoeien

Op de bioboerderij van Johan en Isabel Boussemaere-Delanote verblijven 125 Holstein Frisian melkkoeien. Ze startten hun landbouwbedrijf in 2003. In 2016 schakelden Johan en Isabelle over op biolandbouw. Hun bedrijf ligt in de schaduw van de IJzertoren. “We zijn de derde generatie en na 13 jaar besloten we om de gangbare landbouw achter ons te laten en ons te focussen op de biolandbouw. De gangbare landbouw ging een weg uit die niet de onze was. Het is uitgegroeid tot de moderne slavernij. Je moet elk jaar meer produceren om rond te komen. Dat is nefast voor iedereen, zowel voor de boer als voor het milieu. We zijn dan ook blij dat we de nieuwe weg zijn ingeslagen en staan nog steeds volledig achter onze keuze. We hebben geen kunstmest of sproeistoffen nodig.”

Omweiding

Hun koeien grazen volgens een omweidingssysteem op 26 percelen. “Koeien kunnen iets wat wij mensen niet kunnen dankzij hun vier magen kunnen zij gras verteren en maken er voor ons melk, vlees, leer, etc. mee. Wat wij wel kunnen verteren. Ze krijgen elke dag een vers perceel, dat is een feest voor die koeien: kop in de grond en grazen. Door het omweidingssysteem krijgt het gras telkens drie weken de tijd om zich verder te ontwikkelen. Dat is goed voor het gras, de bodem en de koeien. We zaaien op de percelen glasklaver en kruiden in en dat bloeit al vanaf het vroege voorjaar. Zo vinden ook de bijen, hommels en vlinders hun gading en leveren we als biologische melkveehouder een grote bijdrage aan de biodiversiteit. Nu zitten de koeien – door de overvloedige regen van de voorbije weken – binnen. Als het rond februari/maart weer droger is, kunnen ze weer naar buiten.”

100 procent West-Vlaams

Een klein deeltje van de melk die de koeien geven, wordt door de boerderij zelf onder andere verwerkt tot romige yoghurt of smeuïge rauwmelkse kazen van het type Gouda. “Onze producten kregen intussen het label ‘100 procent West-Vlaams’ kregen. Onze producten hebben een volle smaak. Je kan elke zaterdag terecht in onze hoevewinkel van 10 tot 12 uur.”

Het is een drukke job, ze zijn zeven op zeven bezig. “De koeien moeten dagelijks twee keer gemolken worden, waardoor het een dagelijkse bezigheid is. Het is fijn dat ik dezelfde passie kan delen met mijn vrouw.”

Stemmen

De winnaars van ‘De Mooiste Koeienweide’ worden begin december bekend gemaakt: er is een juryprijs die de meer professionele aspecten van de koeienweiden beoordeelt en een publieksprijs op basis van online stemmen. Wie stemt, maakt kans op een prijzenpakket met biologische producten. “We hebben een oproep gedaan op onze sociale media en maakten promotie in onze winkel”, aldus nog Johan, die wil blijven verder streven naar biologische landbouw en autonomie. “We willen blijven doorgaan op dit elan: zonder kunstmest en chemische bewerkingen en tevens ook nog energieneutraler worden.”

(API)

Meer info: www.hetlandvanmelkenhoning.be. Oude Zeedijk 9, 8600 Nieuwkapelle, [email protected]. Voor de publieksprijs kan er gestemd worden tot en met zondag 3 december 2023 via www.demooistekoeienweide.be.

The post Het Land van Melk en Honing uit Nieuwkapelle maakt kans op ‘De Mooiste Koeienweide’: “Elke dag een feest voor de koe” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Mobiele escape game rond dementie in Izegem

De werkgroep dementievriendelijke gemeente organiseert van 26 juni tot en met 6 juli een mobiele escape game rond dementie. ‘De tuin van Victoria’ geeft je een beter inzicht om dementie te begrijpen en vindt plaats in Kasteel Wallemote in de Kokelarestraat 85.
The post Mobiele escape game rond dementie in Izegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Banksy laat migrantenbootje crowdsurfen op Glastonbury

De anonieme kunstenaar Banksy heeft een opblaasbaar bootje met poppen van migranten laten crowdsurfen op het Britse festival Glastonbury. Dat gebeurde gisteren tijdens het optreden van de band IDLES, waardoor fans in eerste instantie dachten dat het om een stunt van de band zelf ging. Het is niet de eerste keer dat een werk van Banksy op het festival opduikt.

Lees meer »

Confrontaties tussen Duitse betogers en politie nabij AfD-conferentie in Essen

In de stad Essen, in het westen van Duitsland, zijn betogers slaags geraakt met politieagenten nabij de jaarlijkse partijconventie van het radicaal-rechtse Alternative für Deutschland (AfD). De betogers probeerden de start van de tweedaagse conventie tegen te houden door de toegangswegen te blokkeren en partijafgevaardigden de weg te versperren. Volgens de Duitse media zouden 80.000 tot 100.000 mensen meebetogen tegen

Lees meer »

Frankrijk heeft met Maignan een ‘bunker‘, maar Duivels rekenen op Casteels: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

Ward Vergote (Visie) geschorst als burgemeester van Moorslede

Ward Vergote, burgemeester van Moorslede, is geschorst voor de resterende duur van de huidige gemeentelijke bestuursperiode, zo besloot Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten, gebaseerd op een hoorzitting, het tuchtverslag van de gouverneur en een eerder vonnis van de rechtbank van eerste aanleg in december 2023. “Ward Vergote heeft als burgemeester een bewezen tuchtfeit gepleegd door privébelangen te vermengen

Lees meer »

“Een dag ‘Het eiland’ niet gequoot, is een dag niet geleefd”: fans vieren populaire tv-reeks in coworking op Antwerpse Meir

Trivial time, groene dassen en ‘ne ring op een Düsseldorf’: fans van Het eiland kunnen nog tot eind juli in de voetsporen treden van Guido, Michel, Frankie en Alain en de werksfeer opsnuiven bij Cynaaaal-GOGO. Omdat de reeks 20 jaar bestaat, opende streamingdienst Streamz ‘Coworking Het Eiland’ op de Antwerpse Meir. (En dat is geen) zever, gezever.

Lees meer »