Geluidsmeting toont effect van grondberm langs E17 aan, maar niet alle buren zijn tevreden

Vorig jaar richtte het Agentschap Wegen en Verkeer een vijf meter hoge gronddam in tussen de E17 en het Villapark. Recente metingen tonen aan dat het geluidsniveau in de wijk gedaald is. “We kunnen de berm dus positief evalueren”, reageert schepen van Mobiliteit Philip Himpe (CD&V). Enkele buren melden wel dat ze net meer hinder ondervinden.

Het dossier en protest van enkele omwonenden tegen geluidsoverlast sleepten zo’n dertig jaar aan tot het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in mei 2022 begon met de aanleg van een geluidswerende grondberm langs de E17, tussen de Galgestraat en de Wortegemseweg. De berm is vanaf het niveau van de autosnelweg vijf meter hoog en in totaal 600 meter lang.

De groene gronddam moest de geluidsoverlast voor de bewoners van het Villapark reduceren. Recent onderzoek toont aan dat het geluidsniveau gedaald is. Op 15 september voerde het AWV namelijk geluidsmetingen uit in het Konijneveld, De Galgewegel en de Groendreef. De resultaten werden vergeleken met de vorige metingen uit 2014.

Groot verschil

“In de Galgewegel is het geluidsniveau met 9,2 tot 10,8 decibel afgenomen, in de Groendreef met zo’n 7 tot 8,2 decibel en in het Konijneveld met 4,9 decibel. Deze resultaten overtreffen de verwachtingen, we kunnen de gronddam dus positief evalueren”, reageert schepen van Mobiliteit Philip Himpe (CD&V).

“Vijf tot bijna elf decibel klinkt misschien niet veel, maar dat is toch een groot verschil. Het geluid kan uiteraard niet volledig verdwijnen, de drukke snelweg ligt hier nu eenmaal vlak naast.” Boven op de berm groeien momenteel struiken en bomen. “Die gaan geen geluid tegenhouden maar wel extra stof.”

940.000 euro

Ook schepen van Financiën Rik Soens (CD&V) reageert tevreden. “Voor de aanleg van de berm hebben we eerst stukken privégrond moeten overkopen. De werken zelf bedroegen in totaal zo’n 940.000 euro, 55 procent daarvan werd gefinancierd door het AWV.”

“De resultaten overtreffen de verwachtingen”

Voor sommige buren bracht de gronddam net een averechts effect teweeg. “Onze situatie is verslechterd”, reageren Willy De Meyer (66) en Roos Decru (66) uit de Galgewegel. “We hadden vroeger tussen ons huis en de snelweg grote bomen staan, die hielden erg veel tegen. Ze hebben die gesnoeid om de berm te kunnen inrichten. Maar daardoor werd de geluidsoverlast voor ons net erger. Wij hebben nochtans nooit geklaagd over het lawaai.”

Uitlaatgassen

“Wij wonen hier al veertig jaar en zijn de nu de dupe”, zucht Willy. “We sliepen vroeger aan de straatkant, maar nu gaat dat niet meer met het geluid dus hebben we onze slaapkamer achteraan ons huis ingericht.” “We merken ook veel meer hinder van uitlaatgassen”, meldt Roos. “Ik kamp met longproblemen en voel het verschil. Als ik in de zomer tot aan de brievenbus wandel, voel ik dat meteen aan mijn ademhaling.”

“Voor andere delen van deze straat, en de wijk ernaast, zal de situatie inderdaad verbeterd zijn. Maar de berm komt bij ons tot aan de oppervlakte, dus het maakt geen verschil. Integendeel, alle bomen zijn weg die het geluid vroeger tegenhielden”, gaat Willy verder. “We hebben dat gemeld aan de Vlaamse regering, maar denk maar niet dat ze naar ons zouden luisteren.”

Afval in de berm

“Ze doen gewoon wat ze willen. Er werd bovendien heel wat afval in de berm verwerkt. Ik heb hier meermaals grote steenbrokken, palen, autobanden, bouwafval en plastic gevonden. Tijdens het opruimen verzamelde ik dat zodat ze het daags nadien konden ophalen, maar ik zag ze het gewoon in de berm steken, ongelooflijk. Geen wonder dat de nieuwe plantjes niet groeien. Wij zouden zoiets moeten doen, we worden verplicht om gans de boel te saneren.”

The post Geluidsmeting toont effect van grondberm langs E17 aan, maar niet alle buren zijn tevreden is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Luitenant Luc Dorme, de laatste van vijf brandweerman broers, gaat na 49 jaar op pensioen bij de brandweer

Na een loopbaan van maar liefst 49 (!) jaar neemt luitenant Luc Dorme uit de Emiel Huysstraat in Geluwe eind juli afscheid van het vrijwillig brandweerkorps. De postoverste werd zondagmorgen verrast door zijn collega’s. Met loeiende sirenes rukten ze om luitenant Luc op te pikken voor een niet-alledaagse oefening. Met dank aan de kinderen en kleinkinderen die slachtoffer speelden tijdens

Lees meer »

Cercle Brugge heeft met Ibrahim Diakité een nieuwe rechtsachter

Cercle Brugge heeft een akkoord bereikt met de 20-jarige Ibrahim Diakité. Hij ondertekende een contract voor vier seizoenen tot medio 2028. Hugo Siquet verliet als rechtsachter groen-zwart na een uitleenbeurt en keerde terug naar het Duitse Freiburg. Diakité zal zijn plaats innemen.
The post Cercle Brugge heeft met Ibrahim Diakité een nieuwe rechtsachter appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Amerikaanse drones boven Zwarte Zee vergroten risico op directe confrontatie tussen Rusland en NAVO”

Vluchten van Amerikaanse militaire drones boven de Zwarte Zee vergroten het risico van een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie gezegd. Vermoed wordt dat de drones gebruikt worden om “doelen aan te wijzen voor de precisiewapens die door het Westen geleverd worden”. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Onderwijsdeskundige Chris Deloof (64) uit Brugge gaat met pensioen

Voor Chris Deloof, onderwijsdeskundige Flankerend Onderwijsbeleid bij Stad Brugge zit niet enkel het schooljaar er bijna op, maar binnenkort ook haar goedgevulde professionele loopbaan. Over enkele weken wordt ze 65 jaar en dan trekt ze definitief de deur van haar kantoor in de Hoogstraat achter zich dicht.
The post Onderwijsdeskundige Chris Deloof (64) uit Brugge gaat met pensioen appeared

Lees meer »

Rammstein spartelde bij zonlicht, maar werd net als horror en porno steeds lekkerder bij nacht

Het mocht weer ranzig. Een grote baby stierf in de vlammen van een kinderkoets. Met ‘Pussy’ keerde een klassieker uit ballingschap terug en de fallus werd een kanon, maar sproeide als vanouds. Zanger Till Lindeman torste vorig jaar in Brussel nog een vermoeden van seksueel roofdier. In Oostende kwam Rammstein zonder zorgen. En aanvankelijk ook zonder ‘stürm’ en al helemaal

Lees meer »

Militaire staatsgreep in Bolivia lijkt afgewend: generaal opgepakt na binnenvallen van presidentieel paleis

De militairen die zich woensdag in Bolivia verzameld hadden bij het presidentieel paleis in La Paz en er door president Luis Arce van beschuldigd werden een staatsgreep te willen plegen, zijn weer vertrokken. Dat deden ze nadat president Luis Arce nieuwe militaire leiders had benoemd te midden van wat regionale leiders hebben veroordeeld als een poging tot staatsgreep.

Lees meer »

GO!-basisschool Stene sluit schooljaar af met Olympische Spelen

GO!-basisschool Stene aan de Steensedijk sloot het schooljaar sportief af met Olympische Spelen voor alle leerlingen en het uitwuiven van meester Bernard Jonckheere, die op welverdiend pensioen gaat.
The post GO!-basisschool Stene sluit schooljaar af met Olympische Spelen appeared first on KW.be.

Lees meer »