De snelste meisjes wonen in Beselare: zussen Van Hollebeke en Betine Kesteloot winnen medailles op BK veldlopen

Drie medailles en een vijfde plaats in vier verschillende categorieën, dat was de mooie oogst van Fran, Fien en Febe Van Hollebeke en Betine Kesteloot op het BK veldlopen in Hulshout. De atletes van Flac Ieper komen allemaal uit Beselare.

Fran Van Hollebeke (14) is de oudste van het viertal. Ze loopt bij de tweedejaarscadetten. Zij kon voor de derde keer op rij Belgisch kampioen worden. Fran liep de 3.150 meter in 11 minuten en 29 seconden. Er finishten 69 atletes. Zilver was voor Léonie Henderieckx op één seconde, Elise Pletinck nam brons op vier tellen.

“De lastigste van mijn drie titels, maar ze doet ook het meeste deugd” – Fran Van Hollebeke

De voorbereiding naar het BK liep echter niet van een leien dakje. “Het was een groot doel dit jaar, maar ik werd ziek tijdens de aanloop naar het BK. Maandag stond ik op met 39 graden koorts en startte ik een antibioticakuur op. Tegen donderdag was het beter, maar vrijdag kende ik weer een dipje. Uiteindelijk kreeg ik zaterdag weer meer kleur, maar ik wist niet wat het zou geven. Ik heb tot het uiterste moeten gaan. Het was een zwaar parcours, maar ik vond het leuk. Uiteindelijk kon ik nipt de tweede voor blijven. Ik ben blij dat ik het tot een goed einde kon brengen, want ik beschikte niet over de krachten die ik normaal had. Het was de lastigste van de drie Belgische titels, maar ze doet ook het meeste deugd. Na het BK was het tijd om even rust in te bouwen en te recupereren van deze hectische week”, zegt Fran, die in het derde middelbaar van het College in Ieper, zit. “Eerder won ik ook al in Roeselare en Waregem. Ik hoop dat ik volgend jaar mijn vierde Belgische titel op rij kan behalen.” Het BK was ook de selectiecross voor het EK. “Ik ben nog te jong al mee te doen aan een EK, maar dit is wel een verre toekomstdroom.”

De medaillewinnaars werden bij Flac Ieper letterlijk in de bloemetjes gezet. © EF

Frans zus Fien is 12 jaar en zij haalde zilver bij de miniemen op een totaal van 77 finishers. Na 1.600 meter finishte ze slechts één seconde na winnares Chloë Van Weyenberg. “Ik ben heel tevreden. Mijn eindsprint is een van mijn sterktes en in tegenstelling tot Roeselare was ik nu wel meteen mee voorin. Het was een spannende strijd met de eerste en de derde. De derde Olivia Verbiest eindigde slechts één seconde na mij.”

Criterium

“In het begin struikelde ik bijna toen iemand me wilde voorsteken. Gelukkig kon ik recht blijven en verloor ik geen onnodige energie. Naast het lopen supporterde ik nog voor mijn zussen en voor Betine. De komende weken staat alles nog in het teken van het crosscriterium. Twee jaar geleden kon ik het criterium winnen. Er is nog het provinciaal kampioenschap voor eigen volk in Ieper en Vlaams kampioenschap. Het zijn soms verre verplaatsingen, maar gelukkig kunnen we altijd op mama en papa rekenen. Zonder hen zou het niet lukken”, aldus Fien, die atletiek vroeger combineerde met turnen. “Nu doe ik enkel nog demo bij We Gym Together in Geluwe en Wervik. Ik geef ook les aan de kleuters”, geeft de leerlinge van het eerste middelbaar in het Lyceum in Ieper nog mee.

Supertrots

Ook hun jongste zus Febe (9) deed een gooi naar een podiumplek bij de pupillen. “Ze werd vierde of vijfde, het is niet helemaal duidelijk”, zegt papa Ben Van Hollebeke. “Febe struikelde over de eerste registratiebalk en intussen kon er nog een andere loopster haar voorbij. Sowieso mag ook zij weer terugblikken op een mooie wedstrijd. We zijn apetrots op alle drie.”

Tevreden met brons

Naast de familie Van Hollebeke mocht ook de familie Kesteloot uit het heksendorp feestvieren. Betine Kesteloot (13) liep bij de eerstejaarscadetten naar een bronzen plak. Betine liep 3.150 meter in 12 minuten. “Het was de eerste keer dat ik meer dan drie kilometer liep tijdens een veldloop”, vertelt de leerlinge van het tweede middelbaar in het Lyceum van Ieper. “Het is al drie jaar op rij dat ik brons haal. Dit keer was het op een modderig en superlastig parcours. Ik ben tevreden met brons, maar mocht het later op het seizoen geweest zijn, zat er misschien een tweede plaats in. Traditioneel is het BK pas in februari. Dan is het de laatste cross van het seizoen en kan je er volledig naartoe werken.”

Betine is al zes jaar lid van Flac Ieper. “Ik train drie à vier keer per week. De zussen Van Hollebeke zijn goeie vriendinnen en trainingsmaatjes. In de zomer loop ik ook op de piste en ik combineer atletiek met de Chiro in Beselare”, aldus Betine, die uit een sportief nest komt. “De sportieve microbe kregen we mee van onze ouders en we krijgen ook alle kansen om onze favoriete sport te beoefenen.”

The post De snelste meisjes wonen in Beselare: zussen Van Hollebeke en Betine Kesteloot winnen medailles op BK veldlopen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Triënnale Kortrijk van start: parcours van 5 kilometer met 23 kunstwerken op 14 locaties

Zaterdag ging de derde editie van de Triënnale Kortrijk van start. Die heeft als thema After Paradise: wat na het ‘paradijs’? Curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck nodigen een twintigtal nationale en internationale kunstenaars uit om op veertien binnen- en buitenlocaties in het centrum van Kortrijk hedendaagse kunstinstallaties te installeren.
The post Triënnale Kortrijk van start: parcours van 5

Lees meer »

KIJK. Justin Timberlake maakt mopje over dronken rijden tijdens concert

Justin Timberlake maakte tijdens zijn concert in Boston een mopje over zijn arrestatie van vorige week. De zanger werd in de boeien geslagen nadat hij onder invloed van alcohol aan de kant werd gezet door een politieagent. Daarvoor moet Timberlake, die beweert slechts één Martini gedronken te hebben, zich eind juli verantwoorden in de rechtbank. Het gênante moment was voer

Lees meer »

Peuter verdrinkt thuis in kinderzwembad

Het West-Vlaamse parket is een onderzoek gestart naar de dood van een peuter van 1 jaar. Het jongetje verdronk in een zwembadje bij hem thuis in de tuin. “Alles wijst op een tragisch ongeval”, zo zegt parketwoordvoerster Griet De Prest.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuwe balans: al 37.834 doden in Gazastrook – VN-Veiligheidsraad eist dat Houthi’s aanvallen op schepen stoppen

De VN-Veiligheidsraad heeft een resolutie goedgekeurd waarin wordt geëist dat de Houthi-rebellen in Jemen alle aanvallen op schepen stopzetten. Ook dringt de raad erop aan dat de verstoring van de maritieme veiligheid in de essentiële waterweg langs Jemen dringend wordt aangepakt. Lees hier de ontwikkelingen van zaterdag 29 juni terug.

Lees meer »

“Ik twijfel aan de toekomst met Tedesco”

De Rode Duivels verloren met 1-0 van Frankrijk en zijn uitgeschakeld op het EK. Onze analist Marc Degryse is scherp voor Lukaku en co, maar vooral Tedesco wordt niet gespaard. “Zijn keuzes waren te ver gezocht, hij hield het niet simpel. Maar ook in de omgang en qua uitstraling heeft hij niet gescoord.”

Lees meer »

Ruth Beeckmans niet akkoord met werkplanning van ‘Sneeuwwitje’-collega Manu Van Acker: “Ik schrijf een briefje dat je niet moet gaan”

Vanaf vandaag kan je in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne naar de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’ gaan kijken. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje. Reporter Jarne was erbij op de grote première en kon spreken met de hoofdcast. Bekijk het in deze nieuwe Showbits.

Lees meer »

Biden in eerste tv-interview sinds rampzalig verlopen debat: “Ik stap alleen uit de race als de Heer mij persoonlijk komt vertellen dat ik dat moet doen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn eerste televisie-interview na zijn zwakke optreden tijdens het debat met Donald Trump op 27 juni aangegeven dat hij ziek was tijdens dat debat. “Ik voelde me verschrikkelijk”, zei Biden in gesprek met zender ‘ABC’. Biden maakte ook nogmaals duidelijk dat hij niet overweegt om uit de race om het presidentschap te stappen.

Lees meer »

Oppositie vol ongeloof nadat Wilders eigen premier “slappe hap” noemt: “Schoof werd eerst vernederd en dan gevierendeeld”

In de Nederlandse Tweede Kamer heeft PVV-leider Geert Wilders de kersverse premier Dick Schoof aangevallen op de tweede dag van het regeringsdebat over het nieuwe kabinet. Volgens Wilders neemt Schoof niet genoeg afstand nemen van aantijgingen uit de oppositie die ministers racistisch noemen. Hij noemde het optreden van de premier “slappe hap”, wat hem niet in dank werd afgenomen door

Lees meer »

Pop-upcinema ‘Lumière aan zee’ in Knokke-Heist succesvol gestart: “Mooiste verhalen naar breed publiek brengen”

De officiële opening van de pop-upcinema ‘Lumière aan zee’ in Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist woensdagavond was een groot succes. De rode loper lag uitgerold, klaar om de enthousiaste bezoekers te verwelkomen. Nog tot en met 25 augustus biedt Lumière aan zee een zorgvuldig gecureerd aanbod van familiefilms, arthouse, blockbusters en gerestaureerde klassiekers.
The post Pop-upcinema ‘Lumière aan zee’ in

Lees meer »

Ruim 5.400 studenten leggen toelatingsexamen af voor arts, een forse stijging: “Opleiding verdraagt zulke grote schokken niet”

5.477 studenten leggen vandaag het toelatingsexamen af voor arts. Morgen zijn er 1.767 kandidaten voor het toelatingsexamen tandarts, donderdag zijn 708 kandidaten voor het examen dierenarts. Nooit eerder waren er zo veel inschrijvingen voor de toelatingsexamens. "Dat gaat een hele opdracht worden voor de faculteiten van dit land", zegt Piet Hoebeke, decaan aan de UGent.

Lees meer »