Wevelgem weer vrij van wateroverlast: “Al bij al goed gevoel bij hoe we met kritieke toestand omgingen”

Het zwaartepunt lag en ligt dan wel in het IJzerbekken, ook Wevelgem kreeg heel wat water te slikken afgelopen dagen. De overlast lijkt nu voorbij. Alle straten gaan weer open. De gemeente kijkt na een eerste evaluatie positief terug op het geleverde werk. “Blijft in ons achterhoofd bij geplande werken.”

De afgelopen anderhalve week was het alle hens langs de Heulebeek in Gullegem en vooral Moorsele. Afgesloten, blanke straten, ontoegankelijke paadjes, overstroomde akkers. Het epicentrum van de ramp ligt dan wel in het IJzerbekken, ook in Wevelgem kregen ze heel wat water te slikken.

Alle straten opnieuw vrij

Maandag kwam uiteindelijk het bericht dat alle straten weer vrijgegeven worden. “In de Vrijstraat onder de brug van de A19 staat wel nog wat water, maar in de omgeving van de Heulebeek konden we alles openstellen”, zegt burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V). “Ook de kinderen van basisschool De Waterlelie konden weer naar hun vertrouwde stek.”

Maandag was er een debriefing na het vele werk dat werd verzet. De eerste balans die werd opgemaakt, was positief. “Vroeger stond Moorsele onder water als er 50 liter regen viel, nu was dat meer dan het dubbele en hebben we het goed doorstaan. We hebben dus een goed gevoel bij hoe we omgegaan zijn met de kritieke toestand. De samenwerking tussen alle diensten verliep vlot. Wel volgt er nog een echte evaluatie.”

Wevelgem klaar voor toekomstige regenperiodes?

Voorspeld wordt dat in de toekomst zulke regenperiodes vaker zullen voorkomen. Is Wevelgem gewapend tegen zoveel natuurgeweld? “Uiteindelijk merken we dat de zaken die al werden uitgevoerd hun nut hebben getoond – ik denk aan de verbreding langs het Groen Lint en het overstromingsgebied dat voorzien is nabij de Ledegemstraat. Enkel wat de keermuur langs het Groen Lint betreft, was de situatie kritiek. Het heeft gewerkt, maar dat moeten we zeker bekijken.”

Naast die keermuur zal er in de toekomst rekening gehouden worden met dergelijke mogelijke wateroverlast. “We blijven dat in ons achterhoofd houden. In het kader van de Heerlijke Heulebeek moet de Heulebeek aan de oostkant van Moorsele nog verbreed worden en komt er extra buffering. Die werken worden wellicht versneld, maar daar zijn ook de Vlaamse Milieumaatschappij en de provincie aan zet.”

Ook bij de centrumvernieuwing van Gullegem krijgt de Heulebeek extra aandacht. “De bestaande koker van de beek wordt opengetrokken tot aan de kerk. Net als in het centrum van Moorsele zal het water veel meer ruimte krijgen.” (JDr)

The post Wevelgem weer vrij van wateroverlast: “Al bij al goed gevoel bij hoe we met kritieke toestand omgingen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Blankenbergse oppositie vraagt duidelijkere signalisatie autoluw centrum

De Blankenbergse oppositiepartij CD&V verlangt van de meerderheid dat het autoluw centrum beter aangegeven zou worden. “De communicatie is ondermaats en verwarrend. Het stadsbestuur misbruikt het woord ‘veiligheid’ om de stadskas te vullen”, klinkt het. De partij zette daarom zelf een actie op het getouw.
The post Blankenbergse oppositie vraagt duidelijkere signalisatie autoluw centrum appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sterkte aan de nieuwe premier van Nederland

“Dat de Nederlandse oppositie premier Dick Schoof zou proberen pakken op zijn afgemeten ambtelijke stijl en onervarenheid als debater, was te verwachten”, schrijft politiek journalist Astrid Roelandt. “Maar als de meerderheid hem hetzelfde verwijt, dan moet ze toch vooral in eigen boezem kijken. Als je een ‘felle bek’ wil, zet er dan een doorwinterde politicus en geen ambtenaar.”

Lees meer »

Met ‘LICHT’ geven Ingeborg en David Vandyck op 22 december een uniek kerstconcert in Concertgebouw Brugge

Op zondag 22 december 2024 kan je om 18 uur in het Concertgebouw Brugge terecht voor ‘LICHT’, een uniek kerstconcert van Ingeborg en David Vandyck. Op het podium staat een 5-koppige liveband die regelmatig wordt versterkt met het 60-koppige Brugse jeugdkoor ‘Fioretti’. Het inspirerende kerstverhaal wordt afgewisseld met liedjes die ontroeren of aanzetten om mee te zingen. Met ‘LICHT’ willen

Lees meer »

“Backstage moedermelk afkolven en dan zonnebrillen verkopen: pure rock-’n-roll”. Eline De Munck baat pop-upshop uit op festival

Haar eerste Rock Werchter als mama. “En dat doet iets met mij, ik heb voor het eerst de balans gevoeld tussen mama zijn en mezelf”, vertelt Eline De Munck (36). Terwijl baby Colette (bijna 4 maanden) thuis bij haar meter ligt te slapen, is mama aan het werk. Dubbele shift zelfs, want tussen het verkopen van haar limited collectie RW-zonnebrillen,

Lees meer »

Lieva (55) verloor haar twee benen in een ongeval, net als slachtoffer van Nick Bril: “Nog elke ochtend denk ik: zouden ze er weer aangegroeid zijn?”

Een half jaar nadat Nick Bril met zijn terreinwagen over hem reed en hij zijn twee benen verloor, mag Joe Claridge (37) het ziekenhuis verlaten. Hij gaat rechtstreeks naar het befaamde revalidatiecentrum in Pellenberg. Om er te leren stappen op beenprothesen. Lieva Vervoort (55) moest zes jaar geleden hetzelfde doen en heeft goeie raad voor Joe: “Zorg dat je er

Lees meer »

Zomerbar Roots zorgt weer voor vakantiesfeer: “Dit moet weer gezelligste plekje van Kuurne worden”

Vanaf vrijdag 5 juli wordt het vakantiegevoel opnieuw extra opgewekt in de idyllische zomerbar Roots, gelegen aan de vesten van de Kuurnse Leie. Jan-Willem Heggermont, Niels Daelman, Mathieu Vanooteghem en Reiner Van Wonterghem waren afgelopen week nog druk bezig om de laatste details af te ronden voor de opening.
The post Zomerbar Roots zorgt weer voor vakantiesfeer: “Dit moet

Lees meer »

Maud D’Heedene aan de start van het PK meerkamp

Maud D’Heedene doet dit weekend mee aan het PK meerkamp in Ieper. De tweedejaarsminiem van AC Hoppeland kende een sterke aanloop met mooie prestaties tijdens de Nacht van de Atletiek en de kermismeeting in eigen club.
The post Maud D’Heedene aan de start van het PK meerkamp appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. “Dit is onmenselijk”: youtuber IShowSpeed aangevallen in Noorwegen, fans trekken zijn haar uit en gooien met urine

De 19-jarige youtuber IShowSpeed, wiens echte naam Darren Watkins Jr. is, is woensdag in Oslo aangevallen op straat. Een grote menigte stond hem buiten een souvenirwinkel op te wachten. Toen hij naar de auto probeerde te lopen, werd er plotseling aan zijn haar getrokken en sprong een fan bovenop hem. Daarnaast kreeg hij ook urine over zich heen. Watkins noemt

Lees meer »

Mysterieuze cirkels in de lucht doen Berlijners speculeren over aliens, maar het antwoord is minder spectaculair

De inwoners van Berlijn hebben woensdag verschillende zwarte cirkels in de lucht gespot. Op sociale media doken al snel video’s op met speculaties over ufo’s en aliens, maar het echte antwoord is veel minder spectaculair. De ringen zouden afkomstig zijn van roet en/of uitlaatgassen. “Ze ontsnappen wanneer er een explosie op de grond plaatsvindt. Dit gebeurt in de industrie of

Lees meer »