Verhuist orthodoxe gemeenschap binnenkort naar kerk op de Zilverberg?: “ Zou naar faciliteiten en bereikbaarheid veel beter zijn”

Momenteel zijn er gesprekken lopende tussen de Roemeens-Orthodoxe kerk en het bisdom Brugge omtrent een verhuis naar de Sint-Henricuskerk op de Zilverberg in Roeselare. “Er is nog niets definitiefs, maar het is belangrijk dat deze christenen ook ergens een thuis vinden”, klinkt het.

De voorbije weken gonsde het van de geruchten omtrent de Sint-Henricuskerk op de Zilverberg in Roeselare. Onlangs werd er nog een infovergadering georganiseerd omtrent de invulling van de kerk, maar die lokte weinig volk.

Deken Renaat Desmedt schept duidelijkheid: “Momenteel zijn er gesprekken lopende tussen de Roemeens-Orthodoxe kerk en het bisdom. Er is nog niets officieel, maar de kans bestaat dat de geloofsgemeenschap straks haar onderkomen vindt in de kerk op de Zilverberg.”

Christenen

De 3.000 Roemenen vormen al jarenlang de grootste buitenlandse bevolkingsgroep in Roeselare. “De orthodoxe gemeenschap is al erg lang in Roeselare. Zij zijn ook christenen en volgen hetzelfde evangelie als wij binnen de katholieke kerk. Het is dan ook belangrijk dat ook zij een thuis vinden voor hun vieringen”, aldus de deken.

Moest de Roemeense-Orthodoxe kerk haar intrek nemen op de Zilverberg dan zouden er op die plek geen katholieke vieringen meer doorgaan.

De Vijfwegen

De zoektocht naar een geschikte locatie voor de geloofsgemeenschap bleek de voorbije jaren niet zo evident. De Roemeens-Orthodoxe kerk vond in het verleden onder ander haar onderkomen in De Bremstruik in de Arme-Klarenstraat in Roeselare. Ruim twee jaar geleden verhuisde men naar de kerk op de Vijfwegen bij Staden. “Een noodoplossing omdat er op dat ogenblik niet genoeg ruimte was in De Bremstruik. Het was de bedoeling dat men hier enkele maanden zou blijven, maar tot op vandaag is de geloofsgemeenschap hier nog”, aldus Marcel Lauwers, voorzitter van de kerkfabriek op de Vijfwegen.

Hij hoopt dat er zo snel mogelijk een oplossing gevonden wordt voor de Roemeens-Orthodoxe kerk. “Ik heb er zeker niets op tegen dat men hier diensten houdt, want die lokken telkens behoorlijk wat volk. Momenteel betaalt men echter niets voor het gebruik van de kerk en dat terwijl andere gebruikers hier wel betalen voor begrafenissen of huwelijken. Dat stoot me wel een beetje tegen de borst.”

Sowieso is het niet duidelijk hoe lang er nog kerkelijke vieringen kunnen doorgaan op de Vijfwegen. De gemeente Staden wil er in de toekomst evenementen laten doorgaan.

Tradities

Binnen de Roemeense gemeenschap hoopt men dat er snel een doorbraak komt. “Voor de Roemenen is de kerk nog erg belangrijk. Tradities dragen we hoog in het vaandel. Momenteel huizen we inderdaad nog op de Vijfwegen, maar een plaats in Roeselare zou naar faciliteiten en bereikbaarheid veel beter zijn”, aldus Florin Pop, spreekbuis van de Roemeense gemeenschap in Roeselare.

The post Verhuist orthodoxe gemeenschap binnenkort naar kerk op de Zilverberg?: “ Zou naar faciliteiten en bereikbaarheid veel beter zijn” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Zware botsing met twee personenwagens in Alveringem

Zondagavond kwam het tot een zware botsing tussen twee personenwagens ter hoogte van de Lampernissesteenweg en de Steendamstraat op het grondgebied van Alveringem.
The post Zware botsing met twee personenwagens in Alveringem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bewoners WZC Sint-Monica genieten samen van Rammsteinconcert: “Normaal tegen zeven uur in ons bed, maar vandaag rocken we mee!”

Ook de bewoners van woonzorgcentrum Sint-Monica ‘De Drie Plantanen’ in Oostende zijn in de ban van Rammstein: nadat ze afgelopen week de opbouw van de festivalweide vanaf de eerste rij meevolgden, rockten ze vanavond tijdens het concert mee vanop hun balkon, ook al kunnen ze de band niet zien. “Het is de eerste keer dat we Rammstein aan het werk

Lees meer »

“Mensen worden afgeslacht en het kan nog erger worden”: Antwerpse cafébaas bibbert op vakantie in Kenia door hevige rellen

In Kenia zijn afgelopen week ernstige onlusten uitgebroken. Antwerpenaar Robert Vinck, cafébaas in Hemiksem, vertrok maandag nietsvermoedend op vakantie naar het Oost-Afrikaanse land. Momenteel zit hij nog altijd ‘gegijzeld’ in zijn hotel in een residentiële wijk van hoofdstad Naïrobi. “Je hoort dat het op elk moment opnieuw kan escaleren en dat het nog erger kan worden.”

Lees meer »

WEERBERICHT. Van “zweten” vandaag naar “drukkend warm” morgen, dan passeert koufront dat ons weer koeler maakt. Het blijft wel droog en vrij zonnig

Opnieuw een warme, zonnige dag vandaag. En we knallen er nog een graadje bij. De temperaturen gaan tot 29, zelfs 30 graden. Wie de Rode Duivels op groot scherm gaat zien, zal misschien even hard zweten als Lukaku en co! “Geleidelijk zien we wel dat het slecht weer begint te worden rond de Alpen”, zegt weerman Frank Duboccage. “Dat zou

Lees meer »

Grenswegen gesloten tijdens EK-match Frankrijk-België: “Om risico’s op ordeverstoring en vandalisme zoveel mogelijk te beperken”

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België maandag — in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland — zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.

Lees meer »

“Het etiket van oma lijkt haar niet te deren”: ‘ijdeltuit’ Rania van Jordanië kijkt volop uit naar de geboorte van eerste kleinkind

Het is een bijzonder jaar voor het Jordaanse koningspaar. Niet alleen zit koning Abdullah II (62) een kwarteeuw op de troon, ook verwachten hij en z’n echtgenote Rania (53) deze zomer hun allereerste kleinkind. Schoondochter Rajwa (30) is hoogzwanger en volgens kroonprins Hussein (29) loopt zijn moeder over van opwinding: “Ze is weken geleden al babyspullen beginnen kopen.”

Lees meer »