Sociale kruidenier moet mensen in Zonnebeke bij elkaar brengen

Steeds meer mensen doen beroep op de voedselbank in Ieper. Schepen Joachim Jonckheere (#Team8980) wil die voedselbank dan ook dichter bij de eigen inwoners van Zonnebeke brengen. In de zoektocht naar een geschikt pand kwam de woning in de Kraaiveldstraat naast PC de Craeye in Passendale op de radar.

Van 55 naar 90 gezinnen

“Steeds meer inwoners worden geconfronteerd met financiële problemen en openen het recht op voedselhulp”, aldus schepen Joachim Jonckheere. “In 2020 ging het om 55 gezinnen, in 2021 om 65, in 2022 om 78 en in 2023 openden al 90 gezinnen het recht op voedselhulp. Nu kunnen ze terecht bij de voedselbank in Ieper. Door het stijgend aantal gebruikers lijkt het ons een logische stap om dit ook dichter bij onze eigen inwoners te gaan aanbieden. In de zoektocht naar een geschikt pand kwam de woning in de Kraaiveldstraat naast PC de Craeye op de radar. De eigenaar, vzw de Craeye, was akkoord om dit pand via een overeenkomst ter beschikking te stellen. We huren de woning vanaf 1 januari 2024 voor 600 euro per maand en dit voor 9 jaar.”

De praktische levering van de voedseloverschotten zal gebeuren via Foodsavers Westhoek. Zij verzamelen voedseloverschotten en leveren deze ter plaatse. Ze focussen zich op het leveren van kwalitatieve voedselhulp en maken gebruik van sociale tewerkstelling. Ook met lokale spelers die soms kampen met voedseloverschotten willen we samenwerken. In 2023 bedroeg de bijdrage 9.831 euro Het pand zal ingezet worden voor de werking van de sociale kruidenier, maar evenzeer willen we inzetten als een plek waar ontmoeting gestimuleerd wordt en waar mensen elkaar laagdrempelig kunnen ontmoeten: met of zonder hulpvragen.

Kritiek bij oppositie

De ligging van het pand, naast het ontmoetingscentrum, dicht bij de jeugdlokalen en het woonzorgcentrum geeft ook extra opportuniteiten om samenwerking in het kader van Zorgzame Buurten. De oppositie had vooral kritiek op de prijs en het gebouw. “Dat gaat ons 27.000 euro kosten en jaarlijks 17.000 euro. Het opgemaakte contract vertoont veel hiaten. Er zijn andere manieren om de mensen te helpen”, stelde Koen Descheemaeker (N-VA).

Luk Hoflack (InSamenSpraak) had problemen met het gebouw. “De huur is niet opzegbaar. We moeten geld inbrengen voor verfraaiing en we hebben als gemeente toch andere gebouwen zonder dat we moeten huren. Ik denk aan de notariswoning, schoolhuizen enzovoort.” Beiden waren ook van mening dat het voor de bewoners van Zandvoorde of Geluveld dichter is naar Ieper dan naar Passendale.

The post Sociale kruidenier moet mensen in Zonnebeke bij elkaar brengen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Twee gewonden na botsing met twee voertuigen op kruispunt in Zarren

Op een kruispunt in Zarren, een deelgemeente van Kortemark, zijn vrijdagmiddag twee voertuigen op elkaar gebotst. De brandweer moest een vrouw bevrijden uit haar auto omdat haar deur volledig ingedeukt was.
The post Twee gewonden na botsing met twee voertuigen op kruispunt in Zarren appeared first on KW.be.

Lees meer »

Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer hetzelfde”

Wie de Leiebrug tussen Sint-Eloois-Vijve en Sint-Baafs-Vijve overrijdt, landt als het ware in de Q8-shop van Lindsay Nicque en Jurgen Anno. De zaak werd onlangs grondig verbouwd en heringericht en biedt naast een Delhaize ook onderdak aan een Panos en een koffiehoek van Starbucks.
The post Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer

Lees meer »

Basisschool ’t Klavertje zwaait juf Carine uit

Na 29 mooie jaren bij basisschool ’t Klavertje, gaat juf Carine Cabooter (64) straks met pensioen. Maar eerst kreeg ze deze week nog een passend afscheid.
The post Basisschool ’t Klavertje zwaait juf Carine uit appeared first on KW.be.

Lees meer »

Opendeurdag seksclub Club Amai trekt 3.000 nieuwsgierigen: “Misschien breng ik volgende week wel een eerste echt bezoekje”

Ruim 3.000 nieuwsgierigen hebben zondag een bezoek gebracht achter de schermen van Club Amai in Hoogstraten (Meer). Alle aanwezige mannen en vrouwen hielden netjes de kleren aan en stapten in een lange rij met het nodige gegiechel naar binnen. De seksclub hield voor een keer geen swingersdag, maar gooide de deuren open voor iedereen die er eens op klaarlichte dag

Lees meer »

KVKO A stoomt zich klaar voor derde provinciale

KVKO stelde de selectie voor het komende seizoen voor. De A-ploeg promoveerde naar derde provinciale, terwijl de B-ploeg nu in de kustreeks van vierde terechtkomt.
The post KVKO A stoomt zich klaar voor derde provinciale appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jarren en Sharon zijn nieuwe zaakvoerders van bekende brasserie La Grande Place op Grote Markt in Roeselare

Met Jarren Theeten (30) en Sharon Roelandt (26) uit Houthulst heeft La Grande Place, de gekende brasserie/broodjeszaak op de Grote Markt in Roeselare nieuwe zaakvoerders. “Toen we het artikel zagen over de zoektocht naar een nieuwe uitbater hebben we onmiddellijk toegehapt.”
The post Jarren en Sharon zijn nieuwe zaakvoerders van bekende brasserie La Grande Place op Grote Markt in

Lees meer »

Bekende Kriekebewoner neemt deel aan WK Ironman in Hawaï: “Topsporters steunen Stefaan”

Op donderdagavond 1 augustus beginnen de Kriekefeesten met een Hawaï-party ten voordele van Kriekebewoner Stefaan De Clercq, die op 26 oktober deelneemt aan het wereldkampioenschap Ironman in Hawaï. Stefaan kan rekenen op de steun van sportieve toppers zoals Lies Defreyne en beroepsrenners zoals Yves Lampaert, Tim Declercq en Jordi Warlop.
The post Bekende Kriekebewoner neemt deel aan WK Ironman

Lees meer »