Gilles Pauwels (30) is Viskok van het Jaar: “Besef is nog niet helemaal doorgedrongen”

Gilles Pauwels (30) van traiteurzaak Vis Ateljee in Pittem is verkozen tot ‘Viskok van het Jaar’. Hij maakte maandag tijdens de Horeca Expo in Gent het lekkerste en origineelste gerecht met schartong, de Vis van het Jaar 2023. De jonge chef is in de wolken.

De horecawedstrijd werd al voor de 34ste keer georganiseerd door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), dat ondergewaardeerde vissoorten bekend wil maken bij het breed publiek en chef-koks. Pauwels krijgt als winnaar behalve de trofee ook een cheque ter waarde van 750 euro, het diploma ‘Winnaar – Viskok van het Jaar 2024’ en een dinerkaart voor twee personen bij restaurant Boury in Roeselare. Al is de titel op zich uiteraard ook een enorme eer voor de chef.

“Volgens de jury sprong mijn gerecht er uit qua smaken, terwijl ik ook organisatorisch veel lof kreeg”

“Het besef dat ik gewonnen heb, is nog niet helemaal doorgedrongen”, reageert hij. “Ik heb geen idee wat er allemaal nog op ons afkomt, maar deze publiciteit is uiteraard onbetaalbaar. Mijn sociale media zijn volledig aan het ontploffen.”

Voor de start van de wedstrijd had Gilles ons nog verteld dat de concurrentie best zwaar was, terwijl hij aangaf dat schartong geen evidente vis was om mee te koken. Toch trok hij aan het langste eind. “Hoe ik het verschil gemaakt heb? Dat is een moeilijke vraag. Volgens de jury sprong mijn gerecht er uit qua smaken, terwijl ik ook organisatorisch veel lof kreeg.”

Inzetten op minder bekende vissoorten

De trofee van kunstenaar Marc Vanhecke – ook een Pittemnaar – krijgt straks een mooi plaatsje in de zaak van Gilles en zijn vrouw Valerie. “Of we straks ook schartong gaan verkopen in de winkel? Dat moeten we nog even bekijken, maar ongetwijfeld zal er wel vraag naar zijn. Anderzijds wil ik voortaan ook wel wat meer inzetten op minder bekende vissoorten. Dat is per slot van rekening het doel van deze wedstrijd. Het hoeft inderdaad niet altijd zalm of kabeljauw te zijn. Ook met andere vis kan je uitstekende gerechten bereiden. Die boodschap wil ik kracht bijzetten.”

Gilles haalde het van Yves Aerts van restaurant Amitié in Kinrooi, Arnout Desmedt van traiteurzaak A Cook in Keerbergen, Jonas Boel van Bar Coupe in Temse, en Diego De Baets van Atelier D in Brugge. Hij maakte een ballotine van schartong met risotto van Limburgs gepofte boekweit, structuren van Oostendse dulse, beurre blanc van Speciale Belge De Poes, girolle en citroenverbena. (SV)

The post Gilles Pauwels (30) is Viskok van het Jaar: “Besef is nog niet helemaal doorgedrongen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Pop-up Lily in Langestraat wil leegstand in de kijker zetten

Marie-Charlotte Vanhaverbeke en Ellen Distave hebben de handen in elkaar geslagen om een leegstand pand in de Langestraat in Oostende een tijdelijke invulling te geven. Nog tot 21 juli heeft concept Store Lily hier een pop-up ingericht met koopjes. En dat was al meteen een succes.
The post Pop-up Lily in Langestraat wil leegstand in de kijker zetten appeared

Lees meer »

OPROEP. Vertrek jij liftend op vakantie?

Het kost niets, het is sociaal, avontuurlijk en toch is liften helemaal uit de mode geraakt. Voor een fijn vakantie-artikel zijn we op zoek naar mensen die wel nog de duim opsteken en met onbekenden meerijden om op hun vakantiebestemming te geraken. Vertrek jij de komende dagen naar je droombestemming en wil je vertellen hoe het precies gaat aanpakken, welke

Lees meer »

Listige Pogacar wilde geel aan Evenepoel laten, die morgen maar 2 plaatsen beter moet doen om leider te worden: “Zou fantastisch zijn”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel morgen twee plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »

Heiligverklaring van ‘God’s influencer’ Carlo Acutis (15) goedgekeurd

Paus Franciscus heeft maandag, samen met het college van kardinalen de heiligverklaring van Carlo Acutis goedgekeurd. Acutis overleed in 2006 aan leukemie, maar verspreidde tijdens zijn leven het geloof via het internet en kreeg zo de bijnaam ‘God’s influencer’. Sinds zijn overlijden werden al twee wonderen aan hem toegeschreven. In 2025 zal hij naar alle waarschijnlijkheid de eerste millennial worden

Lees meer »

Van zeepje in de badkamer tot een portier aan de deur: volgens deze criteria krijgen Vlaamse hotels hun sterren

Hotel La Réserve in Knokke behoort tot de weinige hotels in ons land met de allerhoogste classificatie: vijf sterren superior. Maar wat houdt dat precies in? En worden hotels in het buitenland net zo streng beoordeeld? Wij geven een overzicht van de specifieke voorwaarden per sterrenniveau. Professor Toerisme Jan van der Borg schat in wat deze sterren nog waard zijn.

Lees meer »