Ruiselede blikt terug op 100 jaar Gezinsbond en viert zondag feest: “Scoren vooral als drukkingsgroep”

De eerste vergadering van de toenmalige ‘Belgischen Bond der Talrijke Huisgezinnen’ in Ruiselede dateert van 1923 en dus kan deze sociale beweging niet zonder fierheid terugblikken op 100 jaar werking. “Onze taak is nog steeds dezelfde”, vertellen de drie laatste voorzitters Cecilia Vanhecke, Ria De Muynck en Mieke Van den Broeck. “Gezinnen sociaal verbinden en ondersteunen.” Vandaag telt de lokale Gezinsbond nog steeds zo’n 300 gezinnen.

Het is geanimeerd praten met de drie laatste voorzitters van de Ruiseleedse Gezinsbond: Cecilia Vanhecke (voorzitter 1986-1989 – 2000-2011), Ria De Muynck (voorzitter 1989-1999) en de huidige voorzitter Mieke Van den Broeck (2012 tot nu). “Dat vrouwen voorzitter werden, betekende een hele kentering”, herinnert Cecilia zich nog. “Vóór ons waren alle voorzitters namelijk uitsluitend mannen: De Wulf, Billiet, Verhaeghe, Sansen en Joris Vanhecke…” Dat eerste jaar schreven 178 gezinnen in Ruiselede zich in, goed voor maar liefst… 1.078 kinderen!

Een eigen vlag

“Gezinnen met tien kinderen en méér was toen heel normaal”, vertelt Mieke. “Het grootste gezin telde 16 kinderen. Maar ook na de Tweede Wereldoorlog beleefden we een heuse ‘babyboom’. In 1958 werden alle moeders met meer dan tien kinderen speciaal gehuldigd. Dat waren er maar liefst 13.” Vanaf 1927 werd het kerstfeest een jaarlijkse traditie en organiseerde de Bond steeds meer initiatieven. In 1931 volgde er zelfs een heuse stoet mét een splinternieuwe vlag, gemaakt door Slabbinck in Brugge. “Die vlag mocht wat kosten”, weet Ria. “De Bond telde daar 4.114 frank voor neer, dat was toen veel geld.”

Een van de grotere gezinnen vroeger was dat van Julien Billiet-Clara Decock, dat maar liefst elf kinderen telde. Dat was toen niet zo uitzonderlijk! (foto Tijdschrift Oud Ruysselede)

Activiteiten die Cecilia zich het best herinnert, zijn de vele uitstappen: een ski-uitstap naar de Botrange, een dagje Brussel, Planckendael, naar het Land van Ooit… “Je moet weten dat er vroeger alleen televisie bestond en geen internet”, aldus Cecilia. “Via de Bond beleefden gezinnen momenten waar ze alleen nooit zouden toe komen. Tijdens de jaren ’70 hielden we een sinterklaasstoet, waarbij de Sint soms in winkels kwam met paard en al. Dat zie ik vandaag niet zo gauw meer gebeuren!”

Digitale gezinszegels

Maar de Bond evolueerde mee met zijn tijd. Er volgde kindertheater, filmnamiddagen, sneukelfietstochten, koken voor kinderen, watergewenning voor kleuters, knuffelturnen, paaseieren rapen… De vroegere gezinszegels gaan nu digitaal en gelden in heel Vlaanderen, je kan een half jaar gratis een Bond-lidmaatschap gewoon uitproberen. Volgend jaar zijn er in Ruiselede cursussen ‘Werken met drones’. “We hebben geleidelijk leren samenwerken met andere verenigingen, wat een prima leerschool is en enorm positief uitvalt”, meent Mieke. “Zo kregen we onder meer Raymond van het Groenewoud, Willem Vermandere en Guido Belcanto naar Ruiselede. Maar we danken veel aan ons kernbestuur van zo’n 12 leden en zeker zo’n 20 vrijwilligers, die zich achter de schermen enorm inzetten voor de dagelijkse werking.”

“De belangrijkste resultaten als Gezinsbond hebben we wel behaald als drukkingsgroep”, zegt Ria De Muynck. “Met de jaren zorgde de Bond voor meer kinderbijslag, goedkope bouwleningen, afschaffing van de militaire dienstplicht, betaalbare kinderopvang, bescherming van de huurder, goedkoper openbaar vervoer, betaald ouderschapsverlof… Zo blijven we opkomen voor een meer kind- en gezinsvriendelijke samenleving.” (GG)

Op zondag 19 november wordt 100 jaar Gezinsbond plechtig gevierd in Kamphuis ’t Haantje in Doomkerke met een receptie (11.15 uur), winterbarbecue (vanaf 12.30 uur), wandelzoektocht, open bar en muziek van de Schorriemorrieband (15 uur).

The post Ruiselede blikt terug op 100 jaar Gezinsbond en viert zondag feest: “Scoren vooral als drukkingsgroep” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Welzijnsvereniging Blankenberge uit de startblokken: “Mooi verhaal, waarin onze inwoners centraal staan”

Met de ondertekening van de oprichtingsakte in het stadhuis schoot Welzijnsvereniging Blankenberge officieel uit de startblokken. “Een belangrijke mijlpaal in de realisatie van de nieuwe synergetische zorgsite in Blankenberge”, aldus burgemeester Björn Prasse (Open VLD).
The post Welzijnsvereniging Blankenberge uit de startblokken: “Mooi verhaal, waarin onze inwoners centraal staan” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dylan Vens is nieuwkomer bij promovendus Zwevegem Sport: “We zullen zeker ons mannetje kunnen staan”

Zwevegem Sport won vorig seizoen met vlag en wimpel de titel in tweede provinciale. In het tussenseizoen haalden de jongens van T1 Frederic Calu zeven nieuwelingen binnen. “Het zou moeten volstaan om een rustig seizoen vol te maken”, hoopt sportief verantwoordelijke Mathieu Dosquet.
The post Dylan Vens is nieuwkomer bij promovendus Zwevegem Sport: “We zullen zeker ons mannetje kunnen

Lees meer »

Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel

Dinsdagavond trad Bruce Springsteen op in Werchter, maar twee dagen eerder had Karel Gits al rond 18 uur een ontmoeting met ‘The Boss’ in Hotel Amigo in Brussel. Voor de 52-jarige Springsteen-fan uit Ingelmunster blijft die dag een onvergetelijk moment.
The post Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel appeared

Lees meer »

Twee Belgische verdachten van moord op Vlaams koppel op Tenerife kunnen binnenkort aan Spanje worden overgeleverd

De Brusselse raadkamer heeft het Europees aanhoudingsbevel uitvoerbaar verklaard tegen de twee verdachten die in België zijn opgepakt in het onderzoek naar de verdwijning van Marc Olbrechts (71) en de dood van Laura Trappeniers (67) op het Spaanse eiland Tenerife. Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23) kunnen binnenkort dus aan Spanje worden overgeleverd. Woensdag raakte bekend dat

Lees meer »

Slib in kasteelpark Mariënstede wordt geruimd: “Hopen dat het park in het voorjaar kan openbloeien”

In het kasteelpark Mariënstede in Dadizele wordt slib geruimd en de vijver, grachten en omwalling gesaneerd. De broodnodige werken zijn geraamd op 340.000 euro. “Ik ben blij dat we eindelijk kunnen overgaan tot deze werken”, geeft burgemeester Ward Vergote (Visie) aan. “Er zijn voor de uitvoering 40 werkdagen voorzien. We hopen eind september te starten, zodat het park in het

Lees meer »

“Saluté!”: Burgemeester drinkt water uit Gardameer na ernstige uitbraak van norovirus

De Italiaanse gemeente Torri del Benaco, aan het Gardameer, werd afgelopen week geteisterd door een opmars van het norovirus. Zeker 1.000 inwoners en bezoekers raakten besmet en meer dan 300 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Italiaanse autoriteiten is de uitbraak op de populaire vakantiebestemming intussen wel voorbij. Burgemeester Paolo Formaggioni uit het naburige dorp Brenzone besloot dat

Lees meer »

Albert en Paola vieren huwelijksverjaardag gezellig samen in Frankrijk: “Ze zijn daar alleen met z’n tweeën”

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren vandaag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ter gelegenheid van hun briljanten jubileum hebben ze via het koninklijk paleis een nieuwe foto laten verspreiden. Volgens royalty-expert Jo De Poorter vond het grote feest afgelopen weekend al plaats en vieren ze vanavond deze gebeurtenis gezellig samen met twee.

Lees meer »