Nieuwe verkaveling nabij Warande: “Inspanningen geleverd om Gistel aantrekkelijk te maken”

Gistel Gistel is straks bijna dertig woningen rijker. Tussen deLijnzaadstraat, Madeliefjesstraat en de Brugsebaan, niet zo gek van supermarkt Okay, is een nieuwe verkaveling definitief goedgekeurd. Naast de nieuwe woningen komt er ook een ruime speelzone. “Het gaat om een inbreidingsproject, waarvan de zone als bouwgrond was ingekleurd”, zeggen burgemeester Gauthier Defreyne (Open Vld) en schepen Wim Aernoudt (N-VA).

Echt grote woonprojecten zijn er de voorbije jaren in Gistel niet geweest. Maar daar komt straks verandering in. Ruwweg tussen de Oostmolensite en de begraafplaats, waar nu oude weides liggen en een voormalige boerderij staat – kortom: privégrond –, komen 26 nieuwe woningen op kavels tussen de 260 en 600m2. Ter hoogte van de Lijnzaadstraat wordt ook een grote speelzone voorzien van 1.700m2. Bouwfirma Daneels is aanvrager van het project en zal dit ook zelf uitvoeren. “De aanvraag voor de verkaveling van in totaal 15.600m2 werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 7 september. De omgevingsvergunning voor aanleg van wegenis, nutsvoorzieningen en verkaveling loten werd op 3 oktober vergund door het college. Nu de beroepsperiode verstreken is, is de vergunning definitief”, schetst Aernoudt.

“In totaal werd maar één bezwaarschrift ingediend”

“Het project is een voorbeeld van inbreiding, waarbij restpercelen tussen bestaande woningen worden gebruikt zonder open ruimte aan te snijden. Dergelijke projecten zijn complex omwille van vele buren en aangelanden. In totaal werd maar één bezwaarschrift ingediend. Na overleg werd aan de verzuchtingen grotendeels tegemoetgekomen waarna niemand beroep indiende. Dit toont aan dat grote projecten zonder lange procedureslagen nog altijd mogelijk zijn. Hoe dat komt? Het grondige vooroverleg tussen de stad en de bouwfirma resulteerde in een gedragen project, iedereen zat al snel op eenzelfde lijn. Samen met de ontwikkelaar konden we de prioriteiten vastleggen en aangeven hoe wij als stadsbestuur naar dergelijke projecten kijken.”

Speelzone

De wegenis wordt grotendeels uitgevoerd in asfalt en delen in betonklinkers. Belangrijk, zo stellen burgemeester en schepen, is dat de ontsluiting van de woningen zowel langs de Lijnzaadstraat, Madeliefjesstraat en Brugsebaan gebeurt. Er komt met andere woorden geen nieuwe verkeerslus, maar wel een spreiding van het verkeer. “Opvallend is de zeer ruime speelzone van 1.700 m2 die deels ook oppervlakte biedt aan een wadi voor het opvangen van regenwater”, vervolgt de schepen nog. Verder wordt voorzien in de aanleg van een speelheuvel, zitbanken, bomen en bloemenweides. Het project kenmerkt zich door ruime aandacht voor de aanleg van de openbare ruimte. De bouwfirma hoopt snel te kunnen starten met aanleg van de wegenis en deze te kunnen afwerken voor het bouwverlof van 2024.

Jonge gezinnen

Burgemeester Gauthier Defreyne: “De grootte van de bouwpercelen en de combinatie van de speelzone maken dit een interessant inbreidingsproject, zeker voor jonge gezinnen. De afgelopen jaren hebben we inspanningen geleverd om Gistel aantrekkelijk te maken en dat zullen we de komende tijd blijven doen. De nieuwe instroom van inwoners is belangrijk om de stad aangenaam en leefbaar te houden. De voorbije maanden zijn ook verschillende nieuwe handelszaken geopend, en dit alles toont algemeen aan dat Gistel in de lift zit.”

Momenteel loopt ook een procedure om het ruimtelijk uitvoeringsplan voor het stadscentrum te herzien. Daarin zitten onder meer de bouwhoogte en -diepte, meer soepele plaatsing van zonnepanelen en verplichte aanleg van groendaken vervat. Bouwen, verbouwen en renoveren moet zo enigszins meer afgestemd kunnen worden op de hedendaagse woningnood.

The post Nieuwe verkaveling nabij Warande: “Inspanningen geleverd om Gistel aantrekkelijk te maken” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Paus keurt heiligverklaring van ‘God’s influencer’ Carlo Acutis (15) goed

Carlo Acutis, een Brits-Italiaanse tiener die de bijnaam ‘God’s influencer’ kreeg, zal heilig worden verklaard. Die beslissing is gisteren genomen op een bijeenkomst van paus Franciscus en het college van kardinalen. Acutis overleed in 2006 op zijn 15e aan kanker. Hij gebruikte het internet om zijn geloof te verspreiden en was erg populair. Er zijn ook 2 wonderen aan hem

Lees meer »

Luk (70) miste amper een festival, nam er duizenden foto’s en is nu zelf te zien in Dranouter: “Onze manier om merci te zeggen”

Oervrijwilliger Luk Dombrecht (70) neemt sinds jaar en dag foto’s in Dranouter, een van ’s lands oudste festivals. Voor de viering van het gouden jubileum stelt Dranouter een fractie van zijn duizenden foto’s tentoon in het dorp. Ook Luk is er te zien. “Maar die beelden waren moeilijk te vinden, want zelf staat hij niet graag op foto.”
The

Lees meer »

Hotel La Réserve in Knokke-Heist krijgt label ‘vijf sterren superior’

Een jaar na de opening, heeft het bekende hotel ‘La Réserve’ het label ‘5 sterren superior’ gekregen. Dat is de hoogst mogelijke score die een hotel in ons land kan krijgen. Het hotel werd enkele jaren geleden gekocht door ondernemers Marc Coucke en Bart Versluys die het volledig gerenoveerd en opgewaardeerd hebben. Hun ambitie is om met ‘La Réserve’ deel

Lees meer »

De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’

Het lokaal bestuur De Panne gaat samen met het woonzorgcentrum Sint-Bernardus, het Expertisecentrum Dementie en de Alzheimer Liga in zee om met het nieuwe project ‘Dementievriendelijk De Panne’ inwoners met dementie te ondersteunen.
The post De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Verdachte vlekjes worden sneller gecontroleerd door ‘één-vlek-check’ van het Jessa Ziekenhuis: “Om huidkanker sneller op te sporen”

In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt kan je vanaf nu een verdacht vlekje sneller laten controleren. De dienst dermatologie start met de ‘Eén-vlek-check’, je kan daar een verdacht vlekje binnen enkele weken laten controleren. Normaal duurt dat maanden door de lange wachtlijsten, maar het is belangrijk om er snel bij te zijn om huidkanker te voorkomen. Het ziekenhuis raadt ook

Lees meer »

Kylian Mbappé: “Voetballen met masker is absolute horror. Het lijkt wel alsof ik dit EK in 3D speel”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken, net zoals hij zei dat spelen met een masker alles behalve een pretje is. Mbappé

Lees meer »

Jonge Nederlander in Hasseltse cel voor helpdeskfraude

De Hasseltse onderzoeksrechter heeft een 24-jarige man uit Nederland aangehouden en opgesloten in de gevangenis op verdenking van helpdeskfraude. Hij deed zich voor als bankmedewerker en belde bij slachtoffers aan om hun bankkaart en kaartlezer in handen te krijgen. Dat maakte de lokale politie Limburg Regio Hoofdstad (LRH) bekend.

Lees meer »

Britse kranten kijken vooruit naar klinkende overwinning voor Labour en afgang van “arrogante clowns” van conservatieve partij

De Britten trekken vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Premier Rishi Sunak en zijn Tories staan er historisch slecht voor in de polls en dat is te zien op de voorpagina’s van de Britse kranten. De tabloid ‘Daily Star’ zet zelfs clownsschoenen op de cover en verkneukelt zich erover dat de conservatieve “clowns” en “bedriegers” morgen

Lees meer »

Tweede sneukelwandelroute voor Atreyu Bral (die tien jaar geleden overleed) een groot succes: “We zijn dankbaar”

Zondag 30 juni werd met start en finish aan De Leest een tweede herdenkingswandeling gehouden voor Atreyu Bral. De opbrengt gaat daarbij opnieuw naar het Kinderkankerfonds. “Ik vermoed dat we het bedrag van vorige keer zullen overtreffen.”
The post Tweede sneukelwandelroute voor Atreyu Bral (die tien jaar geleden overleed) een groot succes: “We zijn dankbaar” appeared first on KW.be.

Lees meer »