Bio-eieren bij bioboer Bruno

In de Diepstraat in Loppem is het dagelijks omstreeks 11 uur alle hens aan dek, want dan laat biokippenboer Bruno Lambrecht zijn 12.000 kippen buiten. “Voortaan kan men ook bij onze automaat terecht voor kakelverse bio-eieren.”

Bruno Lambrecht (51) startte in 1995 in de Diepstraat in Loppem met een serre voor slateelt. In open lucht kweekte hij ook potchrysanten. “Onder meer door de concurrentie vanuit het Oostblok in de potchrysanten, beslisten we in 2019 om ons bedrijf om te schakelen naar een biokippenbedrijf voor bio-eieren. We zijn een van de weinigen in de regio”, begint biokippenboer Bruno Lambrecht.

Elke dag klokslag om 11 uur laat Bruno zijn 12.000 kippen buiten. “Een mooi zicht, er stoppen hier dikwijls passanten om dit schouwspel te bekijken. Wanneer de avond valt en het donker wordt, halen we de kippen binnen. Dan gaan ze op stok.”

Wat een bioleghennenbedrijf precies inhoudt? “Ten eerste leven de kippen dus deels buiten. Enkel als het sneeuwt, de weide onder water staat of als er ophokplicht is door de vogelgriep, moeten ze binnen blijven. De kippenstal en dus hun slaapplek is in vieren gedeeld. Er zitten maximaal 3.000 biokippen bij elkaar. Iedere kip heeft vier vierkante meter buitenruimte en uiteraard krijgen de kippen ook biovoer. Wie een bio-eitje eet, weet dus dat het komt van een kip die voeder kreeg dat niet besproeid werd.”

Elke dag leggen 90 tot 92 procent van zijn 12.000 bioleghennen een ei. Goed voor ruim 70.000 stuks per week. “Die gaan allemaal naar een groothandel in het Antwerpse. Wie bio-eieren koopt in Colruyt, Bioplanet of Delhaize, heeft kans om een eitje uit Loppem te eten. Een bio-ei smaakt hetzelfde als een gewoon ei, maar het eigeel van een bio-ei is iets bleker. Je kunt een bio-ei trouwens ook herkennen aan zijn stempelnummer dat begint met het cijfer nul”, legt Bruno verder uit.

Kraakvers

Wie niet naar het grootwarenhuis wil rijden of zijn eitjes echt helemaal vers wil, kan die voortaan ook 24/24 en 7 op 7 halen in Loppem. “Omdat we mee willen doen aan de korte keten en dus rechtstreeks aan de klant willen verkopen, hebben we hier bij ons thuis in de Diepstraat 4A in Loppem, en als eerste in de regio, een automaat met bio-eieren geplaatst. De eieren zijn verpakt per 6, 12 of 30”, besluit Bruno. (BC)

The post Bio-eieren bij bioboer Bruno is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Anzegemse vzw Karibu weet jury te bekoren: “Focus op huisvesting is cruciaal”

Vluchtelingennetwerk Vlaanderen bekroonde de Anzegemse vzw Karibu met een solidaire award. De jury koos unaniem voor Karibu als winnaar door de veelzijdige en impactvolle aanpak. “Wat Karibu bijzonder maakt, is hun focus op huisvesting, wat van cruciaal belang is voor zowel nieuwkomers als de mensen die met hen in contact komen.”
The post Anzegemse vzw Karibu weet jury te

Lees meer »

Kleinzoon van oprichter Van Hool vangt bot bij de rechter: Zuid-Afrikaans bedrijf mag trailerdivisie overnemen

Slecht nieuws voor Marc Van Hool, kleinzoon van de oprichter van de failliete busbouwer Van Hool. Hij zal de trailerdivisie van het bedrijf van zijn grootvader Bernard niet kunnen overnemen. Het derdenverzet dat hij met een investeringsfonds instelde tegen de curatoren van de failliete busbouwer is onontvankelijk verklaard, meldt de Antwerpse ondernemingsrechtbank maandag.

Lees meer »

Verbroedering Seelbachcomité Zillebeke kiest nieuw bestuur: “Jumelage heeft veel voordelen”

Na de geslaagde viering van 40 jaar verbroedering tussen Zillebeke en Seelbach kwam het bestuur samen om een vervolg te geven aan de jumelage die al begin de jaren tachtig het levenslicht zag. Om de vereniging verder uit te bouwen, werd een vernieuwd bestuur gekozen.
The post Verbroedering Seelbachcomité Zillebeke kiest nieuw bestuur: “Jumelage heeft veel voordelen” appeared first

Lees meer »

Marine Le Pen stelt bevoegdheid van president over het leger in vraag

Op drie dagen van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk, stelt Marine Le Pen van de extreemrechtse partij RN de bevoegdheid van de president over het leger in vraag. Volgens haar is de titel van “opperbevelhebber” louter een eretitel, maar is het uiteindelijk de premier die de touwtjes in handen houdt.

Lees meer »

Franse analisten kraken België af: “Als iemand mij het plan van Tedesco kan uitleggen, nodig ik die graag uit”

Eerder diablotins in plaats van diables. Duiveltjes in plaats van Rode Duivels. Zo verwijzen de Franse analisten en gewezen internationals Christophe Dugarry (52 jaar, 55 interlands) en Emmanuel Petit (53 jaar, 63 interlands) naar de Rode Duivels voor de clash van maandagavond tegen ‘Les Bleus’ (18u). “De Belgen slaan de bal compleet mis op dit EK.”

Lees meer »

“Het is nog niet te laat”: dit is het stappenplan van de Democraten als ze Joe Biden toch nog opzij willen schuiven

Het aarzelende optreden van de Amerikaanse president Joe Biden in het debat met zijn Republikeinse rivaal Donald Trump heeft geleid tot een groeiende roep onder Democraten om zijn kandidatuur in te trekken. “Partijen bestaan om te winnen”, zei een ervaren strateeg van de partij tegen The New York Times. “Die man op het podium met Trump kan niet winnen.”

Lees meer »

Chauffeur en passagier even in levensgevaar na crash tegen betonnen duiker: bestuurder reed met voorlopig rijbewijs

In de Bredestraat in Aalst raakten zaterdagmorgen twee personen zwaargewond nadat ze met hun wagen van de weg raakten en tegen een betonnen duiker crashten. De bestuurder reed met een voorlopig rijbewijs en verloor de controle over het stuur, na het uitwijken voor enkele geparkeerde wagens. Beide inzittenden konden het voertuig op eigen kracht verlaten maar werden zwaargewond afgevoerd naar

Lees meer »