Waterpeilen op de IJzer verder gedaald

De waterpeilen op de IJzer zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag verder gedaald. Volgens Waterinfo gaat het om tien centimeter in vergelijking met vrijdagavond. Het is nog afwachten welke invloed de nieuwe neerslagzone van zaterdag zal hebben in de Westhoek.

Door de overvloedige regenval van de afgelopen anderhalve week kampt vooral de Westhoek met wateroverlast. De relatief drogere periode zorgde er ondertussen voor dat op de meeste plaatsen een dalende trend werd ingezet. Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn de waterpeilen op de IJzer gemiddeld met tien centimeter gezakt.

“Dit zorgt voor een gunstigere situatie met het oog op de verwachte neerslagzone van vandaag”, klinkt het bij Waterinfo. Voor Vlaanderen en het Noord-Franse bekken van de IJzer en de Leie wordt op twaalf uur tijd vijf tot tien liter neerslag per vierkante meter verwacht. Een weermodel maakt zelfs gewag van twintig liter water per vierkante meter.

Alarmpeil nog steeds overschreden

Ondanks de dalende tendens is het alarmpeil ter hoogte van de Fintele (Lo-Reninge) op de IJzer nog steeds overschreden. “De regen van vandaag zal een stagnatie en waarschijnlijk een nieuwe stijging van de peilen op alle locaties veroorzaken. De maximale peilen zullen naar verwachting lager uitkomen dan de pieken van de voorbije dagen.” In Woumen (Diksmuide) wordt geen nieuwe overschrijding van het alarmpeil verwacht.

Op het kanaal Duinkerke-Nieuwpoort schommelt het peil in Veurne rond de waakdrempel. In de mate van het mogelijke wordt water afgevoerd via Frankrijk. Op die manier kan het Lo-Kanaal zo veel mogelijk ingezet worden voor de ontlasting van de IJzer. Ten slotte worden langs de Leie geen problemen meer verwacht.

Wie met vragen zit over de wateroverlast in West-Vlaanderen kan terecht op het informatienummer 0800/14 689. Het nummer is nog minstens tot en met zondag actief, telkens van 8 tot 22 uur.

The post Waterpeilen op de IJzer verder gedaald is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Mathis De Waele na eerste zege: “Graag naar Valromey”

Het wielerenthousiasme van tweedejaarsjunior Mathis De Waele (17) kreeg een boost. Twee weken terug won hij in Zwevegem z’n eerste wedstrijd ooit. Even voordien werd hij zesde in de interclub Romsée-Stavelot-Romsée.
The post Mathis De Waele na eerste zege: “Graag naar Valromey” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Spaanse kroonprinses Leonor slaat vleugels uit, tot afgrijzen van moeder: “Letizia verliest stilaan haar geduld”

De Spaanse kroonprinses Leonor (18) slaat haar vleugels uit. Volgende week gaat ze voor het eerst alleen op missie naar het buitenland, zonder begeleiding van haar ouders. Maar ook privé gaat de dochter van koning Felipe (56) en koningin Letizia (51) haar eigen weg. Van romantische reisjes naar New York, dansen in een nachtclub of uit de bol gaan bij

Lees meer »

Bewonder gerestaureerde auto’s uit WOII in Anzegem: “Er zijn ook originele veldkeukens van toen, radioposten en zendapparatuur”

Camp Lucky Strike kiest voor de derde maal thuishaven Anzegem als uitvalsbasis voor een evenement rond Wereldoorlog II. “De tot de verbeelding sprekende kasseistrook De Varent in Kaster is ondertussen onze vaste stek”, vertelt Kim Detremmerie (34) die dit initiatief een paar jaar geleden samen met haar vader startte. “Beleef en herdenk in Camp Lucky Strike Wereldoorlog II met een

Lees meer »

Schuldeisers en banken willen Atos redden

De schuldeisers en banken van het Franse IT-bedrijf Atos hebben zondag een akkoord bereikt om het financieel noodlijdende bedrijf te redden. Dat blijkt zondag uit een mededeling van het bedrijf. Atos is ook in ons land actief.

Lees meer »

Mama van Noa Neal ligt al 1,5 jaar in coma: “Papa weet hoe ik erover denk, maar de beslissing ligt bij hem”

“Ik besef weer dat ik energie tank uit muziek maken.” Noa Neal (38) klinkt vrolijk op haar nieuwe duet met Chris D. Morton, maar privé gaat ze nog steeds door een dal. Zeventien maanden geleden belandde haar mama in een coma. “Haar toestand verbetert niet”, vertelt de zangeres in ‘Dag Allemaal’. Een openhartig gesprek over de lange lijdensweg van haar

Lees meer »

“Het gebouw is een pak moderner en het oogt echt wel chique”: Roeselarenaars onder de indruk tijdens bezoek aan vernieuwde stadhuis

Op zondag 30 juni zette Roeselare de deuren open van het vernieuwde stadhuis. Op de Grote Markt stonden bij momenten wachtrijen, maar de rondleiding verliep heel vlot. De bezoekers waren onder de indruk van het lichtrijke en toegankelijke gebouw.
The post “Het gebouw is een pak moderner en het oogt echt wel chique”: Roeselarenaars onder de indruk tijdens bezoek

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

De teleurstelling is groot, niet in het minst bij Jan Vertonghen, wiens ongelukkige owngoal het verdict voor de duivels betekende.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »