Typograaf en grafisch ontwerper Erik Desombere wint toonaangevende design-award

Het typografisch project ‘letters op maat’ van typograaf Eric Desombere is bekroond met een Henry Van de Velde Award 2024 in de categorie Graphics. Het is nog afwachten tot de prijsuitreiking op 23 januari 2024 om te weten of de Menenaar een gouden, een zilveren of een bronzen award in de wacht sleept.

De Henry Van de Velde Awards zijn de belangrijkste designprijzen in België. Ze bekronen Vlaamse ontwerpers, bedrijven en overheden die, dankzij het slim inzetten van design, een positieve impact hebben op de samenleving.

In de categorie Graphics behoort Erik Desombere met ‘letters op maat’ tot het select kransje van drie winnaars. De Flanders DC-jury spreekt lovende woorden over het carrière omvattend project van de Menenaar.

“Het project toont een uitgeklede, constructivistische en speelse manier om met typografie bezig te zijn. Erik haalt inspiratie uit letters in de publieke ruimte, maar hij is ook bezig met de geschiedenis van zijn vakgebied en de typografie. Hij vertaalt die elementen succesvol naar een heel afgemeten vormgeving en zoekt consequent naar typografische oplossingen voor vormgevingsproblemen. Zijn project toont zowel een grondig en gedragen onderzoek als heel concrete en bruikbare toepassingen van de onderzoeksresultaten”, aldus de jury.

Kind van de tekenacademie

Eriks’ ‘letters op maat’ waren in mei van dit jaar nog te bezichtigen op de retrospectieve expo ‘Letterwerken 2023’, waarmee de kunstacademie in de Bruggestraat haar gerenommeerde oud-leerling eerde. Daar deed een ontwerpoefening in 1972 bij de nog piepjonge Erik Desombere zijn ‘liefde voor de letter’ ontluiken.

“Ik ben een kind van de tekenacademie. Daar werden mijn creativiteit en mijn liefde voor typografie aangewakkerd. Meer dan 50 jaar na die prille aanzet is de letterliefde, meer dan ooit, een passie. En is de award wellicht een erkenning en een bevestiging”, zegt Erik.

Bovendien maakt hij nog kans op de Public Golden Award. Daarvoor kan iedereen nog tot 15 december zijn stem uitbrengen op https://henryvandevelde.be/nl/awards/24/letters-op-maat.

The post Typograaf en grafisch ontwerper Erik Desombere wint toonaangevende design-award is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen en investeert 320.000 euro in samenwerkingsplatform

Het project EMERGE werd goedgekeurd binnen Interreg VI France-Wallonie-Vlaanderen. Het is het eerste project van culturele spelers sinds 2015 dat wordt erkend binnen deze Europese subsidielijn. BUDA is één van de 3 Vlaamse kunstorganisaties die daardoor middelen binnenhaalt om in totaal 12 onafhankelijke theater- of dansgezelschappen uit deze euregio te begeleiden en ondersteunen.
The post Kunstencentrum BUDA haalt Europese

Lees meer »

Laat ons nu maar focussen op de start van de Spelen

Waar blijft die ‘ongeziene’ sportzomer waarmee Sporza uitpakt? We hadden tijdens het EK alvast een hoog déjà vu-gevoel. Het liep voor de Rode Duivels precies af zoals op het EK 2016, het EK 2020 en het WK 2022: teleurstellend en frustrerend. Bange Tedesco. Wie wél ongezien presteerde in Duitsland, was onze Charles De Ketelaere. Omdat
The post Laat ons

Lees meer »

Xi en Poetin pleiten op top in Kazachstan voor “multipolaire wereldorde” als alternatief voor Amerikaanse dominantie

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hebben donderdag gepleit voor een “multipolaire” wereldorde, weg van het Amerikaanse unilateralisme. Poetin en Xi kwamen bijeen in Astana, hoofdstad van Kazachstan, waar een top plaatsvond van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO), een organisatie die verschillende landen verenigt die op gespannen voet staan met het Westen.

Lees meer »