Nieuwe editie van het jaarboek van de heemkundige kring Lendelede gewijd aan Perdangs

Tal van gouden, diamanten en briljanten huwelijkskoppels leerden elkaar kennen bij ‘Perdangs’, een dancing in de Kasteelstraat. Johan Delaere van de Heemkundige Kring Lethae heeft er voor het twintigste jaarboek een bijdrage over geschreven.

Waar leerden jullie elkaar kennen? Bij Perdangs! Dat horen we vaak als we koppels die vijftig jaar of meer getrouwd zijn interviewen. ‘Perdangs’ was tussen 1930 en 1970 in Lendelede ‘the place to be’ voor wie op zoek was naar een lief voor het leven. In die periode was de Kasteelstraat blijkbaar een bekende uitgangsbuurt. Met een cinema- en danszaal en een frietkraam.

Prudent ‘Perdang’

De man die met de danszaal en bioscoop begon, heette eigenlijk (Modest) Prudent Madou. Hij was een Izegemse schoenmaker (°22/11/1884), die in 1906 trouwde met de Lendeleedse Marie Febronie Weyts (°14/06/1879). Ze kregen één zoon, Gaston. Marie overleed iets meer dan twee weken na de geboorte, op 27-jarige leeftijd. Prudent hertrouwde in 1908 met Elisa Marie Berghman en kreeg met haar een zoon (Leon) en twee dochters.

‘Perdang’ kocht in de Kasteelstraat (nu huisnummer 31) een woning en bouwde omstreeks 1921 achter herberg Concordia zaal Concordia, die bereikbaar was via ‘t Gangske en nu dienst doet als opslagruimte. Iets verder, in de Rozebeeksestraat 3, opende Prudent in 1930 cinema Concordia.

Zoon Gaston woonde in herberg Concordia en baatte zowel de herberg als de (dans)zaal uit én later ook de cinema. Later werd de danszaal Discount 2000, een voedingszaak.

Johan Delaere stelt de nieuwe editie van het jaarboek van de heemkundige kring voor op 27 november, om 20 uur in zaal Lindelei. Vanaf dan is het jaarboek ook te koop, voor tien euro.

In deze editie is er vooral aandacht voor het pensionaat van Lendelede, en verder staan er, naast de bijdrage over ‘Perdangs’, verhalen in over de Toveresse-knok, de familie Vermandele, pastoor Dutoict, landloper Guilielmus Balduyck, de linde die haar naam gaf aan Lendelede, en de hoeve den Blinckentorre. (IB)

The post Nieuwe editie van het jaarboek van de heemkundige kring Lendelede gewijd aan Perdangs is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. Fabio Jakobsen toont de littekens die het verhaal van zijn carrière vertellen: “Ik ben wel een taaie, denk ik”

“Wielrennen is geen sport voor kleinzerige mensen”, zegt Fabio Jakobsen (27). Zijn lijf is het bewijs. In Polen raakte hij tien tanden en een deel van zijn neus kwijt – hij werd voor dood opgeraapt van de straat. Op zijn knieën en armen hebben valpartijen “spoor over spoor” nagelaten. En toch gaat hij in deze Tour de France weer op

Lees meer »

Soetkin Vergote (42) gehuldigd als Laureaat van de Arbeid in Lo-Reninge: “Met haar inzet en toewijding inspireert ze anderen”

Gehuldigd worden met de titel Laureaat van de Arbeid, is een eer die slechts een beperkt aantal burgers te beurt valt. Om haar bijzondere staat van dienst, haar inzet, haar inspirerende gedrevenheid en de manier waarop ze mensen motiveert, werd Soetkin Vergote gehuldigd.
The post Soetkin Vergote (42) gehuldigd als Laureaat van de Arbeid in Lo-Reninge: “Met haar inzet

Lees meer »

Wie vanuit Londen het Verenigd Koninkrijk in reist staat schok te wachten: grootste deel heeft geen economische waarde

In het Verenigd Koninkrijk staan schoolgebouwen letterlijk op instorten, staan in sommige gemeenten meer voedselbanken dan fabrieken en zijn 5-jarigen kleiner dan in 2010 vanwege ondervoeding, ziet de Brits-Nederlandse columnist van ‘Financial Times’ Simon Kuper. De economische malaise is volgens hem voor de Britten hét hete hangijzer bij de parlementsverkiezingen donderdag, schrijft hij in de Nederlandse krant ‘Algemeen Dagblad’. Hoe

Lees meer »