Hugo Salens debuteert met dichtbundel ‘Vitamine P’: “Een gezonde dosis poëzietiviteit”

Hugo Salens (58) werkt als begeleider bij maatwerkbedrijf De Oesterbank maar schrijft in zijn vrije tijd poëzie. Hij noemt zichzelf graag een verdichter. Hij bundelde een aantal van zijn impressies uit de laatste vijf jaar in zijn debuut ‘Vitamine P’. Bart Simoens (50) zorgde voor gepaste illustraties.

Onder het motto ‘De gedichten die je in deze bundel leest, zijn zelfbereide voedingssupplementen voor de geest.’ brengt Hugo Salens zijn eerste dichtbundel uit. De vitamine die in alle gedichten aanwezig is, wil onder meer poëzie (of ‘poëzietiviteit’ zoals hij het noemt) promoten, de lezer inspireren en een goed gevoel geven. Iets wat we soms wat missen in onze huidige samenleving.

Samenleving ontharden

Hugo studeerde jaren geleden af als sociaal assistent maar werkt al heel zijn leven in de groensector. Tegenwoordig volgt hij mensen van het maatwerkbedrijf de Oesterbank op die tewerkgesteld zijn bij de Groendienst. Deze job sluit nauwer aan bij zijn opleiding dan de vele jaren die hij in de private tuinbouw actief was. Poëzie lezen en schrijven is voor hem naast zijn werk een leuke en ontspannende bezigheid. Het zelf uitgegeven boekje telt veertig eenvoudige feelgoodgedichten. Je vindt er korte toegankelijke rijmgedichten over diverse maatschappelijke topics die deugddoende levensinzichten bevatten. Geluk, vrijheid, stilte, vrienden, buren,…komen aan bod. ‘Ik schrijf in de geest van Phil Bosmans die zijn beschouwingen over het leven omschreef als vitaminen voor het hart.”

Zoals diepzeeduiken

“Ik hou van de omschrijving die Suzanne Smit aan poëzie geeft: ‘Poëzie is geen marathon rennen, maar diepzeeduiken. Wie een gedicht leest, vertraagt, sluit zich af van de wereld rondom zich, zet de tijd en de gedichtenstroom even on hold”, vindt Hugo. “Wat is er mooier dan even stil te staan bij ons dagelijks bestaan?’

Hugo hoopt dat de lezer enkele gedichten uit zijn bundel zal meenemen en als zaadjes verder zal rondstrooien.

Niet complex

Hugo gaat verder: “Gedichten spreken je al dan niet aan, net zoals bij tekeningen. Iedereen beslist wat hij of zij mooi vindt. Poëziewedstrijden zijn dan ook niet echt mijn ding. Dat komt bij mij over als appels met peterselie vergelijken. Vaak zijn het ook dichters met ongelooflijk ingewikkelde beeldspraak die prijzen winnen. Voor experts fantastisch, maar voor veel doorsnee lezers stelt het niets voor en is het geen echte reclame voor de dichtkunst. Zelf hou ik van dichters zoals Lizismore, René Roskam, Martin Gijzemijter,… Zij bewijzen dat mooie poëzie niet altijd complex hoeft te zijn.”

Bart verwijst in die context naar de spreuken van Bond Zonder Naam. Die brachten een heldere boodschap naar hun lezers. Poëzie is voor hem vooral een uitdrukking van emoties.

Seamoose

Hugo zocht een tekenaar en kwam bij Bart Simoens, alias Seamoose, terecht. Ze kennen elkaar onder andere via de Paulusfeesten waar Bart een aantal affiches voor ontwierp. Hugo vroeg aan Bart enkele sobere illustraties te tekenen rond drie thema’s: aarde, lucht en water. Het prachtige resultaat van een eerder ingetogen stijl – aan de hand van zwart-wit afbeeldingen vind je terug in de bundel. Bart zorgde ook voor een toepasselijke cover.

Als zijn eerste product in de smaak valt bij het publiek, denkt Hugo eraan om volgend jaar een tweede bundel uit te geven, maar dan met speelse, vrolijke en grappige gedichten.

Voor wie intussen benieuwd is naar het resultaat: op zaterdag 18 november om 15 uur stelt Hugo Vitamine P voor aan het grote publiek. Hij doet dit in aanwezigheid van schepen van Cultuur Bart Plasschaert in het Fluisterbos, Filip van Maestrichtplein 6 in Oostende. De muzikale omlijsting is in handen van gitarist Lucas Maria. (CW)

Het boekje kost 15 euro en is te koop tijdens de voorstelling of nadien bij de auteur via [email protected].

The post Hugo Salens debuteert met dichtbundel ‘Vitamine P’: “Een gezonde dosis poëzietiviteit” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Bart doet dochter tickets voor Taylor Swift cadeau, zij drilt hem voor het optreden: “Ik wist niet dat het zo complex was”

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift is momenteel bezig aan een tour door Europa. Binnenkort gaan ook Bart en Merel De Waele uit Gent kijken. Het is een cadeautje voor dochterlief, maar zij wil geen mal figuur slaan met haar vader aan haar zijde. En dus ontwierp Merel een PowerPoint, een spoedcursus Taylor Swift. VTM NIEUWS ging kijken hoe goed papa

Lees meer »

Waregem Koerse Feesten pakken uit met Black Box Revelation, nieuwe hoedenshow en betere toegankelijkheid

Woensdagavond werd het programma van de Waregem Koerse Feesten voorgesteld. Naast de vaste en succesvolle ingrediënten vindt er dit jaar een gloednieuwe hoedenshow in de centrumkerk plaats. Het stadsbestuur zet ook hard in op toegankelijkheid met onder meer een rolstoelpodium tijdens Waregem Koerse Music in park Casier. In dat park zorgt Black Box Revelation op zaterdagavond 24 augustus alvast voor

Lees meer »

Boshoek in Deerlijk geeft geheimen prijs

Team Boshoek organiseerde een geslaagde wandeling langs enkele merkwaardige plaatsen in de buurt. Het initiatief werd in goede banen geleid door Danny Debaere, Ann Schellaert, Luc Dewaele, Magda Vanneste en Ruth Schoutetens.
The post Boshoek in Deerlijk geeft geheimen prijs appeared first on KW.be.

Lees meer »

Onze F1-watcher is in Oostenrijk getuige van spanningen bij Red Bull: “Vader Verstappen weigerde om Horner een hand te geven”

Wat gebeurt er achter de schermen van de paddock in Spielberg? Lees het in het dagboek van onze F1-watcher. Over Corinna Schumacher die haar zoon bij de juiste mensen komt promoten, een voorvleugel als wild gerucht, remmen die mogelijks niet remmen en ruzie die weer oplaait bij Red Bull. “Ik heb het helemaal gehad met Christian Horner.”

Lees meer »

Hoe ga je om met een toxische baas op de werkvloer? “Vermijd een rechtstreeks gesprek”

Het begrip toxisch leiderschap is weer alomtegenwoordig nadat choreografe Anne Teresa De Keersmaeker vorige week in opspraak is gekomen. Maar ondanks alle aandacht blijft het een lastig thema om op de werkvloer te bespreken. Wat kan je doen als je zelf met een toxische baas te maken krijgt? Leiderschapsexpert Gerrit Sarens en psychosociaal welzijnsverantwoordelijke Hilde De Man delen 5 adviezen.

Lees meer »

Daphné Dumery (N-VA) opnieuw kandidaat voor burgemeestersstoel in Blankenberge

N-VA Blankenberge-Uitkerke maakte vrijdagavond zijn kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen bekend. Lijsttrekker is Daphné Dumery, opnieuw kandidaat-burgemeester. Daarnaast een mix van reeds vertrouwde en nieuwe gezichten.
The post Daphné Dumery (N-VA) opnieuw kandidaat voor burgemeestersstoel in Blankenberge appeared first on KW.be.

Lees meer »

DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’

Het Guldensporencollege DAS in Kortrijk lanceert de nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’. “Het is een theoretisch artistiek-creatieve richting met een doorstroomfinaliteit. Wanneer je afstudeert, heb je dus een stevige basis en zijn er verschillende mogelijkheden in zowel professionele als academische bacheloropleidingen”, legt directeur Inge Gorré uit.
The post DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’ appeared first

Lees meer »

Nieuwe recreatieve hotspot aan Oudenburgs bufferbekken

Het bufferbekken langs de Oude Kerkstraat in Ettelgem wordt een recreatieve hotspot voor fietsers en wandelaars. “Dankzij de ondersteuning van Westtoer kunnen we de site nieuw leven inblazen”, zegt burgemeester Romina Vanhooren.
The post Nieuwe recreatieve hotspot aan Oudenburgs bufferbekken appeared first on KW.be.

Lees meer »