Heemkring stelt Ommeloper van Oostkamp voor

Met de Ommeloper van Oostkamp voegt de Heemkring Oostkamp (HKO) een nieuwe online bron van waardevolle informatie toe op haar website. De ommeloper oftewel een middeleeuws kadasterboek werd voorgesteld in de Wieke in Oostkamp.

Jan Demulder ontsluit de ommeloper van de heerlijkheid Oostkamp uit 1721. Jarenlang monnikenwerk resulteert in meer dan 500 pagina’s informatie over pachters, eigenaars en toponiemen uit het Oostkamp van de 18de eeuw. Deze transcriptie stelt HKO via haar website ter beschikking aan alle geïnteresseerden die het document via die weg ook vlot kunnen doorzoeken.

Prekadastraal

Een ommeloper of landboek is een soort prekadastraal werkinstrument dat door de plaatselijke overheid tijdens het ancien régime gebruikt werd als basis voor de heffing van (grond)lasten. “Voor elk perceel bevat de ommeloper informatie over de oppervlakte, de eigenaars, de gebruikers, de grondsoort en eventueel een toponiem of de naam die aan dat stuk grond gegeven werd. Het is voor heemkundigen en genealogen dan ook een uitgelezen bron om de woonplaats en werkgebied van hun voorouders terug te vinden of een huizengeschiedenis samen te stellen”, weet Jan Demulder te vertellen. Bij de meeste ommelopers hoort een kaart met de aanduiding van de percelen. Bij de ommeloper van de heerlijkheid Oostkamp is er tot op heden echter geen dergelijke kaart bekend. Jan Demulder heeft daarom naast de transcriptie van de ommeloper ook nog een kaart gemaakt op basis van de beschikbare gegevens.

Het doorzoeken van de ommeloper op de website van HKO gebeurt vanzelfsprekend volgens de schrijfwijze van toen. “Er wordt nog verder gewerkt om het geheel te vervolledigen. Alle updates zullen eveneens op de website verschijnen”, besluit Jan Demulder bij de voorstelling van de Ommeloper. (GST)

De ommeloper en de kaart zijn raadpleegbaar op www.heemkringoostkamp.be.

The post Heemkring stelt Ommeloper van Oostkamp voor is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Nieuwpoort opent zomer met nieuw openlucht cultuurfestival Langs de Promenade

Tijdens het weekend van 5, 6 en 7 juli pakt Nieuwpoort uit met het gloednieuw cultuurfestival Langs de Promenade. De driedaagse seizoensopener staat garant voor een plejade aan acrobatie, dans, straattheater, kinderanimatie, circus en muziek. Het evenement vindt plaats langs de Havengeulpromenade, die in 2024 exact twintig jaar bestaat.
The post Nieuwpoort opent zomer met nieuw openlucht cultuurfestival Langs

Lees meer »

Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan

De directeurs van de Nationale Loterij blijven ceo Jannie Haek, een Bruggeling met Torhoutse roots, steunen. Dat laat het overheidsbedrijf woensdag weten, daags na het afspringen van een bemiddelingsprocedure met de vakbonden over het gedrag van de topman.
The post Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Verkeersdrukte ebt weg: hoogtepunt van 220 kilometer file in Vlaanderen

Vlaamse automobilisten moesten deze namiddag heel wat geduld uitoefenen. De vakantie-uittocht en verschillende ongevallen en incidenten veroorzaakten heel wat verkeershinder op onze snelwegen. Rond 16 uur stond er maar liefst 220 kilometer file op de hoofdwegen, meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Intussen lijken de files zich stilaan op te lossen.

Lees meer »

Inwoners wijk Sint-Anna klagen over isolement door afsluiten Durmebrug in Waasmunster, maar “die gaat ten vroegste eind augustus weer open”

De Durmebrug in Waasmunster gaat niet open vóór alle werken aan de Gewestweg N446 tussen Waasmunster en de snelweg gedaan zijn. Dat zegt burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V) na kritiek van de bewoners van de wijk Sint-Anna die aan de andere kant van de brug wonen. Zij moeten al maanden kilometers omrijden naar het centrum van Waasmunster en voelen zich helemaal

Lees meer »

Klas 3A van Vrije Basisschool wint kunstenwedstrijd ‘Blik op de Toekomst’ met werk ‘Groeien en Bloeien’

Dit voorjaar organiseerde het gemeentebestuur een kunstenwedstrijd voor Bredense scholieren. Bezoekers aan de tentoonstelling van de werken in het MEC Staf Versluys konden stemmen op hun favoriete werk. Deze week werden de winnaars bekendgemaakt. Hoofdwinnaar is het werk ‘Groeien en Bloeien’ van de 3A-klas uit de Vrije Basisschool Don Bosco.
The post Klas 3A van Vrije Basisschool wint kunstenwedstrijd

Lees meer »

Patrick Keersebilck neemt afscheid van Cactusfestival: “Trots dat ik Brugge op de muzikale kaart kon zetten”

Van 12 tot en met 14 juli vindt in het heraangelegde Minnewaterpark in Brugge het jaarlijks Cactusfestival plaats. Deze 41ste editie is ook het afscheid van Bruggeling Patrick Keersebilck, die in oktober als directeur van Cactus Muziekcentrum met pensioen gaat.
The post Patrick Keersebilck neemt afscheid van Cactusfestival: “Trots dat ik Brugge op de muzikale kaart kon zetten” appeared

Lees meer »

Waarom de Britten zo boos zijn dat ze morgen voor politieke aardverschuiving zorgen: “Ze trekken hier hun eigen tanden met nijptang omdat er geen geld is”

14 jaar conservatief beleid heeft de Britten arm, ziek en boos gemaakt. En daarom gaan ze straks massaal stemmen voor oppositiepartij Labour. Volgens de laatste peilingen staat het Verenigd Koninkrijk een heuse politieke aardverschuiving te wachten. “De Britten willen verandering”, zegt correspondente Lia van Bekhoven. Maar zal die er ook komen? En is er een kans dat de Brexit wordt

Lees meer »