Een inkijk in ondergelopen dierenopvangcentrum De Zonnegloed: “Zolang regen voorspeld wordt, moeten we gesloten blijven”

Meer dan ooit snakt dierenopvangcentrum De Zonnegloed naar zon nu een recordaantal dieren verhuisd is naar nieuwe verblijven, die inderhaast in elkaar getimmerd zijn op plaatsen waar normaal zelfs bezoekers komen. “Maar zolang regen voorspeld wordt, moeten we gesloten blijven.”

Ezels in het bezoekersonthaal, kamelen op een eiland en beren op verhoogde plateaus. Ongeziene taferelen in De Zonnegloed, waar het water deze week steeg tot recordhoogtes nadat de IJzer het Vleterse platteland opeiste. Dankzij de onvermoeibare inzet van verzorgers en medewerkers blijven meer dan vierhonderd dieren droog.

Afgeschermde tv-schermen

Dierenverzorger Aitana Verschuere gidst ons langs de nieuwe opvangplekken op de hoger gelegen delen van het opvangcentrum. “We hebben heel wat dieren moeten evacueren uit ondergelopen weides. Zoals de Amiatina ezels: zij zitten nu in ons bezoekersonthaal waar we omheiningen hebben aangebracht. De televisieschermen zijn afgeschermd.”?

“In onze cafetaria en picknickplaats zitten nu de lama’s en ernaast maakten we een stal voor de ezels en alpaca’s van de kinderboerderij.”

Kameleneiland

Niet alle dieren hoefden verplaatst te worden. Aitana wijst naar een eiland in een overstroomde weide waar een stapel zandzakjes is aangebracht. “Daar blijven voorlopig de kamelen, want hier en daar zijn nog droge plekjes. Gelukkig kunnen zij wel wat tegen water en koude. De bruine kameel is wel erg bang van water, waardoor het een dag of twee duurde voor hij een poging deed om naar de andere kant te gaan. Met een tiental medewerkers zijn we er intussen in geslaagd om hem te herenigen met zijn vriendje.”

Hooglanders opgehoogd

De Schotse Hooglanders blijken het water rond de voederbak niet te schuwen. “Hun nabijgelegen schuilhok hebben we opgehoogd zodat ze daar in het droge kunnen liggen en slapen.”

Berennest

De binnenverblijven van de beren zijn wel ondergelopen, maar ook daar gingen de verzorgers creatief mee om. “Er zijn verhoogde plateaus voorzien, waar ze veilig en droog kunnen vertoeven. Onze bruine beer Uli maakt daar liever geen gebruik van, dus hebben we donderdag in sneltempo een extra verhoogje gemaakt boven de grond. Zo hoeft ze niet in het water te liggen als ze niet helemaal tot boven wil klimmen. En nu heeft ze het gezelligste nestje van alle beren, ze is er heel blij mee.”

Welpjes

“De berenwelpjes die hier in het begin van het jaar werden geboren zijn al enorm gegroeid. Ze doen het nog steeds goed. Voor hen is zoveel water spannend, zeker in de binnenverblijven. Gelukkig klimmen ook zij naar de bovenste plateaus tot bij mama Sandra. Ze vinden het allemaal wel leuk.”

De dieren zijn ongedeerd, maar de medewerkers worden op de proef gesteld, fysiek en mentaal. “We moeten voortdurend doorheen de overstroomde wandelpaden waden en het is hard om te zien hoe ons project nu enorm beschadigd wordt. Dit hebben we hier nog nooit meegemaakt, maar het belangrijkste blijft dat de evacuaties vlot verliepen.”

Giften

Zolang de waterellende aansleept, blijft De Zonnegloed gesloten en mist het centrum zo noodzakelijke inkomsten van bezoekers. “Gelukkig krijgen we wel spontane giften. We zijn dankbaar voor alle steun. De komende dagen geven ze regen uit, dus het wordt nog een moeilijke tijd.” (TP)

The post Een inkijk in ondergelopen dierenopvangcentrum De Zonnegloed: “Zolang regen voorspeld wordt, moeten we gesloten blijven” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten

Voor de derde week op rij kondigt gemeentelijst Team Nieuw Bestuur nieuwe kandidaten voor de verkiezingen van 13 oktober aan. Deze keer gaat het om Steve Platteeuw, Kris Verbeke en Hyacintha Louwyck, alle drie uit Madonna.
The post Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Apotheek Omni-Chimie zit niet langer meer op de Markt in Langemark, maar in nieuwbouw wat verderop: “Veel toegankelijker”

De vestiging van apotheek Omni-Chimie op de Markt in Langemark verhuisde naar een nieuwbouw enkele meters verder. Niet alleen is het pand veel ruimer en beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel, buiten hangt er nu een muurautomaat waar je ook ’s nachts en op zondag zowat het hele aanbod behalve geneesmiddelen kan kopen.
The post Apotheek Omni-Chimie zit

Lees meer »

“Wat is er met zijn gezicht gebeurd?” Internet raakt niet uitgepraat over ‘nieuwe look’ Zac Efron

Wat is er gebeurd met Zac Efron? Dat is wat de kijkers van z’n nieuwste film ‘A Family Affair’ op Netflix zich afvragen. De hartenbreker uit ‘High School Musical’ onderging een serieuze metamorfose: z’n wangen lijken opgeblazen, zijn lippen zien er voller uit en er is aan zijn kaaklijn gesleuteld. Ging Zac langs bij de plastisch chirurg of heeft hij

Lees meer »

Nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm of wateroverlast

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd omdat het KMI waarschuwt voor slecht weer. Er is een risico op een storm of op wateroverlast, meldt Binnenlandse Zaken vrijdagavond in een persbericht.
The post Nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm of wateroverlast appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sabine Sagaert wordt de nieuwe CEO van Ardo

De Ardooise producent van diepvriesgroenten en -fruit Ardo heeft een nieuwe CEO: Sabine Sagaert. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.
The post Sabine Sagaert wordt de nieuwe CEO van Ardo appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vermoedelijke daders van dodelijke home-invasion in Halle opgepakt

De vermoedelijke daders van de home-invasion in Halle op 19 april 2024 zijn opgepakt. Het gaat om 3 mannen uit de omgeving van Brussel. Er volgden verschillende huiszoekingen, onder andere op de woonplaatsen van de gearresteerde mannen. Bij de home-invasion werd een van de bewoners neergeschoten, hij overleed enkele dagen later.

Lees meer »

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Je kreeg geen eten na de wedstrijd als je boven een bepaald gewicht zat”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »

Gehavende Thor De Baene ambieert ereplaatsen in Vichte: “Blij dat ik meer kan dan gewoon in het peloton blijven”

Thor De Baene koerst komende zondag voor eigen volk in de junioreskoers van Vichte. Als alles goed gaat tenminste, want afgelopen weekend kwam hij zwaar ten val in de Acht van Bladel, met veel averij als gevolg. De tweedejaarsjunior was nochtans best tevreden over zijn seizoen en hoopt de komende weken en maanden nog eens dichte ereplaatsen in de wacht

Lees meer »

KIJK. Ondanks hevige regen van afgelopen maanden: het festivalterrein van Rock Werchter ligt er prima bij

Donderdag start de 48ste editie van Rock Werchter. Het festivalterrein heeft de regen van de afgelopen maanden goed doorstaan; slechts hier en daar zijn enkele modderplekken te bespeuren. De organisatie, Live Nation, heeft dan ook extra hard gewerkt. “Er is water weggepompt en er zijn stukken terrein verhard”, vertelt woordvoerder Nele Bigaré. VTM NIEUWS kreeg al een rondleiding op het

Lees meer »

Nieuwpoort opent zomer met nieuw openlucht cultuurfestival Langs de Promenade

Tijdens het weekend van 5, 6 en 7 juli pakt Nieuwpoort uit met het gloednieuw cultuurfestival Langs de Promenade. De driedaagse seizoensopener staat garant voor een plejade aan acrobatie, dans, straattheater, kinderanimatie, circus en muziek. Het evenement vindt plaats langs de Havengeulpromenade, die in 2024 exact twintig jaar bestaat.
The post Nieuwpoort opent zomer met nieuw openlucht cultuurfestival Langs

Lees meer »

Erik ten Hag verlengt tot 2026 bij Manchester United

Erik ten Hag (54) blijft tot 2026 coach van Manchester United. Lang was er onduidelijkheid of de Nederlander zou aanblijven, maar nu weet hij wat hem te doen staat: “We moeten nog heel hard werken om het niveau te bereiken dat van Manchester United wordt verwacht.”

Lees meer »

Oplichters slaan toe bij oudere mensen thuis in regio Torhout en doen zich voor als bankmedewerkers

Politiezone Kouter meldt dat ze verschillende aangiftes kreeg van vooral oudere slachtoffers, bij wie thuis een aanzienlijk geldbedrag werd ontfutseld. Woordvoerder Annemie Wittesaele maant aan tot waakzaamheid: “Noch medewerkers van Cardstop noch bankmedewerkers zullen aan huis komen!”
The post Oplichters slaan toe bij oudere mensen thuis in regio Torhout en doen zich voor als bankmedewerkers appeared first on KW.be.

Lees meer »