Provincie investeert 460.000 euro per jaar om aantal daklozen te verminderen

De Provincie West-Vlaanderen lanceerde vrijdag in Brugge een nieuw actieplan voor de bestrijding van dak- en thuisloosheid. De Centra voor Algemeen Welzijnswerk en lokale overheden van Brugge, Roeselare, Oostende en Kortrijk geven het plan – waarbij de provincie van 2023 tot 2025 zo’n 460.000 euro per jaar investeert – in de praktijk vorm. Nachtopvang ‘t Sas in Brugge breidt de capaciteit alvast uit van 10 naar 26 bedden.

De problematiek van dak- en thuisloosheid is nog steeds groot in West-Vlaanderen. Na een telling in oktober 2022 bleek dat er in de regio Midwest 793 dakloze personen zijn, in het arrondissement Brugge lag dat aantal op 904 personen en in de regio Oostende/Middenkust ging het om 1.126 personen. Een eerdere telling eind 2021 in Zuid West-Vlaanderen leverde 1.313 dak- en thuislozen op.

Nieuw actieplan

De Provincie lanceert daarom een nieuw actieplan voor de bestrijding van dak- en thuisloosheid. Het is het resultaat van het ‘Charter inzake de bestrijding van dak- en thuisloosheid 2023-2025’. Dat werd, naast de Provincie, ondertekend door heel wat verschillende partners, met name CAW Noord-West-Vlaanderen, CAW Zuid West-Vlaanderen, CAW Centraal West-Vlaanderen, Welzijnsvereniging ‘t Sas (afdeling van OCMW Brugge), Stad en OCMW Oostende, Stad en OCMW Roeselare en Stad en OCMW Kortrijk. In het kader van het actieplan voorziet de Provincie van 2023 tot en met 2025 jaarlijks 460.000 euro.

“Het charter bevat drie clusters”, vertelt gedeputeerde Jean de Bethune (CD&V) onder meer bevoegd voor Woonbeleid. “Namelijk de preventie van dak- en thuisloosheid, opvang in situaties van effectieve dak- en thuisloosheid en ten slotte de doorstroom naar een meer duurzame woonoplossing.”

Uithuiszettingen voorkomen

Met het nieuwe actieplan zullen inspanningen geleverd worden om uithuiszettingen te voorkomen. Dat zal gebeuren door vroegtijdige detectie en interventie en het begeleiden van jongeren. Een tweede onderdeel is het aanbieden van (winter)nachtopvang, het versterken van crisisinterventienetwerken en opvang op maat voor specifieke doelgroepen. Het laatste onderdeel van het actieplan richt zich op het minimaliseren van de periode van dak- en thuisloosheid door begeleiding naar geschikte huisvesting. Naast de extra middelen om de acties uit het actieplan te realiseren, wil de Provincie ook de medewerkers op het terrein ondersteunen en werken aan kennisopbouw.

Extra bedden voor nachtopvang

‘t Sas, de welzijnsvereniging van OCMW Brugge, liet eerder deze week al weten dat er 16 extra bedden gecreëerd werden in de nachtopvang. Daardoor kunnen gedurende de komende winterperiode 26 veilige en warme overnachtingen aangeboden worden. “Sinds de verhuis naar de nieuwe campus Sint-Pietersmolenwijk dit voorjaar, kwam het woon-zorgcentrum Minnewater leeg te staan”, legt schepen van Sociale Zaken Pablo Annys (Vooruit) uit. “In afwachting van de komst van het Huis van de Bruggeling, biedt het gebouw tijdelijk onderdak aan onder andere de Stedelijke Kunsthumaniora. Daar komt nu de winteropvang bij die tot eind maart gebruik zal maken van de lokale in de Sebrechtsstraat. Vandaar dat we deze uitbreiding kunnen realiseren.”

The post Provincie investeert 460.000 euro per jaar om aantal daklozen te verminderen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Drie West-Vlaamse rensters naar Olympische Spelen

Justine Ghekiere, Julie Van De Velde en Margot Vanpachtenbeke mogen zich opmaken voor de Olympische Spelen in Parijs. Ze moeten er wereldkampioene Lotte Kopecky aan een olympische medaille helpen.
The post Drie West-Vlaamse rensters naar Olympische Spelen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Opschudding tijdens gemeenteraad Kuurne: “Dit is normvervaging en graaipolitiek”

De Kuurnse gemeenteraad van 4 juli verliep erg routineus, maar het venijn zat in de staart. Tijdens de variaronde startte Tom Leece (Nieuw Kuurne) een aanval naar de burgemeester en zijn schepencollege. Hij had namelijk de onkosten van de afgelopen drie jaar ingekeken en was tot enkele opmerkelijke vaststellingen gekomen, aldus Leece zelf. “Wat doen taarten, pralines of sponsoring van

Lees meer »

Spektakel aan zee: vier topshows in de kuststeden die je niet wilt missen

Plan je deze zomer een uitstap naar de Belgische kust? Uitstekend idee, want ook naast zee, strand en dijk valt daar nog heel wat te zien en te beleven. De kuststeden pakken uit met een zomers programma vol ambiance en spektakel. Zit het weer tegen, ben je voldoende bruingebakken of gewoon op zoek naar (avondlijk) vertier, kan je dus altijd

Lees meer »

“120.000 euro privégeld verloren en huwelijk op de klippen gelopen”: zowel Ina (39) als Pieter-Jan (32) moesten hun bedrijf failliet laten gaan

In de eerste helft van dit jaar zijn in Vlaanderen 3.537 ondernemingen failliet gegaan, een record. Steeds meer ondernemers laten zich bijstaan in hun zoektocht naar een nieuwe professionele activiteit, zoals Ina De Quint (39) uit Hoevenen (Stabroek) en Pieter-Jan Wouters (32) uit Boom. “Ik heb 120.000 euro privégeld in mijn zaak gestoken en dat geld is nu weg”, zegt

Lees meer »

Gaëlle Nierynck gaat voor Westerlo voetballen: “Een heel mooi project”

Gaëlle Nierynck neemt na drie jaar afscheid van KAA Gent en gaat komend seizoen voor Westerlo in de Super League voetballen. De hardwerkende middenveldster tekende er een contract voor twee jaar. “Het is een ploeg in bloei. Ze willen investeren in het vrouwenvoetbal en dat merk je aan alles.”
The post Gaëlle Nierynck gaat voor Westerlo voetballen: “Een heel

Lees meer »

Griekenland maakt zesdaagse werkweek mogelijk in bepaalde sectoren

De nieuwe wet die het in bepaalde sectoren mogelijk maakt om zes dagen per week te werken, is sinds vandaag van kracht in Griekenland. Deze aanpassing verhoogt de maximale werkweek van 40 naar 48 uur voor werknemers binnen industriële bedrijven en de productiesector. De Griekse regering wil zo onder meer de arbeidstekorten aanpakken en zwartwerk tegengaan.

Lees meer »

Ode aan James Ensor

Kunst voert dit jaar nog meer dan anders hoogtij aan onze Kust. Niet alleen is er dit jaar een nieuwe editie van de Triënnale Beaufort waarbij je nieuwe, monumentale kunstwerken kan ontdekken, het is ook het jaar waarin Oostende James Ensor viert met een waaier aan activiteiten naar aanleiding van zijn 75ste sterfverjaardag. Zo zijn
The post Ode aan

Lees meer »

Parcours Dwars door Wingene komt dichter bij centrum

Wegenwerken hoeven niet per se een irritante ervaring te zijn, zo redeneerde de vzw Wingene For Cycling. Ze hertekende het parcours van Dwars door Wingene dit jaar een stuk dichter bij het centrum. Zo kunnen nog meer toeschouwers op zaterdag 13 juli makkelijker van deze wielerwedstrijd genieten. Een extra voordeel: op het Kerkplein komt er een extra drankstand en een

Lees meer »

Eerbetoon aan Prince in Silt, met kern van de New Power Generation

Op dinsdag 9 juli kan je in de Middelkerkse evenementzaal Silt met ‘Celebrating Prince’ een unieke concertavond beleven. In de rangen van ‘Celebrating Prince’ vinden we de kern van de ‘New Power Generation, de legendarische begeleidingsband van Prince.
The post Eerbetoon aan Prince in Silt, met kern van de New Power Generation appeared first on KW.be.

Lees meer »