Protest tegen traditionele zwart geschminkte Piet: “Onbegrijpelijk voor een stad als Kortrijk”

Morgen zal in Kortrijk het eerste officiële protest ooit tegen Zwarte Piet in België plaatsvinden. Actiegroep ‘België Kan Het’ betoogt bij de intrede van de Sint aan de IJzerkaai. Ze vinden het onbegrijpelijk dat een stad als Kortrijk nog steeds gebruikmaakt van de traditionele zwart geschminkte Piet met kroeshaarpruik, gouden oorbellen en rode lippen. “Een beetje racisme is nog steeds racisme.”

“Een mix tussen Roetpiet en Zwarte Piet is geen oplossing. Er is omstandig bewijs dat zwarte mensen en mensen van kleur – van alle leeftijden – schade ondervinden van de traditie” – Mirjam Henkens

België Kan Het is een actiegroep die sinds 2021 ijvert voor een inclusief sinterklaasfeest in België, zonder racistische stereotypering. Morgen betogen ze op vreedzame wijze bij de intrede van de Sint aan de IJzerkaai. “Een mix tussen roetpiet en zwarte piet is geen oplossing. Er is namelijk omstandig bewijs dat zwarte mensen en mensen van kleur – van alle leeftijden – schade ondervinden van de traditie. Waarom blijven steden als Kortrijk, Sint-Niklaas en Lier vasthouden aan zo’n figuur”, vraagt medeorganisator Mirjam Henkens zich af. De Verenigde Naties stelden in 2016 vast dat de figuur van Zwarte Piet, met zwart geschminkt gezicht, kroeshaarpruik, gouden oorbellen en rode lippen, schadelijk is voor de waardigheid en het zelfbeeld van kinderen en volwassenen van Afrikaanse afkomst.

De voorbije jaren demonstreerde de België Kan Het tweemaal bij de stoet in Berchem en vorig jaar stonden ze voor het eerst in Sint-Niklaas. Daar kwamen ze vorig weekend opnieuw actievoeren, na vrijdag al in Ieper bij de intocht van Sint-Maarten te hebben gedemonstreerd. “We merken dat onze acties effect hebben”, aldus Henkens. “De intocht in Sint-Niklaas maakte dit jaar weliswaar nog steeds gebruik van de stereotyperende blackface-Pieten, maar het waren er al veel minder dan vorig jaar. Het buurtcomité dat de stoet in Berchem organiseerde, dat faliekant tegen elke vorm van verandering was, wordt inmiddels niet meer gesubsidieerd.”

Schepen van Cultuur Axel Ronse maakte er in 2022 een erezaak van dat in zijn stad Zwarte Piet “pekzwart” zou blijven, hij “zich geen schuldgevoel laat aanpraten” en dat hij “niet toegeeft aan woke”. In een poging om de angel uit het debat te halen werd door voormalig burgemeester Ruth Vandenberghe beslist de intrede met zowel roetpieten als zwarte pieten vieren. “De N-VA ging plat op de buik voor links door voortaan te kiezen voor Roetpieten én Zwarte Pieten. En nog is het voor die betogende zeurpieten niet genoeg”, zegt Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “Laat het een les zijn voor de N-VA: wie een hand geeft aan ‘woke’-beweging verliest een ganse arm. Het zal ook nooit genoeg zijn tot onze tradities kapot gaan.”

The post Protest tegen traditionele zwart geschminkte Piet: “Onbegrijpelijk voor een stad als Kortrijk” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Heiligverklaring van ‘God’s influencer’ Carlo Acutis (15) goedgekeurd

Paus Franciscus heeft maandag, samen met het college van kardinalen de heiligverklaring van Carlo Acutis goedgekeurd. Acutis overleed in 2006 aan leukemie, maar verspreidde tijdens zijn leven het geloof via het internet en kreeg zo de bijnaam ‘God’s influencer’. Sinds zijn overlijden werden al twee wonderen aan hem toegeschreven. In 2025 zal hij naar alle waarschijnlijkheid de eerste millennial worden

Lees meer »

Ruim 240.000 mensen geëvacueerd wegens stortregens in China

In het oosten van China zijn meer dan 240.000 mensen geëvacueerd omwille van hevige stortregens die momenteel grote delen van het land teisteren. Dat meldt het persagentschap Nieuw China. Het waterpeil van de Yangtze, met 6.380 kilometer de langste rivier van China, overschreed op verschillende plekken in onder meer de provincie Anhui de alarmdrempels en ook het peil van twintig

Lees meer »

Welkom op ‘t Vossenerf: Op vakantie tussen de Holsteinkoeien

Kris Decapmaker (42) en Charlotte Sys (42) wonen met hun twee kinderen Lander (19) en Laure (17) op ’t Vossenerf in Klemskerke. Het familiebedrijf ziet er vandaag helemaal anders uit dan twee generaties geleden, maar de toewijding aan de stiel bleef. “Op zondag eens een paar uurtjes kunnen uitblazen, dat is voor ons al een luxe.”
The post Welkom

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, de assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »

Bestelwagen gaat in vlammen op in Moerbrugge

Woensdagmiddag even over 15 uur gebeurde op de brug van Moerbrugge-Oostkamp in de Sint-Godelievestraat een kop-staartaanrijding. Daarbij waren in totaal vier voertuigen die richting Oostkamp reden betrokken. De laatste, een bestelwagen van een bekende verhuurfirma, begon hevig te roken en vatte vuur.
The post Bestelwagen gaat in vlammen op in Moerbrugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Deel drukke Geluwestraat in Wervik volledig afgesloten door wegverzakking, er komt eenrichtingsverkeer

De drukke Geluwestraat (N311) in Wervik is tussen het kruispunt met de Ommegangstraat en toegang tot de parking van de supermarkt Spar volledig afgesloten. De reden is een plotse verzakking in het wegdek er ter hoogte van de gewezen bakkerij Penet. Het is zeer onduidelijk hoelang de herstelling op zich zal laten wachten. Binnen enkele weken is er bouwverlof. “Tijdelijk

Lees meer »

Groen licht voor fusie tussen GZA en ZNA: Ziekenhuis aan de Stroom wordt een van grootste van Europa

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft groen licht gegeven voor de plannen van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en GZA Ziekenhuizen om te fuseren tot Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS). Nadat vorige week de artsen van ZNA zich akkoord hadden verklaard met een nieuwe financiële regeling, werd nu de laatste horde genomen. De BMA koppelde wel voorwaarden aan haar goedkeuring.

Lees meer »

Herdenking van dodelijke crash Britse WO II-bommenwerper in Kattevennen: “Belangrijk om hun opoffering nooit te vergeten”

De stad Genk heeft in de Kattevennen een herdenkingsmonument ingehuldigd voor de 3 Britse bemanningsleden van een vliegtuig dat crashte in de Kattevennen, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 12 mei 1940 stortte de Britse bommenwerper van het type Bristol Blenheim neer in het bos. Het enige nog vliegende exemplaar vloog vandaag voor de gelegenheid over het vliegveld van Zwartberg. Het

Lees meer »

Tweede editie van Kruiseke Kerremesse wordt driedaagse: “Met Gilberke en Marcellineke”

Na de succesvolle eerste editie van Kruiseke Kerremesse vorig jaar bieden de organisatoren dit keer een driedaags evenement aan. De bestuursploeg is ondertussen uitgebreid. Voor de kinderkoers waren er op de vorige editie meer dan honderd deelnemers en het evenement wordt dit jaar herhaald. Het feestplein bevindt zich naast het voetbalterrein van Sparta Kruiseke.
The post Tweede editie van

Lees meer »

Wie is dé nieuwe, geheimzinnige Britse premier? “Mijn achtergrond is op geen enkele manier geprivilegieerd”

Een stijvere bovenlip kan hij niet houden. Evenmin kan zijn naam nóg doordeweekser klinken. “Een saaie dossiervreter”, menen zijn tegenstanders. “De rustige vastheid”, volgens zijn aanhangers. Toch boekte Keir Starmer (61) een monsterzege in de Britse verkiezingen en is hij als premier voortaan de machtigste man van het Verenigd Koninkrijk. Wie schuilt er écht achter dat wandelende maatpak?

Lees meer »

Gistel zet zich schrap voor 60 jaar verbroedering met Duitsers: “Dit is pure vriendschap”

Wist je dat… Gistel al zestig jaar verbroedert met het Duitse dorpje Aulendiebach. Volgende maand plant het comité dan ook feest dat vier dagen duurt. “Door de coronacrisis moesten we langer wachten dan normaal om nog eens samen te komen.”
The post Gistel zet zich schrap voor 60 jaar verbroedering met Duitsers: “Dit is pure vriendschap” appeared first on

Lees meer »