Politiezone Arrondissement Ieper waarschuwt voor bovengedreven obussen door wateroverlast: “Nog altijd gevaarlijk, zeker nu boeren nog vlug willen oogsten”

De politiezone Arrondissement Ieper waarschuwt na de hevige wateroverlast van de afgelopen dagen voor obussen. “Nu alles zo nat is, willen sommige landbouwers nog vlug hun laatste oogst uit de grond halen voor die daar zou beginnen rotten. Dan gaan ze nogal haastig te werk en stapelen de gevonden obussen zich snel op zonder dat er per se een melding gebeurt. Dat is gevaarlijk en daarom moeten ze ons direct contacteren als er een gevonden wordt”, zegt Glenn Verdru van politiezone Arro Ieper.

De afgelopen dagen kregen de politiezone Arrondissement Ieper heel wat meldingen binnen over gevonden obussen, projectielen daterende uit de Eerste Wereldoorlog. “Sowieso krijgen we op een gewone dag zo’n 5 à 6 meldingen binnen van een gevonden obus. We zijn het dus wel gewend, maar nu zijn het er opvallend meer dan gewoonlijk”, stelt Glenn Verdru, woordvoerder van politiezone Arro Ieper.

“Nu de wateroverlast over is, willen veel landbouwers vlug hun oogst binnenhalen voor die begint te rotten, maar je moet voorzichtig blijven met obussen”

“Nu de wateroverlast van de afgelopen dagen wat begint weg te trekken, willen veel landbouwers nog vlug hun laatste oogst binnenhalen voor die begint te rotten in de grond. Normaal moeten de werken stilgelegd worden, wanneer er een obus gevonden wordt en is de procedure dat de politie moet langskomen voor een vaststelling en dan wordt beslist of de ontmijningsdienst DOVO onmiddellijk ter plaatse moet komen of niet.”

Grote haast en hopen obussen

“Maar door de grote haast bij de oogst worden die projectielen nu vaak verzameld op een hoop en dat is niet zonder gevaar. Dan krijgen we dingen te zien, zoals de hele hoop obussen op de foto. We hebben besloten om die te delen op Facebook om mensen ervan bewust te maken dat dit absoluut niet zo hoort”, gaat Glenn verder.

(Lees verder onder de Facebookpost)

“Tijdens die oogstwerken nu komen er soms volledige exemplaren naar boven, maar soms gaat het ook om halve afgebroken obussen, zoals een kop of dergelijke. Het is dan niet zo makkelijk om vlug die koppen te herkennen tussen de aardappelen op het veld of langs de straat. En dat is gevaarlijk, want zelfs al zijn die obussen meer dan 100 jaar oud, toch kunnen ze nog een gevaar vormen!”

Exacte locatie via app

De kern is dus om altijd de politie te verwittigen in dergelijk geval. “Natuurlijk reageren er nu ook mensen dat er bij hen in de buurt een obus ligt en dat die na een lange tijd nog niet opgehaald werd. Maar wij krijgen veel meldingen binnen hierover. Sommige meldingen zijn ook niet altijd even duidelijk, als het gaat om “het kapelletje in de Boomstraat”, waar er 7 zo’n kapelletjes staan. Dan is het voor onze patrouilles moeilijk om te zoeken naar de obus.”

‘Als je een melding maakt, deel je best ook een exacte locatie van waar die obus ligt”

“Daarom doen mensen best zo gedetailleerd mogelijk hun melding. Dat kan ook via onze gratis app, die we een tweetal jaar terug gelanceerd hebben. Daarmee kunnen mensen ons een foto sturen en krijgen wij bij die foto dan de exacte coördinaten van de plaats waarom die foto verstuurd werd. Dan kunnen we veel vlugger de obussen terugvinden. Onze manschappen zullen dan een vaststelling maken en DOVO verwittigen”, besluit Glenn.

Heb je zelf een obus gezien in de regio van Ieper? Verwittig dan de politie via de app op jouw smartphone of via het nummer 057 230 500.

The post Politiezone Arrondissement Ieper waarschuwt voor bovengedreven obussen door wateroverlast: “Nog altijd gevaarlijk, zeker nu boeren nog vlug willen oogsten” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Snelheidsduivel rijdt weg van politie aan 220 km/uur

De politie van Heusden-Zolder moest afgelopen weekend een laagvlieger uit het verkeer halen. Toen de chauffeur aan hoge snelheid over de Vogelsancklaan reed en de politie daarbij kruiste, zetten de agenten de achtervolging in. Daarbij moesten ze 220 km/uur rijden om de vluchter te kunnen volgen.

Lees meer »

Einde van eenrichting in Sabbestraat/Sint-Jorisstraat in Beernem

Het gemeentebestuur schaft de proefopstelling met eenrichtingsverkeer in de M. Sabbestraat en Sint-Jorisstraat af na kritiek van buurtbewoners en oppositiepartijen. “Inwoners mogen niet massaal op de bon vliegen”, vindt raadslid Lode Vanneste (N-VA).
The post Einde van eenrichting in Sabbestraat/Sint-Jorisstraat in Beernem appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Nog schrik voor wedstrijden”: Lieze Slos voelt zich na heel wat blessureleed terug atlete bij AVMO

AV Molenland is een bloeiende club waarbij heel wat jonge, beloftevolle atleten steeds nadrukkelijker regionaal en nationaal in beeld komen. Toch is er bij de Tieltse club, zoals bij vele andere atletiekverenigingen, een leemte als het op senioren vrouwen aankomt. Lieze Slos is een uitzondering bij AV Molenland. Na heel wat blessureleed werkt de 25-jarige Meulebeekse vanaf dit seizoen heel

Lees meer »

Bakkerij Laurens in Varsenare zwaait Leentje uit na 42 jaar dienst: “Ze werkte hier al toen wij nog niet geboren waren”

Groot feest zondag bij bakkerij Laurens in Varsenare. Na maar liefst 42 jaar achter de toonbank werd Leen ‘Leentje’ Willems er feestelijk uitgezwaaid met wat bijna een dorpsfeest mag genoemd worden. “Leentje werkte hier voor drie opeenvolgende uitbaters. Ze zorgde ook mee voor onze kindjes en we noemden haar vaak onze ‘plusmama’”, zegt bakkersvrouw Melissa Vande Ryse van bakkerij Laurens,

Lees meer »

Voortaan toegangsprijs voor wandeling naar de top van de Japanse Mount Fuji

Venetië lijkt een trendsetter met de invoering van een toegangsticket voor toeristen. Wie de Mount Fuji in Japan wil beklimmen via het populaire wandelpad Yoshida Trail, zal daar voortaan 11,5 euro voor over moeten hebben. Bovendien mogen er maximaal 4.000 klimmers per dag de berg op. Dat meldt CNN. Met deze maatregelen wil Japan de overbevolking op het Japanse icoon

Lees meer »

B&B Stee 23 uit Oostkamp is maandag te zien in ‘Met Vier in Bed’

Maandag 8 juli is B&B Stee 23 te zien in het VTM-programma Met Vier in Bed. In de groene en rustgevende omgeving van het Kampveld ligt B&B Stee 23 in de Papenvijversstraat 23, uitgebaat door Inge Jacobus (51) en Bruno Declerck (53). Zes jaar geleden is de B&B open gegaan na een grondige renovatie van de verschillende gebouwen. Ze hebben

Lees meer »

Opendeurdag seksclub Club Amai trekt 3.000 nieuwsgierigen: “Misschien breng ik volgende week wel een eerste echt bezoekje”

Ruim 3.000 nieuwsgierigen hebben zondag een bezoek gebracht achter de schermen van Club Amai in Hoogstraten (Meer). Alle aanwezige mannen en vrouwen hielden netjes de kleren aan en stapten in een lange rij met het nodige gegiechel naar binnen. De seksclub hield voor een keer geen swingersdag, maar gooide de deuren open voor iedereen die er eens op klaarlichte dag

Lees meer »

Maurits Vande Reyde, nieuwe kandidaat-voorzitter voor Open Vld: “Ik wil een aparte sociale zekerheid voor migranten”

Noem hem geen Vlaamse Georges-Louis Bouchez (MR), maar de nieuwe kandidaat-voorzitter durft ook gewaagd uit de hoek te komen en tegen schenen te schoppen: Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) meldt zich als rekruut om de liberalen uit het moeras te trekken. “Embrace the suck: liberalen moeten ook eens iets controversieel durven zeggen. Want als niemand tegen u is,

Lees meer »