Izegems stadsbos Rhodesgoed heeft nieuwe naam: Cotacachi Cayapasbos

Zeg vanaf vandaag niet langer Rhodesgoed tegen het groene domein in Kachtem, maar wel Cotacachi Cayapasbos. Met die tijdelijke naamsverandering willen 11.11.11 en de stad Izegem de link maken tussen de onvoorspelbare temperaturen, mijnbouw en ontbossing in Ecuador enerzijds en het natuurgebied Rhodesgoed anderzijds.

Beide groene gebieden worden steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatcrisis. “Die gevolgen zijn overal ter wereld pijnlijk tastbaar”, zegt Izegems schepen Kurt Himpe. “Ook hier in onze regio, waar steeds warmere zomers, aanhoudende droogte, lage waterpeilen en wateroverlast geen onbekenden zijn. Het is al lang geen ver-van-ons-bed-show meer.”

Bijzonder natuurgebied

Dat verhaal klinkt in Ecuador bekend in de oren. Cotacachi Cayapas is een bijzonder natuurgebied met een mix van regenwoud, bergen en vulkanische meren, bedreigd door onvoorspelbare temperaturen, mijnbouw en ontbossing. “Tropische dieren en planten verdwijnen er”, vertelt 11.11.11-directeur Katrien Heughebaert. “Klimaatonrecht raast om ons heen, maar voor landen als Ecuador zijn de gevolgen nog groter. Alleen mogen we ons niet blindstaren op deze problemen. Werelwijd strijden moedige activisten en organisaties voor klimaatoplossingen. Die gaan van bebossingsprojecten in Oeganda tot boeren in Peru weerbaarder maken tegen de gevolgen van de klimaatcrisis aan de hand van irrigatiesystemen.”

Geld inzamelen

Met de actie in de vorm van een naamswijziging verklaren Izegemnaren zich solidair met die talloze klimaatstrijders wereldwijd. “Maar het blijft niet bij woorden alleen”, benadrukt schepen Kurt Himpe. “Komende weken trekken duizenden 11.11.11-vrijwilligers de straten op om geld in te zamelen voor al die klimaatoplossingen. In Izegem stonden vrijwilligers reeds op de markt, maar staat er ook dit weekend nog een inzamelactie op de agenda. Izegemnaren kunnen hun solidariteit volop tonen.”

Wil je de 11-campagne steunen? Doe mee aan een van de vele activiteiten of doe een gift op www.11.be/klimaatonrecht

The post Izegems stadsbos Rhodesgoed heeft nieuwe naam: Cotacachi Cayapasbos is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Ignace van hotel De Bonte Os opent nu ook vakantiewoning ‘Wouter’s Home’ in Roeselare: “Goedkoper alternatief”

Ignace Defever van De Bonte Os in Roeselare opent in augustus, op een steenworp van zijn hotel in de Sint-Hubrechtsstraat, vakantiehuis Wouter’s Home. “Hier verblijven is goedkoper dan in het hotel”, aldus Ignace die enkele opmerkelijke objecten onderbracht in de woning waar vier tot tien personen kunnen verblijven.
The post Ignace van hotel De Bonte Os opent nu ook

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Maria blaast honderd kaarsjes uit in Ruiselede

Het is duidelijk goed en gezond wonen in wzc Sint-Jozef in Ruiselede, want er mocht weer een 100-jarige gevierd worden: Maria Deschamphelaere.
The post Maria blaast honderd kaarsjes uit in Ruiselede appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Mensen gaan misschien denken dat we menage à trois hebben”: Katy uit ‘B&B zoekt lief’ openhartig over ex en zijn nieuwe partner

“Er zijn tranen gevloeid, er was verliefdheid én een portie drama.” Nee, saai wordt het derde seizoen van ‘B&B zoekt lief’ niet, met dank aan de flamboyante Katy Parmentier (52). Zij ging na lang twijfelen op zoek naar een nieuwe liefde en kreeg daarvoor een bijzondere helper: Liba, de nieuwe partner van haar ex-man. “Sommige dingen waren echt niet voor

Lees meer »

David Vandyck & Ingeborg brengen uniek kerstverhaal in Concertgebouw Brugge: “Mét ‘LICHT’ zijn wij het antwoord op De Warmste Week in Brugge”

Op zondag 28 december kan je om 18 uur in het Concertgebouw van Brugge terecht voor ‘LICHT’, een uniek kerstconcert van Ingeborg en David Vandyck. Op het podium staat een vijfkoppige liveband, die regelmatig wordt versterkt met het 60-koppige Brugse jongerenkoor Fioretti. Het inspirerende kerstverhaal wordt afgewisseld met liedjes die ontroeren of aanzetten om mee te zingen.
The post

Lees meer »

Taylor Swift maakt reputatie waar in Amsterdam: grootste muziekster van dit moment zet sublieme ‘The eras tour’ neer

Taylor Swift heeft donderdag haar eerste van in totaal 3 concerten in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam gespeeld. Ze zit daarmee over de helft van haar Europese passage van ‘The eras tour’, die de geschiedenisboeken ingaat als meest winstgevende concertreeks ooit. Wij zakten naar Amsterdam af en werden ondergedompeld in een wereld van pailletten, vriendschapsarmbandjes, volbloed Swifties en 18

Lees meer »

Geslaagd openingsweekend van zomerbar Bardos in Ardooie: “Gezelligheid en wat nostalgie”

Er is weer leven in de voormalige brouwerij Vanden Bussche. Het openingsweekend van zomerbar Bardos zit erop. Zomeren deed het er nog niet, maar aan gezelligheid ontbreekt het alvast niet. En ook de buren zijn tevreden, want er is geen overlast.
The post Geslaagd openingsweekend van zomerbar Bardos in Ardooie: “Gezelligheid en wat nostalgie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Eto’o heeft in principe niets te zeggen over mij”: Marc Brys praat voor het eerst uitgebreid over de hetze rond z’n aanstelling

“Als je iedereen moet geloven, heeft Eto’o me vier keer ontslagen.” En toch staat Marc Brys (62) nog aan het roer van de Kameroense nationale ploeg. Voor het eerst sinds hij de heksenketel van Yaoundé – en alle rellen daar aanwezig – even achter zich heeft gelaten, neemt de bondscoach het woord. “Vanaf dag één had ik een bewaker bij

Lees meer »