Trucker Stefaan (49) rijdt al 20 jaar ongevalvrij: “Mijn geheim? Je vooral niet laten opjagen”

Al twintig jaar als vrachtwagenchauffeur op de weg en nog nooit brokken gemaakt: het leverde Knokke-Heistenaar Stefaan Lannoo (49) de ronkende titel ‘Diamanten Ridder van de Weg’ op. Zijn geheim? “Je vooral niet laten opjagen. Als je te laat bent, ben je te laat.”

Het was voor Stefaan Lannoo een kinderdroom, vrachtwagenchauffeur worden. Hij kreeg de microbe al heel vroeg te pakken via zijn vader Etienne. “Als klein manneke mocht ik met hem mee naar Denemarken, Zweden, Italië… Lekker hoog in de stuurcabine genoot ik dan met volle teugen van de landschappen die onafgebroken voorbij gleden. Precies een levende film”, aldus Stefaan. Ook zijn grootvader was vrachtwagenchauffeur. “Ik ben dus al de derde generatie.”

“Toen ik net bezig was, zag ik een dodelijk ongeval. Die beelden bleven hangen”

Omdat hij al twintig jaar – eigenlijk al 29 jaar, maar daarover straks meer – ongevalvrij met zijn vrachtwagen rijdt, werd Stefaan nu gehuldigd door TVM Belgium, verzekeringsexpert voor transport en logistiek in ons land. Best wel een hele prestatie als je weet dat slechts 3 op 1.000 vrachtwagenchauffeurs erin slagen om tien jaar ongevalvrij te rijden. “Zelf vind ik dat eigenlijk maar normaal”, relativeert Stefaan. Hij was nog geen maand aan de slag toen hij op de autostrade een ongeval met dodelijke afloop zag. “Die beelden bleven bij.”

Levensstijl

Hoe dan ook, vrachtwagenchauffeur zijn is een stiel apart. “Het is een levensstijl”, aldus Stefaan. “Het moet in het bloed zitten, anders houd je het niet vol. Toen ik dertig jaar geleden het bedrijf van mijn ouders overnam, wíst ik al dat ik dit mijn hele leven zou blijven doen. Vrachtwagenchauffeur is het mooiste beroep ter wereld.” Al zit er af en toe ook wel een angeltje aan: dode hoeken, roekeloze automobilisten… “De concurrentie met het Oostblok is er ook zo eentje. En de druk is de jongste jaren enorm toegenomen. Almaar meer productiebedrijven passen het ‘just in time’-principe toe om kosten te besparen, maar wij moeten natuurlijk ook nog de rusttijden kunnen respecteren”, legt Stefaan uit.

Wat dichter bij huis

Hij vervoert vooral oud karton en papier van en naar de haven van Zeebrugge, maar eigenlijk rijdt hij heel West-Vlaanderen rond. “Vroeger reed ik ook internationaal. Het is een bewuste keuze geweest om wat dichter bij huis te blijven. Jaarlijks leg ik nog zo’n 110.000 km af, wat mij gemiddeld van 5 uur ’s morgens tot zeven uur ’s avonds op de baan houdt.”

Eigenlijk al 29 jaar

Als we hem spreken, is Stefaan zelfs al van 4.30 uur onderweg. “De morgenstond heeft goud in de mond”, glimlacht hij. “En het is dan ook nog lekker rustig op de weg. Alhoewel: op dertig jaar tijd is er ook op dat vlak veel veranderd.” Je leest het goed, Stefaan rijdt eigenlijk al bijna drie decennia zonder ongevallen. “Maar omdat ik pas twintig jaar verzekerd ben bij TMV, tellen die eerste jaren niet.”

Stefaans tips om ongevalvrij te rijden? “Je vooral niet laten opjagen, want dat heeft toch geen zin. Als je te laat bent, ben je te laat”, klinkt het. Al speelt volgens Stefaan ook de geluksfactor mee. “Want je mag nog zo voorzichtig rijden als je wilt, je bent nooit alleen in het verkeer. Automobilisten voeren weleens van die manoeuvres uit waarvan je hart een paar tellen overslaat. Vooral op de E403 heb ik al veel gesakkerd. Allez komaan mensen, vertrek ’s ochtends toch eens tien minuutjes vroeger naar het werk.”

“Voral op de E403 heb ik al veel gesakkerd”

Defensief rijden is dus de boodschap. “Je moet als vrachtwagenchauffeur voortdurend anticiperen in het verkeer. Zo’n gevaarte van 40 ton staat ook niet direct stil hé als er iets gebeurt. Ik heb mijn kinderen altijd op het hart gedrukt om nooit tussen twee vrachtwagens in te blijven rijden”, klinkt het. Stefaan is met Turbotrans baas over z’n eigen transportbedrijf en lanceert bij deze een oproep voor de overheid. “Behalve een veilige slaapplek, is het in ons land ook dikwijls een uitdaging om een proper toilet en douche te vinden. Da’s basiscomfort, maar in de praktijk is de situatie vaak ellendig”, zegt hij. Stefaan doet er graag nog vele jaren bij als schadevrij vrachtwagenchauffeur. “Al kan ik natuurlijk niks beloven”, lacht hij. “Maar we doen ons best.”

The post Trucker Stefaan (49) rijdt al 20 jaar ongevalvrij: “Mijn geheim? Je vooral niet laten opjagen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Brandweer haalt gecrasht sportvliegtuigje weg, buurtbewoners geschrokken: “Ik zag het neerstorten”

In de omgeving van de Heidestraat in Hasselt is de brandweer Zuid-West Limburg aanwezig op de plek waar gisteren een vliegtuigje neerstortte. Daarbij liet een inzittende het leven, de piloot moest met zware verwondingen naar het ziekenhuis. De nabestaanden van het slachtoffer bezochten zaterdag de plaats van het ongeval. Vanmiddag werken de hulpdiensten verder aan de berging van het wrak.

Lees meer »

Dilbeek plaatst trajectcontroles op belangrijke invalswegen

Vanaf september lanceert de gemeente Dilbeek automatische snelheidscontroles op belangrijke invalswegen. Er worden 9 trajectcontroles geplaatst op strategische locaties verspreid over heel Dilbeek. De camera’s dienen niet alleen voor de handhaving van snelheidslimieten, maar spelen ook een cruciale rol in de bestrijding van criminaliteit.

Lees meer »

Erebrandweerman Franky Vermeulen (63) uit Moorslede is overleden: “Hij was van goudwaarde voor de werking van de brandweer”

In het AZ Delta Rumbeke is Franky Vermeulen (63) overleden. Hij was erebrandweerman van de brandweer Moorslede en lid van wandelvoetbalploeg Old Stars SV Moorslede. Franky was de echtgenoot van Greta Debrauwer en woonde in de Emiel Jacqueslaan.
The post Erebrandweerman Franky Vermeulen (63) uit Moorslede is overleden: “Hij was van goudwaarde voor de werking van de brandweer” appeared

Lees meer »

“Haar vriend probeerde nog alles, maar tevergeefs”: dolverliefde Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen tót het vliegtuigje begon te tollen

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

Hele dorp aan Gardameer lamgelegd na virusuitbraak: honderden mensen ziek

In plaats van te genieten van een zorgeloze vakantie in Torri del Benaco aan het Gardameer in Italië zijn honderden mensen ziek geworden. Een uitbraak van het norovirus heeft het hele dorp lamgelegd. De afgelopen dagen zijn veel mensen in het ziekenhuis opgenomen die last hadden van braken, misselijkheid, buikkrampen en koorts, zo meldt ‘La Repubblica’.

Lees meer »

Rechter ziet “geen aanwijzingen” dat Nederlandse ‘Iceman’ Wim Hof verantwoordelijk is voor dood van meisje van 17 in VS

Er is geen bewijs dat ‘Iceman’ Wim Hof verantwoordelijk is voor de dood van een meisje van 17 twee jaar geleden. Dat zegt een rechter in de VS. De vader van het meisje had de Nederlander aangeklaagd, omdat zijn dochter verdronken zou zijn terwijl ze zijn meditatietechnieken zou uitgevoerd hebben in het zwembad. Volgens de advocaat van Hof ziet de

Lees meer »

Primus Top Of Darts brengt zes topdarters samen in een spannend toernooi in Kortrijk Xpo

Op donderdag 7 november verzamelen enkele van de grootste namen uit de dartswereld zich in Hal 5 van Kortrijk Xpo. “We strikten Nathan Aspinall, Jonny Clayton, Joe Cullen, Raymond Van Barneveld, Andy Baetens en Fallon Sherrock. De ticketverkoop is al gestart. Snel zijn is de boodschap, want dit dartsevent is uniek in West-Vlaanderen”, zegt medeorganisator Edouard Deprez (35).
The

Lees meer »

Première danskomedie ‘De Ballroombeker’ doet voeten zweven én maakt deze zomer het mooie weer in het Fakkeltheater

Een zwoele zomeravond vol lach en dans. Zo kan de première van De Ballroombeker samengevat worden. De première van “De Ballroombeker” in het Fakkeltheater was een ware triomf. Het publiek genoot met volle teugen van deze zwoele zomerkomedie, die de perfecte mix bood van humor, dans en emotie. Deze sprankelende voorstelling, geschreven en geregisseerd door Jeroen Maes, liet opnieuw zien

Lees meer »

Hij hoeft niet te paraderen in bloot bovenlijf. Maar een zwakke Joe Biden is nefast voor heel de wereld

Oorverdovend wordt de roep in de Verenigde Staten aan Joe Biden om zich terug te trekken als presidentskandidaat. Voor het welzijn van zijn land. Maar hij zou dat ook moeten doen voor het welzijn van de wereld, analyseert onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden. Als Biden verliest, zit iedereen weer opgezadeld met Donald Trump. En als Biden alsnog wint, dan dreigen

Lees meer »

? “Kan Evenepoel de cadans op de Galibier volgen?”

De Tour duikt vandaag voor het eerst de bergen in. In de Alpen wacht een lastige tocht met drie beklimmingen, goed voor net geen 4.000 hoogtemeters. Dé scherprechter is de mythische Col du Galibier. Voor de klassementsmannen wordt dit de eerste serieuze test. Kan Remco Evenepoel de beste klimmers volgen? Die vraag stellen ook Michel Wuyts en Stijn Vlaeminck zich

Lees meer »