Shakespeare slaat toe bij toneelvereniging Kohané: “Dit stuk is een heuse uitdaging”

Toneelgroep Kohané speelde de voorbije jaren altijd al verschillende genres toneelstukken, maar dit jaar wagen ze zich wel aan een heel speciaal stuk: ‘L’étude’ (nu slaat de chaos toe). Vincent Vanhoutteghem doet de regie. Het gaat over drie vrouwen die zich aan een studie van Shakespeare wagen en zich naarmate de studie vordert steeds meer verwant voelen met een van de personages uit het werk van de Engelse auteur.

Zeker geen gemakkelijk stuk voor amateur-actrices Hilde Demeyere, Tine Coucke en Lore Bonte. En een verrassende en gedurfde keuze van Kohané. Drie vrouwen ontmoeten elkaar en maken een studie over het werk van Shakespeare. Elk van hen heeft daar zo haar eigen redenen voor. Bij een glas wijn verliezen ze zich in taal en beginnen ze Shakespeares vrouwenrollen, gaande van Lady Macbeth tot de getemde feeks en van Portia tot Ophelia, te onderzoeken in zichzelf. Met alle gevolgen van dien…

Drie keer anders

Hilde Demeyere speelt al 40 jaar toneel en speelt in L’étude de vrouw die de studie over Shakespeare deed. ’’t Is een ferme boterham en een zeer intensief stuk maar Tine, Lore en ikzelf gaan er alle drie meer dan honderd procent voor”, zegt Hilde. “Ik herken helemaal niets van mezelf in die rol, maar dat is net wat voor mij zo tof is aan toneelspelen. Ik kan de mensen en zeker de toneelliefhebbers alleen maar aanraden naar dat stuk te komen kijken omdat het weer een keer iets anders is! Met Kohané slagen we er telkens in om met iets verrassends voor de dag te komen en daar ben ik supertrots op!” Tine Coucke speelt toneel sinds haar 17de en is al 35 jaar lid van Kohané. “In L’étude speel ik de rol van de actrice met heel wat speelervaring en vertel ik verhalen en haal herinneringen op om duidelijk te maken dat ik een soort Shakespeare-expert ben. Of dit zichtbaar wordt op het einde van de voorstelling is nog maar de vraag…”

Speelvreugde

Toen Tine in 1991 een eerste keer op het podium stond, was ze zwanger. “Maar de rol die ik toen speelde, was niet écht geschikt voor iemand met een bolle, zwangere buik. Mijn eerste stuk bij Kohané was Het gezin van Paemel. L’étude is een uitdaging. Een ietwat apart stuk waarin we toch alle drie spelenderwijs onze draai vinden. Het wordt mooi! Toen ik het stuk las, werd ik er meteen door geboeid en benieuwd naar de inhoud. Op school hadden we het in de Engelse lessen wel over Shakespeare, maar daar bleef het dan ook bij. Een toneelgenre dat maar weinig wordt gespeeld! Het is intensief repeteren en spelen, maar we beleven er ook veel plezier en speelvreugde aan. En dat is voor mij nog altijd het belangrijkste doel van toneelspelen.”

Feministe

Lore Bonte speelt een vrouw die een sterke mening heeft over de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen. “Zeg maar dat ik in het stuk een begeesterde feministe ben. Ik kan me wel vinden in veel van haar standpunten, maar ben zelf toch wat gematigder, rustiger en minder fel.” Lore speelt toneel sinds haar 17de en is met haar 31 lentes de jongste van de drie. Ze begon bij jongerengroep Studio Kohané, speelde dan bij Kohané en ook enkele keren bij Triene Wup in Sente. “L’étude is een heel interessant stuk omdat het je enerzijds doet stilstaan en reflecteren bij bepaalde zaken en anderzijds luchtig en met voldoende humor wordt gebracht waardoor er een aangenaam evenwicht is.” De keuze voor Vincent Vanhoutteghem is een keuze van het bestuur waar de drie actrices zich best kunnen in vinden. “Hij kwam al regelmatig kijken naar opvoeringen van Kohané en hij is geen vreemde voor ons. Wat hij al regisseerde, sprak ons aan. Hij heeft een andere aanpak dan veel regisseurs. Voor ons drie was het vooral een leerrijk en interessant repetitieproces!”

Data en tickets

Kohané speelt L’étude (nu slaat de chaos toe) in gc Den Tap in de Pastoor De Beirstraat in Lendelede op vrijdag 1, zaterdag 2, woensdag 6, donderdag 7 en vrijdag 8 december, telkens om 20 uur. (IB)

Tickets: volwassenen 11 euro, studenten en -18 jaar 9 euro. Je kan ze reserveren via de website www.kohané. be of via de Facebookpagina van Kohané.

The post Shakespeare slaat toe bij toneelvereniging Kohané: “Dit stuk is een heuse uitdaging” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Jongeren zwaargewond na joyride

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud, raakten zondagmiddag zwaargewond op de parking van de vroegere Makro in Deurne. De drie, twee broers en een vriendje,waren het afgesloten deel van de voormalige Makro-parking binnengedrongen. De parking wordt gebruikt door verschillende garagebedrijven om voertuigen te stallen. De jongeren gingen vervolgens op zoek naar een voertuig dat niet slotvast stond

Lees meer »

Vanessa (50) en Kris (45) zijn de nieuwe uitbaters van B&B Quarter House: van McDonald’s naar paardenpension

Quarter House, de B&B met paardenpension in Moerkerke, heeft nieuwe uitbaters. Vanessa Huughe (50) en Kris Bogaerts (45) zwaaien nu de plak op het domein. “Als grote paardenliefhebbers kenden we het domein al en toen we de kans kregen de uitbating over te nemen, hebben we toegehapt”, zegt Vanessa.
The post Vanessa (50) en Kris (45) zijn de nieuwe

Lees meer »

Taylor Swift maakt reputatie waar in Amsterdam: grootste muziekster van dit moment zet sublieme ‘The eras tour’ neer

Taylor Swift heeft donderdag haar eerste van in totaal 3 concerten in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam gespeeld. Ze zit daarmee over de helft van haar Europese passage van ‘The eras tour’, die de geschiedenisboeken ingaat als meest winstgevende concertreeks ooit. Wij zakten naar Amsterdam af en werden ondergedompeld in een wereld van pailletten, vriendschapsarmbandjes, volbloed Swifties en 18

Lees meer »

Mbappé komt met kwinkslag terug op relletje rond Onana en is niet gerust in Franse zege: “Ons niveau moet omhoog, anders gaan we naar huis”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken. Mbappé kwam ook met een kwinkslag terug op de verwijderde video met de zingende Amadou

Lees meer »

Krommenhaak viert kermis met onder meer opening nieuw wandelpad

Komend weekend is er weer kermis op De Krommenhaak en de nabije wijken in Torhout. Het kermiscomité heeft een gevulde affiche klaar met zowel vertrouwde ingrediënten als enkele nieuwigheden.
The post Krommenhaak viert kermis met onder meer opening nieuw wandelpad appeared first on KW.be.

Lees meer »

Morgen politieke aardverschuiving verwacht in Verenigd Koninkrijk: alles wat je moet weten over Britse verkiezingen

Meer dan 47 miljoen Britten trekken morgen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. In het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt een politieke aardverschuiving verwacht. De Conservatives waren veertien jaar lang aan de macht, maar volgens de peilingen gaat Labour een grote meerderheid behalen. Wie wordt de volgende Britse premier? Hoe verlopen de verkiezingen? Wanneer kennen we de resultaten?

Lees meer »

Sabine Sagaert wordt de nieuwe CEO van Ardo

De Ardooise producent van diepvriesgroenten en -fruit Ardo heeft een nieuwe CEO: Sabine Sagaert. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.
The post Sabine Sagaert wordt de nieuwe CEO van Ardo appeared first on KW.be.

Lees meer »

LG en Ferm Pittem belonen hun mantelzorgers

Naar aanleiding van de Dag van de Mantelzorg zetten de besturen van Ferm en Landelijke Gilde van Egem hun leden, die zelf de zorg voor een familielid of vriend op zich genomen hebben, in de bloemetjes.
The post LG en Ferm Pittem belonen hun mantelzorgers appeared first on KW.be.

Lees meer »

Directeur Maxim Esprit waagt de sprong naar Prizma Campus VTI: “De laatste weken ging ik in elke klas van de school een uitdaging aan”

Directeur Maxim Esprit van Prizma Basisschool Heilige Familie heeft er drukke laatste weken opzitten. Hij sloot het schooljaar af op de lagere school en start binnenkort met een nieuwe uitdaging in Prizma Campus VTI.
The post Directeur Maxim Esprit waagt de sprong naar Prizma Campus VTI: “De laatste weken ging ik in elke klas van de school een uitdaging

Lees meer »