Romeinen blijven fascineren: Samenwerking RAM-Museum van Aardenburg hernieuwd

De samenwerking tussen Oudenburg en Aardenburg, die allebei een Romeinse historie hebben, is hernieuwd. “Nu staan we allebei voor grote uitdagingen”, zegt Wouter Dhaeze van het Romeins Archeologisch Museum (RAM).

In 2002 was er voor het RAM de opportuniteit van een samenwerkingsverband met Aardenburg en Maldegem, in het kader van het Europese Interreg III-programma. “Deze drie plaatsen zijn gesticht door het Romeinse leger. Dat bouwde er drie forten die deel uitmaakten van een Romeins kustverdedigingssysteem”, vertelt conservator Wouter Dhaeze.

Bakermat graafschap

Zowel in Oudenburg als in Maldegem en Aardenburg zijn resten van deze forten bewaard gebleven. Ze waren met elkaar verbonden via een Romeinse weg, waarvan het tracé nog altijd bestaat.

“De drie locaties hebben ook een boeiend middeleeuws verleden. Ze waren minstens even interessant en van cruciaal belang in de vroege middeleeuwen en later. Ons gebied is de bakermat van wat later het graafschap Vlaanderen zou worden”, aldus nog Wouter Dhaeze.

Met de potenties van dit Romeinse en middeleeuwse verleden was men ervan overtuigd dat het moment gekomen was om dat verleden, met de archeologie als onderliggende wetenschap, ten volle uit te spelen als culturele en toeristische troef. Dit grensoverschrijdende project kreeg de naam Roma. Het eindigde in 2007.

“De musea van Oudenburg en Aardenburg staan aan de vooravond van een heropening. Het RAM heropent over een goed half jaar tijdens het pinksterweekend van 2024. Ook het museum van Aardenburg zal rond dezelfde periode heropenen”, zegt Dhaeze.

Het RAM zal zich in zijn nieuwe opstelling nog meer focussen op het Romeinse castellum in al zijn facetten, met de nadruk op de laat-Romeinse periode. Het museum in Aardenburg focust zich op de Romeinse nederzetting met castellum.

“In de zomer van dit jaar vonden nieuwe gesprekken plaats tussen betrokkenen van het RAM en het Cultuurforum Aardenburg. Er zijn twee redenen voor de nood aan vernieuwing van de samenwerking: in beide musea zijn nieuwe ploegen aan het werk en beide musea staan voor grote uitdagingen”, aldus nog Dhaeze.

The post Romeinen blijven fascineren: Samenwerking RAM-Museum van Aardenburg hernieuwd is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem kan binnenkort starten: “We zitten op schema voor november 2025”

De voorbereidende werken voor de renovatie van de Plaatsmolen in Pittem, die in november van start gingen, werden in februari alweer stilgelegd door een gebrek aan materialen. Volgens cultuur- en erfgoedschepen Heidi Lievrouw (CD&V) zal de molenbouwer binnenkort echter de effectieve werken opstarten en dus blijft de deadline van november 2025 haalbaar.
The post Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Tedesco ziet België niet als favoriet, maar gaat vol voor kwalificatie: “Moeten er van bij de start in geloven”

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, deze voormiddag werd er getraind in het Team Base Camp in Freiberg. Met de volledige groep, want ook Axel Witsel was van de partij. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf

Lees meer »

Voortaan toegangsprijs voor wandeling naar de top van de Japanse Mount Fuji

Venetië lijkt een trendsetter met de invoering van een toegangsticket voor toeristen. Wie de Mount Fuji in Japan wil beklimmen via het populaire wandelpad Yoshida Trail, zal daar voortaan 11,5 euro voor over moeten hebben. Bovendien mogen er maximaal 4.000 klimmers per dag de berg op. Dat meldt CNN. Met deze maatregelen wil Japan de overbevolking op het Japanse icoon

Lees meer »

Vlaams Parlement moet op eerste zitting al meteen beslissen over geldigheid van verkiezingen: hoe gaat dat in zijn werk? 

Een drukke agenda op de eerste zitting van het Vlaams Parlement vandaag met een eedaflegging van alle parlementsleden en de verkiezing van een nieuwe voorzitter. Maar het meest opvallende agendapunt: beslissen of de verkiezingsuitslag in Brussel voor het Vlaams Parlement geldig is. Verschillende experten vinden het "problematisch" en "ongepast" dat de parlementen nog steeds de geldigheid van de verkiezingen kunnen

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

ZOMERREEKS. Sylvia woont al 18 jaar in de brousse in Togo: “Ik kan niemand vertrouwen, voor je het beseft doen ze iets in je drankje”

Sylvia Roovers (63) werkte 23 jaar bij Umicore in Hoboken en was al een tijdje weduwe toen ze in 2006 haar leven een nieuwe, positieve twist wilde geven. Ze nam loopbaanonderbreking en trok naar Togo om vrijwilligerswerk te doen. Achttien jaar later runt ze in Wli, een klein dorpje in de brousse, met haar vzw Joko Togo een weeshuis en

Lees meer »

Izegemse zangeres Katrien Van Opstal trouwde met…. zichzelf: “Zondag feest met vrienden en familie”

Om een relatiebreuk te verwerken en te bevestigen dat ze graag zichzelf ziet, besloot Katrien Van Opstal met zichzelf te trouwen. Vorige week vond in haar woonplaats Nazareth het burgerlijk huwelijk plaats, zondag geeft Katrien voor vrienden en familie haar trouwfeest
The post Izegemse zangeres Katrien Van Opstal trouwde met…. zichzelf: “Zondag feest met vrienden en familie” appeared first

Lees meer »

Indrukwekkende Remco Evenepoel in de wolken met tijdritwinst: “Een kinderdroom gaat in vervulling”

Een fenomenale Remco Evenepoel (24) heeft de 25,3 kilometer lange tijdrit tussen Nuits-Saint-Georges en Gevrey-Chambertin naar zijn hand gezet. Enkel geletruidrager Tadej Pogacar kon in de buurt van Evenepoel blijven. Zijn vrouw, Oumi Rayane, stond voor het podium te glunderen van trots. “Ik heb van iedere seconde genoten”, klinkt het bij onze landgenoot. Ook ploegleider Klaas Lodewyck is een tevreden

Lees meer »

Restaurant Sphere opent dit weekend de deuren op de meest imposante locatie óóit: “Dit zie je nergens anders ter wereld”

Een glazen koepel dat een architecturaal staaltje van wereldniveau is kan wel tellen als unieke locatie voor je restaurant. Ondernemer Christophe Declerck, die mee aan het roer staat van Hotel Memlinc in Knokke, dacht op zijn 64e nog lang niet aan stoppen en zag in de blikvanger dé perfecte locatie voor zijn nieuwe horecazaak. Op het Albertplein opent zaterdag een

Lees meer »