Westhoek hoopt op extra pompen nu regen weer met bakken uit de lucht valt: “Deze namiddag volgt nieuw overleg”

Nieuwe buien zorgen voor extra water dat in de overvolle Westhoek zo snel mogelijk naar zee moet om wateroverlast te vermijden. Extra pompen moeten daarbij helpen.

“Volgens het meest pessimistische model kan er tot dertig liter per vierkante meter vallen”, klonk het maandagavond nog bij de mensen van het provinciaal algemeen nood- en interventieplan. Het lijkt het slechtste scenario te worden. Ook de wind blijft van de partij met windstoten tot vijftig kilometer per uur.

Pompen

“We zaten vanmorgen samen met de waterbeheerders”, zegt Ewoud De Clercq van de dienst noodplanning van de gouverneur van West-Vlaanderen. “De maatregelen blijven gelijk. Er is eerder een buffer opgebouwd door wat afvloeiing. Er komen extra pompen, maar de capaciteit en precieze locatie worden nog bekeken. Deze namiddag volgt een nieuw overleg met de waterbeheerders.

Zandzakjes

De passage van de buien was verwacht tussen deze voormiddag en de late namiddag. Daarna zou het droger en rustiger worden en dat zou ook de komende dagen zo blijven. Brandweer Westhoek kreeg intussen oproepen in verschillende hoeken van de hulpverleningszone voor extra zandzakjes en andere interventies rond wateroverlast.

“De toestand ter plaatse wordt nauwlettend opgevolgd omdat onduidelijk is wat de lokale impact van de regen zal zijn”, aldus Kristof Louagie, woordvoerder van Brandweer Westhoek.

Peildrempels

De meeste waterpeilen stabiliseren en stagneren zelfs, maar in het Blankaartbekken heeft een langere periode nodig om te normaliseren. Verwacht wordt dat de buienzone op een aantal plaatsen opnieuw kan leiden tot een overschrijding van peildrempels, maar dat dit niet de hoge peilen zal bereiken uit de voorbije periode.

Springtij

De dammen houden stand en op het terrein blijft men verder maximaal inzetten op de afvoer van water richting zee. De daarbij bereikte debieten liggen momenteel ver boven wat ooit al afgevoerd werd. Ook de omstandigheden van het huidige springtij blijven gunstig, waardoor bij laagwater veel meer water kan afgevoerd worden naar de zee. De inzet van Defensie afgelopen nacht heeft de voorraad zandzakken ook opnieuw aangevuld.” (TP)

Het nummer 1722 en het e-loket www.1722.be blijven actief voor alle hulpvragen inzake wateroverlast. Voor levensbedreigende situaties bel je 112.

The post Westhoek hoopt op extra pompen nu regen weer met bakken uit de lucht valt: “Deze namiddag volgt nieuw overleg” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Sabine Sagaert wordt de nieuwe CEO van Ardo

De Ardooise producent van diepvriesgroenten en -fruit Ardo heeft een nieuwe CEO: Sabine Sagaert. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.
The post Sabine Sagaert wordt de nieuwe CEO van Ardo appeared first on KW.be.

Lees meer »

Acteur Louis Thyssen uit ‘Nachtwacht’ en K3-musical ‘De drie biggetjes’ breekt met z’n vriendin Liesl

Louis Thyssen (29), bekend van ‘Nachtwacht’ en z’n rol in musical ‘De drie biggetjes’, en z’n vriendin Liesl (27) hebben na zeven jaar besloten om uit elkaar te gaan. Dat bevestigt de acteur aan ‘Dag Allemaal’. Dat de breuk al dan niet het gevolg zou zijn van overspel, wil Thyssen niet kwijt: “Ik moet nog met m’n omgeving bespreken wat

Lees meer »

Moeder getuigt na agressief gedrag van Waalse leerkrachten tijdens “helse” schoolreis: “Mijn dochter was voortdurend bang om iets verkeerds te doen”

De leerlingen van een lagere school in Wallonië, die niet bij naam wordt genoemd, zouden zowel fysiek als mentaal mishandeld zijn geweest door twee leerkrachten tijdens een vijfdaagse schoolreis. Het duo zou agressief gedrag hebben vertoond. Een moeder van één van de kindjes getuigt over de helse uitstap bij RTL. “Mijn dochter was voortdurend bang om iets verkeerds te doen”,

Lees meer »

Vondels vzw opent nieuw huis in Ieperse Witte Huizenwijk

In de Siegenlaan 3 in Ieper opende de vzw Vondels een nieuw huis voor meerderjarige mensen met een beperking of een vermoeden van beperking op vlak van wonen, werken en vrije tijd. Het gebouw valt op door zijn kleinschaligheid en het maakt deel uit van de Witte Huizenwijk. Vooral dat laatste is een belangrijke troef voor de bewoners.
The

Lees meer »

Alpe­cin-Deceuninck-manager Philip Roodhooft stelt gerust na val Philipsen: “Hij heeft niks gebroken”

Het is een absolute baaldag geworden voor Alpecin-Deceuninck. Japser Philipsen (26) had zijn zinnen gezet op de etappezege, maar de ‘Vlam van Ham’ kwam in de slotfase ten val en kon niet meedingen naar de overwinning. Manager Philip Roodhooft vreesde eventjes voor een opgave, maar Philipsen kan morgen zijn Tour verderzetten. “De schade beperkt zich tot vandaag niet kunnen sprinten.”

Lees meer »

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »

Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel

Dinsdagavond trad Bruce Springsteen op in Werchter, maar twee dagen eerder had Karel Gits al rond 18 uur een ontmoeting met ‘The Boss’ in Hotel Amigo in Brussel. Voor de 52-jarige Springsteen-fan uit Ingelmunster blijft die dag een onvergetelijk moment.
The post Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel appeared

Lees meer »

Filou Oostende bereidt zich voor op nieuwe seizoen: “Met creativiteit en continuïteit strijden voor Fantastic 14”

Enkele weken na een nieuwe landstitel – de dertiende op rij, meteen de 25ste op het palmares van BCO – bereidt ‘s lands meest gelauwerde basketclub ooit zich al voor op een nieuw topseizoen in Oostende.
The post Filou Oostende bereidt zich voor op nieuwe seizoen: “Met creativiteit en continuïteit strijden voor Fantastic 14” appeared first on KW.be.

Lees meer »